MAY THE 4TH BE WITH YOU!
Στις 04 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Star Wars
και σας περιμένουμε σ’ έναν ολοήμερο μαραθώνιο δράσεων
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Διαγωνισμός σκίτσου, προβολές επεισοδίων,
εικαστικό εργαστήριο, εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, συζητήσεις
για μικρούς και μεγάλους φαν!


***Διαβάστε την ανακοίνωση και το πρόγραμμα ακούγοντας απαραίτητα ΑΥΤΟ***

Ο Πόλεμος των Άστρων αποτελεί ένα μοναδικό πολιτισμικό φαινόμενο: από την πρεμιέρα της πρώτης ταινίας το 1977 μέχρι σήμερα έχει γίνει αναπόσπαστο τμήμα της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας και είναι αδιαμφισβήτητα το διασημότερο σύμπαν επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών, με εκατομμύρια φανατικούς κάθε ηλικίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι επτά μέχρι σήμερα δημοφιλείς ταινίες –που σύμφωνα με έρευνα είναι πρώτες στη λίστα με τις ταινίες που οι αμερικάνοι σινεφίλ επιλέγουν να δουν ξανά και ξανά– έχουν εμπνεύσει πλήθος βιβλίων, κόμικ, τηλεοπτικών σειρών και βιντεοπαιχνιδιών, και η μανία αυτή οδήγησε στην επίσημη καθιέρωση της 4ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας Star Wars!

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα του «Πολέμου των Άστρων» με έναν μαραθώνιο δράσεων που ξεκινούν από τις 10.00π.μ. και τελειώνουν στις 22.00μ.μ. Την Τετάρτη 4 Μαΐου 2016 επισκεφτείτε τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα), ξεφυλλίστε βιβλία της σειράς Star Wars, λάβετε μέρος σε θεματικούς διαγωνισμούς και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, συζητήστε και παρακολουθήστε τις ομιλίες των ειδικών. Διαβάστε παρακάτω το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ελάτε να γιορτάσετε μαζί μας την επική σάγκα που άλλαξε για πάντα την ιστορία της επιστημονικής φαντασίας! Για σουβενίρ έχουμε για όλους ένα δώρο-έκπληξη, ειδική προσφορά των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και του Cap Cap!

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ STAR WARS ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

• 10.00π.μ. - 14.00μ.μ.: Διαγωνισμός σκίτσου, σχεδίου και εικαστικής δημιουργίας
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε φοιτητές, σπουδαστές και απόφοιτους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ή άλλων Σχολών Γραφιστικής και Σχεδίου. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δημιουργήσουν ζωντανά έργα εμπνευσμένα από τον επικό κόσμο του Πολέμου των Άστρων! Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από την γκαλερίστα Έλλη Κανάτα, τη γραφίστρια Ρηνέττα Κοσκινίδου και τον εικαστικό-δημιουργό κόμικ Φώτη Πεχλιβανίδη, θα επιλέξει τους τρεις νικητές, οι οποίοι θα κερδίσουν βιβλία της επιλογής τους από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Αναλυτικότερα:
1ο Βραβείο: Δωρεάν βιβλία ονομαστικής αξίας 150,00€
2ο Βραβείο: Δωρεάν βιβλία ονομαστικής αξίας 100,00€
3ο Βραβείο: Δωρεάν βιβλία ονομαστικής αξίας 100,00€

Τα έργα των διαγωνιζόμενων που θα διακριθούν θα δημοσιευτούν στην εφημερίδα Athens Voice και θα χρησιμοποιηθούν σε προωθητικό υλικό των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για τη σειρά βιβλίων Star Wars. Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι για τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν.

• 15.00μ.μ. - 16:30μ.μ.: Προβολή επεισοδίων της σειράς κινουμένων σχεδίων «Ο Πόλεμος των άστρων: Οι επαναστάτες»
Οι μικροί φίλοι του Star Wars θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικά επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων με τίτλο Ο Πόλεμος των Άστρων: Οι Επαναστάτες, που προβάλλονται από το Disney XD. Η σειρά διαδραματίζεται μεταξύ των επεισοδίων III και IV του Πολέμου των Άστρων και ακολουθεί μια μικρή ομάδα επαναστατών, οι οποίοι συμμαχούν ενάντια στη σκοτεινή πλευρά. Ο Έζρα, η Σαμπίν, ο Ζεμπ και ο Τσόπερ αντιμετωπίζουν απειλητικούς νέους κακούς, ρίχνονται σε φοβερές περιπέτειες και επαναστατούν κατά της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας.
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 50


• 17.00μ.μ. - 18.00μ.μ.: Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά από 5 ετών
Η εικαστικός Όλγα Ευαγγελίδου βοηθά τους μικρούς μας φίλους να κατασκευάσουν με απλά υλικά τον υπέροχο κόσμο ενός γαλαξία που βρίσκεται πολύ πολύ μακριά... Με ξυλομπογιές, μαρκαδόρους και πλαστελίνη δημιουργούμε πλανήτες με περίεργα ονόματα, δορυφόρους, κομήτες, ρομπότ και φαντασμαγορικές στολές, φωτόσπαθα ή ίσως απλούς ιπτάμενους δίσκους για τις μετακινήσεις μας!
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 20

• 18.00μ.μ. - 19:30μ.μ.: Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής για παιδιά από 7 ετών
Ο Χρήστος Γιαννόπουλος, το «ξωτικό» του Cap Cap, υποδέχεται τα παιδιά στο πιο διασκεδαστικό εργαστήρι ζαχαροπλαστικής. Οι μικροί μας φίλοι θα δημιουργήσουν καραμελένια φωτόσπαθα, διαγαλαξιακούς ήρωες από ζάχαρη και διαστημόπλοια από γλάσο, διακοσμώντας όλοι μαζί την πιο επική τούρτα όλων των εποχών! Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να τεστάρουν τις γνώσεις τους με ένα απίθανο κουίζ γνώσεων.
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 20


• 20.00μ.μ. - 22.00μ.μ.: Συζήτηση με θέμα τον Πόλεμο των Άστρων
Η ολοήμερη γιορτή κλείνει με μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για το φαινόμενο Star Wars: Πώς μια σειρά ταινιών κατάφερε να καταστήσει την υποκουλτούρα της επιστημονικής φαντασίας mainstream; Τι είναι αυτό που κάνει τα Star Wars τόσο δημοφιλή; Πώς ο George Lucas άλλαξε τον ρου της ιστορίας της έβδομης τέχνης;
Ο κριτικός κινηματογράφου Ηλίας Φραγκούλης και η δημοσιογράφος και –εκπαιδευόμενη ιππότης Τζεντάι– Αναστασία Καμβύση συζητούν με το κοινό αναζητώντας τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις και σε πολλές ακόμα.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Για να δηλώσετε συμμετοχή, στείλτε e-mail με τα στοιχεία επικοινωνίας σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο) και τον τίτλο της δράσης στην οποία θέλετε να λάβετε μέρος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: polychoros@metaixmio.gr. Στις παιδικές εκδηλώσεις θα πρέπει να συμπεριληφθεί επίσης το ονοματεπώνυμο και η ηλικία του παιδιού, ενώ όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό σκίτσου, σχεδίου και εικαστικής δημιουργίας, παρακαλούνται να δηλώσουν και το εκπαιδευτικό ίδρυμα από το οποίο προέρχονται.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ

Αν προσπαθείτε να μάθετε όσο το δυνατό περισσότερα για το αγαπημένο σας σύμπαν ώστε να μη σας βρει απροετοίμαστους η Παγκόσμια Ημέρα Star Wars, θυμίζουμε ότι οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έφεραν κοντά στο ελληνικό κοινό τα βιβλία της σειράς «Ο Πόλεμος των Άστρων». Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ τους τίτλους που κυκλοφορούν ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν τους προσεχείς μήνες από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και να φρεσκάρετε εγκαίρως τις γνώσεις σας!

Στο μεταξύ, συγκεντρώσαμε αποκλειστικά για εσάς 7 μυστικές πληροφορίες για το διάσημο brand που θα σας βοηθήσουν να εντυπωσιάσετε με τις γνώσεις σας τους συνομιλητές σας:

1. Το πρόσωπο του Yoda δημιουργήθηκε με πρότυπο την εικόνα του Άλμπερτ Αϊνστάιν.
2. Αν αναρωτιέστε γιατί επιλέχτηκε η 4η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Star Wars, η απάντηση βρίσκεται πίσω από το λογοπαίγνιο της γνωστής φράσης των Τζεντάι «Μay the force be with you» με την αγγλική ονομασία της συγκεριμένης ημερομηνίας (May the forth).
3. Η Παγκόσμια Ημέρα Star Wars γιορτάζεται στις τάξεις των φανατικών οπαδών ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ωστόσο, ο πρώτος οργανωμένος και μαζικός εορτασμός πραγματοποιήθηκε το 2011 στο Τορόντο του Καναδά.
4. Όσοι προτιμούν τους «κακούς» χαρακτήρες έχουν καθιερώσει τη δική τους παγκόσμια γιορτή στις 05 Μαΐου με γενικό σύνθημα «The revenge of the fifth», παράφραση του «The revenge of the Sith», του τίτλου του επεισοδίου III των Star Wars.
5. Πριν από λίγους μήνες δύο Γερμανοί ιερείς εμφανίστηκαν στην εκκλησία με φωτόσπαθα και χρησιμοποίησαν παραδείγματα από τις ταινίες για να μιλήσουν για τη μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό στο κήρυγμά τους. Παρακολουθήστε ΕΔΩ το σχετικό βίντεο.
6. Στον κόσμο του Πολέμου των Άστρων τα φωτόσπαθα μπορεί να έχουν έντεκα διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με τον χαρακτήρα και την αποστολή εκείνου που τα χρησιμοποιεί. Δείτε ΕΔΩ μια εικόνα που θα σας εξηγήσει τα πάντα για τις διαφορετικές κατηγορίες χρωμάτων.
7. Το μικροσκοπικό νησί Niue στον Νότιο Ειρηνικό δέχεται σπάνια συλλεκτικά αντικείμενα Star Wars ως νόμισμα!