"Ομιχλογέννητοι: Ο ήρωας των αιώνων (Τόμος Α΄)" του Brandon Sanderson

Ο θάνατος του Μεγάλου Εξουσιαστή, με στόχο το τέλος της Ύστατης Αυτοκρατορίας, ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει, έτσι δεν είναι; Η Βιν και ο Έλεντ δεν είναι και τόσο σίγουροι πλέον, αφού οι πανταχού παρούσες ομίχλες, οι ολοένα εντονότερες σταχτοπτώσεις και οι ακόμα πιο ισχυροί σεισμοί επέστρεψαν με πιο φονική μορφή. Πριν από πολύ καιρό, η Καταστροφή –ένα από τα πρωταρχικά όντα που δημιούργησαν τον κόσμο– είχε λάβει την υπόσχεση να έχει το τελικό δικαίωμα της εξολόθρευσης των πάντων. Τώρα, που η Βιν ξεγελάστηκε, με σκοπό να την απελευθερώσει από το Πηγάδι της Ανάληψης, προφανώς η Καταστροφή σκοπεύει να πάρει αυτό που της υποσχέθηκαν.
Ο επίλογος της τριλογίας Ομιχλογέννητοι εκπληρώνει όλες τις υποσχέσεις των δύο προηγούμενων βιβλίων. Οι αποκαλύψεις αφθονούν, οι συνδέσεις με τα αρχικά κεφάλαια της σειράς αποσαφηνίζονται, ενώ εκπλήξεις –τόσο ικανοποιητικές όσο και καταπληκτικές– σκάνε σαν πυροτεχνήματα για να εντυπωσιάσουν και να ικανοποιήσουν. Όλα οδηγούν σε ένα φινάλε απαράμιλλης πρωτοτυπίας και τόλμης, που θα σας κάνει να τρίβετε τα μάτια σας από κατάπληξη, σαν να έχετε μόλις ξυπνήσει από ένα φανταστικό όνειρο.

"Ανθρώπινοι δορυφόροι" του Hans Olav Lahlum

ΟΣΛΟ, 1969. Όταν ο Μάγκνταλον Σέλντερουπ, πολυεκατομμυριούχος και πρώην μέλος της Αντίστασης, σωριάζεται νεκρός κατά τη διάρκεια ενός σουαρέ, ο επιθεωρητής Κόλμπιορν Κρίστιανσεν, γνωστός και ως Κ2, μένει άναυδος. Ο λόγος; Το θύμα είχε επικοινωνήσει μαζί του μόλις την προηγούμενη μέρα εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του.
Σύντομα, γίνεται ολοφάνερο ότι και οι δέκα καλεσμένοι στο δείπνο του Σέλντερουπ μπορούν να θεωρηθούν ύποπτοι. Πολλοί από τους οικείους τού εκλιπόντος τον απεχθάνονταν ή τον μισούσαν· η δε πρόσφατη διαθήκη του ίσως πυροδοτήσει πολλές και σοβαρές αντιδράσεις. Όμως ποιος από τους καλεσμένους –από την πρώην και τη νυν σύζυγο και τα τρία παιδιά του έως τη γοητευτική γραμματέα και τους παλιούς συντρόφους του στην Αντίσταση– είχε το ισχυρότερο κίνητρο για φόνο;
Με την ανεκτίμητη βοήθεια της Πατρίσια –μιας ευφυέστατης, φλεγματικής νεαρής γυναίκας, που ζει μια περιορισμένη κατ’ οίκον ζωή στην αναπηρική καρέκλα της–, ο Κ2 αρχίζει να ξεμπλέκει τον ιστό των ψεμάτων σε καθεμία από τις καταθέσεις των καλεσμένων. Καθώς, όμως, η αστυνομία λαμβάνει το ένα μυστηριώδες γράμμα μετά το άλλο, με προειδοποιήσεις για θανάτους που έπονται, ο K2 συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να ξεσκεπάσει τον δολοφόνο.

"Τέλος καλό, όλα νεκρά" της Charlaine Harris

H Σούκι Στάκχαουζ επιστρέφει για μια τελευταία περιπέτεια. Από σερβιτόρα στο Μπαρ του Μερλό, εξ ημισείας ιδιοκτήτριά του· από κοινωνικό απόβλητο, επίκεντρο της κοινότητάς της· από ερωμένη ενός βαμπίρ, σύζυγος του πιο περιζήτητου στην πολιτεία. Η Σούκι κατάφερε να επιβιώσει ύστερα από εκρήξεις, επαναστάσεις και απόπειρες κατά της ζωής της. Άντεξε στην προδοσία, στο σπαραγμό, στη θλίψη... και κάθε φορά επανερχόταν πιο δυνατή και πιο σοφή. Όμως η ζωή επιφυλάσσει νέες δοκιμασίες… Και, τελικά, όλα καταλήγουν στο ίδιο ερώτημα: ποιος θα αγαπήσει, ποιος θα ζήσει και ποιος θα μείνει για πάντα νεκρός;
Η Charlaine Harris γράφει τον επίλογο στη σειρά-σταθμός, που επαναπροσδιόρισε τη μυθολογία των βαμπίρ τον 21ο αιώνα.