"Πες μου ποιος είναι ο εχθρός" του Μιχάλη Καστρινού

Τι συμβαίνει όταν υψηλόβαθμα στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών φέρνουν παράνομα στη χώρα άγνωστα άτομα από χώρες της Μέσης Ανατολής εν αγνοία της κυβέρνησης; Πρόκειται για κοινό έγκλημα ή για πολιτική συνωμοσία;
Η πληροφορία φτάνει στο ιδιαίτερο γραφείο του Πρωθυπουργού τη χειρότερη δυνατή στιγμή, ακριβώς όταν η κυβέρνηση επιχειρεί στροφή στην εξωτερική πολιτική της χώρας έναντι της Τουρκίας και βάλλεται γι’ αυτό από παντού. Ο ιδιαίτερος γραμματέας και έμπιστος σύμβουλος του πρωθυπουργού καλείται να χειριστεί το ζήτημα με διακριτικότητα και να μάθει τι συμβαίνει και ποια είναι η πιθανή ζημιά για την κυβέρνηση. Θα αναγκαστεί να συστήσει μυστική ομάδα έρευνας με επικεφαλής πρώην αξιωματικό της υπηρεσίας πληροφοριών που ο ίδιος είχε απολύσει.
Τα πρώτα ευρήματα θα εκπλήξουν τους πάντες. Η έρευνα μετατρέπεται γρήγορα σε αγώνα δρόμου για να προλάβει η κυβέρνηση τα τετελεσμένα που μπορούν να την οδηγήσουν σε πολιτική εξαφάνιση.

"Η κόρη του ταριχευτή" της Kate Mosse

H εικοσιδυάχρονη Κόνι Γκίφορντ ζει μοναχικά με τον πατέρα της, σε ένα σπίτι γεμάτο γούνες, πούπουλα και μαύρα χάντρινα μάτια, ό,τι έχει απομείνει δηλαδή από το κάποτε διάσημο μουσείο ταρίχευσης Γκίφορντ. Δεν θυμάται τα γεγονότα που οδήγησαν στην επαγγελματική και προσωπική κατάρρευση του πατέρα της, που είναι πλέον κατεστραμμένος από το ποτό. Άλλωστε ποτέ δεν μιλούν γι’ αυτά.
Η δολοφονία μιας γυναίκας την παραμονή της γιορτής του Αγίου Μάρκου της ξυπνά μνήμες. Θα καταφέρει να βρει τον δράστη και την άκρη στο πυκνό μυστήριο που καλύπτει το παρελθόν της; Τι σημαίνουν όλα αυτά για το χωριό της που δοκιμάζεται από μια αδιάκοπη νεροποντή η οποία απειλεί να πνίξει τα πάντα;




"Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό" της Kate Hamer

Η Κάρμελ πάντα ήταν διαφορετική. Η μητέρα της η Μπεθ, προσφάτως χωρισμένη, αγωνιά για την ιδιομορφία της κόρης της, καθώς προσπαθεί να ξαναχτίσει τη ζωή τους. Όταν πάνε με τη μικρή σε ένα τοπικό φεστιβάλ αφήγησης, ο χειρότερος φόβος της Μπεθ θα γίνει πραγματικότητα. Η Κάρμελ εξαφανίζεται.
Η Μπεθ δεν μπορεί να δεχθεί το ενδεχόμενο ότι η κόρη της έχει χαθεί για πάντα και αγωνίζεται για την ανεύρεσή της. Στο μεταξύ η Κάρμελ ξεκινά ένα ταξίδι τόσο απίστευτο όσο και τρομακτικό στο πλευρό ενός άντρα που θα την εκμεταλλευτεί ως παιδί-θαύμα με θεραπευτικές ικανότητες.






"Οι Τιμωροί (Βιβλίο 1ο): Ατσαλόκαρδος" του Brandon Sanderson

Πριν από δέκα χρόνια ο Όλεθρος ήρθε στον κόσμο.
Εμφανίστηκε σαν μια εκτυφλωτική λάμψη στον ουρανό και χάρισε υπεράνθρωπες δυνάμεις σε μια πλειάδα καθημερινών ανθρώπων. Πλημμυρισμένος από φόβο και δέος, ο υπόλοιπος κόσμος άρχισε να αποκαλεί τους ανθρώπους αυτούς Επικούς. Οι Επικοί, όμως, δεν είναι φιλικά διακείμενοι προς την ανθρωπότητα. Μαζί με τις απίστευτες ικανότητές τους απέκτησαν και το πάθος της εξουσίας και η απόλυτη εξουσία προϋποθέτει τη συντριβή του ελεύθερου ανθρώπινου πνεύματος.
Στις μέρες μας, στο σημείο όπου κάποτε βρισκόταν η πόλη του Σικάγο, ο πανίσχυρος Επικός που είναι γνωστός ως Ατσαλόκαρδος κυβερνά ως τύραννος, προικισμένος με απίστευτη φυσική δύναμη και την ικανότητα να ελέγχει τα στοιχεία της φύσης. Οι φήμες λένε πως οι σφαίρες δεν μπορούν να τον βλάψουν, πως καμιά λεπίδα δεν μπορεί να τον πληγώσει, πως η φωτιά δεν τον αγγίζει... Είναι άτρωτος, ανίκητος. Κανείς δεν τολμά να του αντισταθεί. Κανείς… εκτός από τους Τιμωρούς.
Οι Τιμωροί είναι μια μυστηριώδης ομάδα απλών ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη των Επικών. Σκοπός τους είναι να ανακαλύψουν τα αδύνατα σημεία τους και να καταφέρουν κάποτε να τους αφανίσουν. Ο νεαρός Ντέιβιντ θέλει όσο τίποτα στον κόσμο να γίνει μέλος των Τιμωρών.
Λίγο μετά την άφιξή του στο Σικάγο, ο Ατσαλόκαρδος δολοφόνησε τον πατέρα του Ντέιβιντ. Όπως ακριβώς και οι Τιμωροί, ο Ντέιβιντ μελετά εδώ και χρόνια τους Επικούς, καταστρώνοντας σχέδια για την εξάλειψή τους. Το μεγάλο του όπλο στην προσπάθεια αυτή, όμως, δεν είναι κάποιο αντικείμενο αλλά μια ανάμνηση, που οι Τιμωροί έχουν ανάγκη για να εκπληρώσουν την αποστολή τους.
Έχει δει τον Ατσαλόκαρδο να ματώνει.
Κι η καρδιά του διψά για εκδίκηση.

"Προβλήματα στον Παράδεισο: Ο κομμουνισμός μετά το τέλος της Ιστορίας" του Slavoj Žižek

Το τελευταίο διεισδυτικό δοκίμιο ενός από τους επιδραστικότερους σύγχρονους διανοητές, στο οποίο εξηγεί πώς βασιζόμενοι στα διδάγματα του κομμουνισμού μπορούμε να βρούμε τη λύση της κρίσης του καπιταλισμού.
Το βιβλίο ξετυλίγεται σε πέντε κεφάλαια. Ο συγγραφέας, ξεκινώντας από τη «διάγνωση» των βασικών αξόνων της παγκόσμιας καπιταλιστικής μηχανής, περνά στην «καρδιά» του συστήματος, δηλαδή στην αποσαφήνιση της ιδεολογίας που το καθιστά αποδεκτό από μας. Ακολουθεί η άποψή του για τις μελλοντικές εξελίξεις, τα πιθανά ρήγματα και τις διεξόδους. Το βιβλίο κλείνει με μια σειρά οργανωτικών μοντέλων-όπλων στον αγώνα για τη χειραφέτηση από τα δεσμά της καπιταλιστικής κρίσης.



"Ψυχολογία των σχέσεων. Πρακτικός οδηγός" του John Karter

Αυτό εδώ δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο για την αγάπη ή πώς να τη βρείτε. Στόχος του είναι να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις σχέσεις σας και να βρείτε νέους και πιο υγιείς τρόπους να σχετίζεστε εξηγώντας ορισμένες από τις κύριες υποκείμενες ψυχολογικές αρχές και τα κίνητρα που σας οδηγούν να σκεφτόσαστε σχετικά με τους συζύγους ή τους συντρόφους σας και να τους συμπεριφέρεστε με συγκεκριμένους τρόπους. Η αναγνώριση αυτών των κινητήριων παραγόντων και η δουλειά που απαιτείται σχετικά με αυτούς θα βοηθήσει στην εξάλειψη των αντανακλαστικών αντιδράσεων και θα καλλιεργήσει και θα συντηρήσει τη σχέση αντί να την αφήσει να «σέρνεται» και να παρακμάσει.




"Συναισθηματική νοημοσύνη. Πρακτικός οδηγός" του David Walton

Το βιβλίο αυτό θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλά τον εαυτό σας, να ελέγχετε τα συναισθήματά σας, να δείχνετε κατανόηση στα συναισθήματα των άλλων και να χρησιμοποιείτε τις κοινωνικές δεξιότητες με τρόπο που δεν θα είναι μόνο ευχάριστος αλλά και αποτελεσματικός.
Η συναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνει ένα μεγάλο σύνολο από διανοητικές ικανότητες και δεξιότητες οι οποίες βοηθούν το άτομο να διαχειρίζεται με επιτυχία τόσο τον εαυτό του όσο και τις απαιτήσεις που προκύπτουν όταν εργάζεται μαζί με άλλα άτομα. Ύστερα από έρευνες που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί εκτός από το επαγγελματικό και στο σχολικό περιβάλλον, το οικογενειακό καθώς και στον χώρο της υγείας.
Περιλαμβάνονται χρήσιμα ερωτηματολόγια που θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η δική σας συναισθηματική νοημοσύνη.