"Λάιλα" της Marilynne Robinson

Η αμερικανίδα Μέριλιν Ρόμπινσον, μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς της εποχής μας, μας χαρίζει την αξέχαστη ιστορία ενηλικίωσης ενός κοριτσιού που μεγαλώνει στο περιθώριο της κοινωνίας μες στον φόβο και το δέος, τα χρόνια της μεγάλης ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας τη δεκαετία του 1920. Η Λάιλα, άστεγη και μόνη, αφού έχει περιπλανηθεί επί χρόνια στην ύπαιθρο, μπαίνει στην εκκλησία μιας μικρής πόλης της Αϊόβα για να βρει καταφύγιο από τη βροχή. Αυτή θα είναι η αφορμή για να γεννηθούν ένας έρωτας και μια αναζήτηση που θα της αλλάξουν τη ζωή. Αφού παντρευτεί τον ιερέα της εκκλησίας και βρεθεί σε ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον, θα ξεκινήσει να αναζητά το νόημα των δύσκολων χρόνων της ύπαρξής της.
Ένα βιβλίο για τον έρωτα που έρχεται όταν πια σε έχει σημαδέψει η ζωή, ένα βιβλίο για την πίστη, αλλά και για όλα αυτά που δεν μπορούν να εκφραστούν με λέξεις, όσο βαθιά κι αν τα νιώθουμε.

"Η αφιέρωση" του Αντώνη Γκόλτσου

Παραμυθάς από τους λίγους, επαγγελματίας ονειροπόλος, καλός γραφιάς και κάκιστος όταν πατάει στη γη, ο Αλκιβιάδης Πικρός θα θελήσει να αποκρυπτογραφήσει αυτή την αφιέρωση στον πατέρα του, που πέθανε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα όταν ήταν εννιά χρονών.
ΑΤΥΧΗΜΑ! ΑΤΥΧΗΜΑ;
Ο ήρωάς μας θα καταδυθεί στο οικογενειακό παρελθόν που έχει στιγματιστεί από μια ακόμα τραγωδία: η μητέρα του η Φιλιώ έφυγε όταν εκείνος ήταν μόνο λίγων μηνών. Ήταν η τελευταία τριών γυναικών που δολοφονήθηκαν, κατά συρροή, πριν τριάντα πέντε χρόνια.
ΤΥΧΑΙΑ! ΤΥΧΑΙΑ;
Ο Αλκιβιάδης θα χωθεί στον μαίανδρο.
Όχι χωρίς κόστος.
Χρειάζονται τόλμη, τα παλιά βιβλία. Ειδικά, τα παλιά βιβλία των άλλων. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να κρύβουν.

"Η αγάπη μιας καλής γυναίκας" της Alice Munro

Η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Alice Munro στα διηγήματα της ανά χείρας συλλογής, η οποία περιλαμβάνει μια επιλογή διηγημάτων από το ανέκδοτο έως σήμερα στα ελληνικά έργο της, εστιάζει σε συνηθισμένα πρόσωπα, άγρυπνα παρακολουθώντας και καταγράφοντας τις πιο άχαρες στιγμές, τις πιο κοινές χειρονομίες όμως κάθε ιστορίας της κρύβει το αίνιγμα, το ανείπωτο. Αφηγείται μεγάλες ιστορίες για ανθρώπους που οι ζωές τους είναι ολοφάνερα μικρές. Μιλάει για οικογενειακές οδύνες, για τη φτώχεια, την ασθένεια και τα γηρατειά, για τις συζυγικές, χαώδεις και όμως αναγκαίες, απιστίες, για τη σεξουαλική επιθυμία, για το διαζύγιο, για τη μητρότητα, τη σφραγισμένη από αμφιθυμία. Με τον τρόπο της, επιμένει ότι η ιστορία μιας δυστυχισμένης μεσήλικης νοικοκυράς είναι εξίσου σημαντική με την εξιστόρηση της αναζήτησης της λευκής φάλαινας από τον Άχαμπ. Και αδιάκοπα μας υπενθυμίζει την κλίμακα και τον σκοπό του διηγήματος: να αναμετρηθεί με το περιττό και να το κατατροπώσει, να αποκαλύψει το μυστήριο των πραγμάτων.

"Οι περιπέτειες του νεαρού Σέρλοκ Χολμς: Νυχτερινή εισβολή" του Andrew Lane

Η μητέρα του Σέρλοκ έχει μόλις πεθάνει, ο πατέρας του παραμένει εξαφανισμένος στην Ινδία κι η αδελφή του συμπεριφέρεται αλλόκοτα. Η οικογένεια Χολμς μοιάζει έτοιμη να διαλυθεί κι ούτε ο αδελφός του ο Μάικροφτ φαίνεται ικανός να το αποτρέψει. Την ίδια ώρα που το μυαλό του Σέρλοκ απασχολείται με όλα αυτά, ένας άνδρας που μένει στην περιοχή εξαφανίζεται μέσα στο ίδιο του το σπίτι, την ίδια μέρα που έχουν έρθει να τον επισκεφτούν ο Σέρλοκ κι ο Μάικροφτ. Πού χάθηκε και πώς συνδέεται η εξαφάνισή του με τη διάνοιξη μιας τεράστιας διώρυγας στην Αίγυπτο; Η απάντηση θα ταρακουνήσει ολόκληρο τον κόσμο και θα φέρει την οικογένεια Χολμς στο χείλος της καταστροφής.
Το 8ο βιβλίο της συναρπαστικής σειράς που για πρώτη φορά έρχεται να ρίξει φως στα εφηβικά χρόνια του διάσημου ντετέκτιβ. Πώς ήταν ως έφηβος; Πού πήγε σχολείο και ποιοι ήταν οι φίλοι του; Πού και πότε απέκτησε τις διάσημες ικανότητές του; Τι τον φόβιζε και ποια ήταν η πρώτη του αγάπη;