"Η Μαίρη και το λευκό μπιζέλι" της Δήμητρας Σωκράτους

Ένα ταξίδι αναζήτησης της παιδικής αλήθειας και κατανόησης για τον καρκίνο και τη θεραπεία του.

Η Μαίρη κι ένα Λευκό Μπιζέλι. Η μικρή ηρωίδα αναρωτιέται διαρκώς γιατί και πού και πώς και πότε βρέθηκε ένα Λευκό Μπιζέλι μες στο κεφάλι της. Σκοπός της να το βρει και να το γνωρίσει. Να το κατανοήσει. Περιπλανώμενη ανάμεσα σε κόσμους πολύχρωμους κι ονειρομαγικούς συναντά πλάσματα μοναδικά που της προσφέρουν τις γνώσεις και το φως τους, βοηθώντας την να γνωρίσει καλύτερα τον ίδιο της τον εαυτό. Ώσπου κάποια στιγμή, ανταμώνει με το Λευκό της Μπιζέλι…

Μια ιδιαίτερη ιστορία για τη δύναμη και την αγάπη της καρδιάς, δοσμένη μ' ευαισθησία μέσα από φαντασία, θετικότητα, συμβολισμούς και χιούμορ.

Συγγραφέας: Δήμητρα Σωκράτους
Εικονογράφηση: Στέλλα Καραγιώργη
Ηλικία: 9 - 15 ετών
Μαλακό εξώφυλλο, 64 σελίδες (130 γρ.), έγχρωμο, μέγεθος 26Χ20 cm
Αυτοέκδοση: Δεκέμβριος 2015
Τιμή: €12 - Μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου διατίθεται για την ευγενική παραχώρηση βιβλίων σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που στηρίζουν παιδιά κι ενήλικες με καρκινοπάθειες και συναφείς παθήσεις.
Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τη Βιβλιοθήκη Δασκάλου και Μαθητή (νέος κατάλογος 2016)
Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες: 96 21 99 21
'f': ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι
Youtube: ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι

Η Δήμητρα Σωκράτους (συγγραφέας) εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε Δημοτικά Σχολεία. Εμψυχώνει εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και μη τυπικής μάθησης. Αποτελεί ενεργό μέλος κι εθελόντρια σε διάφορους κοινωνικοπολιτιστικούς οργανισμούς και ομάδες νεολαίας. Γράφει ιστορίες και στίχους. Πήρε το Α’ Βραβείο στον 17ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού του Ρ.Ι.Κ. για το τραγούδι «Επλάνεψες με Μάνα μου» (στιχουργός, 2008). Το βιβλίο ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’, αποτελεί την πρώτη της εκδοτική προσπάθεια.

Η Στέλλα Καραγιώργη (εικονογράφος) είναι εικαστικός κι ερευνήτρια. Έχει κάνει σπουδές στην Τέχνη και Ιστορία της Τέχνης σε διδακτορικό επίπεδο. Το έργο της εστιάζεται στη μελέτη της προϊστορικής τέχνης της Κύπρου και την εφαρμογή των αρχαίων συμβόλων, μοτίβων και αρχετύπων στη σύγχρονη εικαστική έκφραση. Διερευνά τους παραλληλισμούς της αρχαίας τέχνης με την παιδική τέχνη και την έννοια του παιχνιδιού. Συμμετέχει σε εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, διοργανώνει εργαστήρια και προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

[...] Με αριστοτεχνικό τρόπο, μέσα από ένα σωστά δομημένο έργο, η Δήμητρα Σωκράτους, καταφέρνει να αναδεικνύει την αλληλεγγύη και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα παιδί.
Με μεγάλη προσοχή στις λέξεις και ευαισθησία μάνας προς το άρρωστο παιδί της, σκιαγραφεί την ιστορία της, δίνοντας ζωντανές και μαγευτικές εικόνες στον αναγνώστη. Η ιστορία της Μαίρης εστιάζει σε πράγματα αληθινά και σημαντικά. Σε πράγματα που όλοι μας έχουμε ανάγκη. Αγάπη, φιλία, αλληλεγγύη.
Η Δήμητρα με το παραμύθι της αυτό, πατά γερά πια σε αυτό που ονομάζουμε νεανική λογοτεχνία. [...]
Τάσος Αριστοτέλους
Ποιητής, συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας, εκδότης (Δεκέμβριος 2015)

[...] Δε θα μπορούσα να μην επαινέσω τη συγγραφέα για τη βαθιά συνειδητοποίηση της παιδοκεντρικής διάστασης του εγχειρήματός της. Συνδυάζοντας την πλούσια της φαντασία, το πρόδηλο συγγραφικό της ταλέντο, το παιδαγωγικό της υπόβαθρο και την αδιαμφησβήτητη αγάπη και ενδιαφέρον που έχει για τα παιδιά, παρουσιάζει σήμερα ένα βιβλίο παιδοκεντρικό και ιδιαίτερα φιλικό προς τα παιδιά.
Η Δήμητρα πραγματεύεται με ιδιαίτερη ευαισθησία και αξιοσημείωτη προσοχή, ένα θέμα - τον παιδικό καρκίνο - το οποίο παραμένει, ακόμη και για πολλούς ενήλικες  ένα θέμα ταμπού. Μέσα από μια παραμυθένια περιπλάνηση στον κόσμο της φαντασίας και των χρωμάτων, η συγγραφέας δίνει στα παιδιά -αλλά και στους ενήλικους αναγνώστες- ένα εργαλείο για να εξοικειωθούν με την ιδέα ενός παιδιού που πάσχει από καρκίνο.
Γνωρίζοντας ότι, η ενδυνάμωση προϋποθέτει σχετική γνώση και κατανόηση, η συγγραφέας επιχειρεί να φέρει τα παιδιά σε επαφή “με τις πραγματικότητες” ενός παιδιού με καρκίνο με ένα τρόπο ιδιαίτερα προσιτό σε μικρούς και νεαρούς αναγνώστες, αγόρια και κορίτσια. [...]
Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά
Δεκέμβριος 2015

[...] Η Δήμητρα είναι ένα νέο και δραστήριο άτομο με πολλά ενδιαφέροντα και μια πολύπλευρη ενασχόληση ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού. Η ίδια αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτού που λέμε ενεργός πολίτης, με μια πλούσια εθελοντική δράση στα κοινά της πόλης μας.
Το πείσμα της, η θέλησή της, η ευαισθησία και η μεγάλη αγάπη που έχει για τα παιδιά, την οδήγησαν στη συγγραφή του πρώτου της βιβλίου, το οποίο αποτελεί μια εξαιρετική πρώτη προσπάθεια συγγραφής. Είμαι σίγουρη ότι το βιβλίο της θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και θα συγκινήσει όχι μόνο τα παιδιά αλλά και όσους το πάρουν στα χέρια τους. [...]
Ελευθερία Χριστοφόρου
Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (Δεκέμβριος 2015)

[...] Με εύστοχο τρόπο παρουσιάζει ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει απρόσμενα η πρωταγωνίστρια Μαίρη, αναδεικνύοντας το μάθημα ζωής που μπορεί να διδαχτεί ένα άτομο από τον δικό του προσωπικό αγώνα. Υπερτονίζει τη δύναμη της αγάπης και της πίστης στον εαυτό μας.
Τα παραδείγματα που αντλούμε από το βιβλίο της είναι αμέτρητα. Να κοιτάζουμε τη ζωή με τα μάτια της καρδιάς και του μυαλού μας, να έχουμε πίστη στο δικό μας θαύμα, να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και να γίνουμε το φως στο σκοτάδι, φράσεις του βιβλίου της οι οποίες μας εμπνέουν. [...]
Δήμητρα Χατζηκωστή
Παιδοβουλευτής Πάφου