Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ενώ ο Αϊ-Βασίλης πλησιάζει µε το έλκηθρό του τη χιονισμένη πολιτεία, ούτε που φαντάζεται τι αναπάντεχες περιπέτειες τον περιμένουν, ούτε που περνάει από το μυαλό του ότι θα καταλήξει αλυσοδεμένος σε µια σκοτεινή φυλακή µε 83 περίεργους αρουραίους! Τι θα γίνει τώρα; Ποιος θα μοιράσει στα παιδιά τα δώρα;

Προσωπική άποψη:
Ο Ευγένιος Τριβιζάς αποτελεί σταθερή αξία στον κόσμο του παιδικού βιβλίου, και έναν από τους πλέον χαρακτηριστικούς συγγραφείς του είδους, με ιστορίες όχι απλά όμορφες και ευκολοδιάβαστες, αλλά που έχουν να δώσουν πολύ σπουδαία και ουσιαστικά πράγματα. Πολλά τα βιβλία του που βρίσκονται στο πνεύμα των γιορτινών ημερών που διανύουμε και που αποτελούν ιδανική επιλογή για τους μικρούς μας φίλους. Φέτος, επέλεξα για τον γιο μου το "Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 μικρούς αρουραίους", το οποίο διάβασα και στο σχολείο του στα πλαίσια ενός διαδραστικού προγράμματος που αφορούσε τα παιδάκια της Α' Δημοτικού, και που τα παιδιά κυριολεκτικά λάτρεψαν και είχαν πολλά να πουν, όπως πολλά είχε να πει και η ίδια η ιστορία.

Ποιος θα φανταζόταν πως ο αγαπημένος Άγιος όλων θα μπορούσε να βρεθεί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής... Κι όμως, οι σκληροί ενήλικες, που έχουν μάθει να μην κοιτάζουν την καμπούρα τους παρά μονάχα εκείνη των άλλων, κατηγορούν τον Αϊ-Βασίλη για ένα σωρό παραπτώματα που οδηγούν στην σύλληψή του, αλλά και στον εξοργισμό των παιδιών που απαιτούν την απελευθέρωσή του, αναγνωρίζοντας την αδικία που έχει γίνει εις βάρος του. Άλλωστε, Χριστούγεννα χωρίς αυτόν δεν μπορούν να υπάρξουν, και η δύναμη της παιδικής ψυχής είναι πολύ πιο ισχυρή από την κακοπροαίρετη θέληση κάθε ενήλικα που μεγαλώνει και ξεχνάει πως είναι να είσαι παιδί, χαμένος στα δικά του προβλήματα που τελικά ίσως ο ίδιος να καλλιεργεί.

Μηνύματα σχετικά με την κακοποίηση των ζώων, που μπορεί να είναι πολύ πιο περίπλοκη απ' όσο νομίζουμε ή φαίνεται, αφού στεκόμαστε στην εικόνα των πραγμάτων και όχι στον καταναλωτισμό που μας καταβάλει χωρίς να υπολογίζουμε τίποτα, η δύναμη της αγάπης, της πίστης και της προσφοράς, οι αυστηροί κανόνες μιας δήθεν κοινωνίας που συνεχώς παρανομεί ή κάνει τα στραβά μάτια μπροστά σε ουσιαστικά προβλήματα και τραγικές καταστάσεις, αλλά που την ίδια στιγμή μεγαλοποιεί τα μικρά και ασήμαντα, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που θίγονται στο πολύ όμορφο αυτό βιβλίο, με την ζωηρή και χαρούμενη εικονογράφηση του Βαγγέλη Ελευθερίου να συμπληρώνει μοναδικά το σύνολο. Και μπορεί ο κύριος Τριβιζάς να μην έχει ανάγκη τις συστάσεις κανενός, όμως οφείλω να σας προτείνω το βιβλίο του αυτό με κλειστά μάτια.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας:  Τριβιζάς Ευγένιος
Εικονογράφος: Ελευθερίου Βαγγέλης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία
Έτος έκδοσης: 2012
Σελίδες: 64
ISBN: 978-960-501-905-1