"Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" του Arne Dahl

Φωτεινές σουηδικές νύχτες καλοκαιριού: Μια πολωνή νοσοκόμα, που εργάζεται προσωρινά στη Σουηδία, δολοφονείται άγρια με ένα τσεκούρι. Ένας παραγωγός τηλεοπτικών ριάλιτι πυροβολείται από έναν απαυδισμένο τηλεκριτικό. Ένα οικογενειακό έγκλημα τιμής παίρνει απροσδόκητη τροπή.
Οι ύποπτοι συλλαμβάνονται, τα κίνητρά τους είναι προφανή, αλλά η ενοχή τους δεν είναι ξεκάθαρη. Όσο η έρευνα προχωρά, η Ομάδα Άλφα συνδέει τις υποθέσεις μεταξύ τους. Τότε κάτι μεγαλύτερο αρχίζει να σχηματίζεται. Για άλλη μια φορά τα επίλεκτα μέλη της σουηδικής αστυνομίας καλούνται να βάλουν τα κομμάτια ενός παζλ στη θέση τους. Όμως η εικόνα που θα σχηματιστεί θα αφήσει άφωνους ακόμα και τους πιο πεπειραμένους αστυνομικούς.



"Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα" του Βασίλη Αλεξάκη

Το "Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα" κυκλοφόρησε το 2005. Είχε προηγηθεί η γαλλική έκδοση, η οποία ήταν υποψήφια για το βραβείο Γκονκούρ.
Το μυθιστόρημά μου που είχε τη μεγαλύτερη απήχηση το οφείλω κατά κάποιον τρόπο σ’ εσένα. Είναι ένα ταξίδι διαμέσου της ελληνικής γλώσσας, όπου χρησιμοποιώ σαν πυξίδα το μυστηριώδες γράμμα Έψιλον που κρεμόταν πάνω από την είσοδο του ναού των Δελφών. Η περιπλάνηση καταλήγει στο αλφαβητάρι που χρησιμοποιούσες για να με μάθεις να διαβάζω όταν ήμουν τριών χρονών. Κέρδισε ένα όχι ευκαταφρόνητο βραβείο στη Γαλλία. Ήμουν στην Αθήνα όταν έμαθα το νέο και έφυγα αμέσως για το Παρίσι. Ενώ πλησιάζαμε στο Ορλί, κοίταξα από το παράθυρο τη σκιά του αεροπλάνου που διέσχιζε τα χωράφια. Έκανα τη σκέψη ότι είχα ζήσει όλα αυτά τα χρόνια μακριά απ’ τη σκιά μου. Πήγα άρον άρον στο ξενοδοχείο όπου θα γινόταν η απονομή και όπου με περίμενε ο εκδότης μου. Λυπάμαι που δεν συναντηθήκατε ποτέ.
— Θα προτιμούσα να είχατε γνωριστεί, του ομολόγησα κάποτε.
— Μα την ξέρω από τα βιβλία σου! μου απάντησε.

"Όσα δεν είπα ποτέ" της Celeste Ng

Οχάιο, δεκαετία του 1970. Όταν το πτώμα της έφηβης Λίντια ανακαλύπτεται σε μια λίμνη κοντά στο σπίτι της, οι λεπτές ισορροπίες που επέτρεπαν στην οικογένειά της να λειτουργεί ενωμένη ανατρέπονται και επικρατεί χάος. Ο κινεζικής καταγωγής πατέρας της Τζέιμς κατατρύχεται από ενοχές και παίρνει ένα ριψοκίνδυν μονοπάτι που μπορεί να καταστρέψει τον γάμο του. Η μητέρα της Μέριλιν είναι συντετριμμένη και την έχει καταλάβει εκδικητική μανία, πρέπει να βρει κάποιον να αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτό το τραγικό γεγονός με οποιοδήποτε κόστος. Ο μεγαλύτερος αδελφός της Λίντια, ο Νέιθαν, είναι σίγουρος πως ο αλήτης της γειτονιάς, ο Τζακ, έχει κάποια σχέση με την υπόθεση, αλλά η Χάνα, η μικρότερη αδελφή, είναι αυτή που διαθέτει τη διεισδυτικότερη ματιά και που, χωρίς κανείς να το συνειδητοποιεί, ίσως γνωρίζει την αλήθεια. Ένα αποκαλυπτικό οικογενειακό πορτρέτο, που διερευνά τις διαφορές μεταξύ πολιτισμών και τα ρήγματα μέσα στην ίδια την οικογένεια και ξεσκεπάζει πώς μητέρες και κόρες, πατεράδες και γιοι, άντρες και γυναίκες παλεύουν σε όλη τους τη ζωή να καταλάβουν ο ένας τον άλλο.

"Κλεμμένες ψυχές" του Stuart Neville

Παραμονές Χριστουγέννων στο Μπέλφαστ, ο επιθεωρητής Τζακ Λένον πέφτει επάνω σ’ ένα κύκλωμα διακίνησης γυναικών από την Ουκρανία, στο οποίο εμπλέκονται λιθουανοί και ιρλανδοί κακοποιοί. Τα πτώματα αρχίζουν να σωρεύονται και η Γκάλια, μια κοπέλα που έχει εξαναγκαστεί στην πορνεία, το σκάει και ζητάει βοήθεια από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι πάστορας. Ο «σωτήρας» της όμως αποδεικνύεται κατά συρροή δολοφόνος. Ο Τζακ Λένον προσπαθεί να διαλύσει το κύκλωμα της πορνείας, να σώσει την Γκάλια και συγχρόνως να διατηρήσει μια υποτυπώδη οικογενειακή ζωή προς χάρη της επτάχρονης κορούλας του. Ωστόσο, τα κατάλοιπα του πολύχρονου εμφυλίου έχουν κακοφορμίσει και η διαφθορά της αστυνομίας είναι τόσο εκτεταμένη, ώστε θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του Λένον.


"Οι φύλακες του χρόνου: Η πόλη των σκιών" του Alex Scarrow

Ο Λίαμ Ο’Κόνορ έπρεπε να πεθάνει στο ναυάγιο του Τιτανικού το 1912.
Η Μάντι Κάρτερ έπρεπε να πεθάνει σε αεροπορικό δυστύχημα το 2010.
Η Σαλ Βίκραμ έπρεπε να πεθάνει σε πυρκαγιά το 2029.
Όμως και στους τρεις δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία – να εργαστούν για μια μυστική υπηρεσία που κανείς δε γνωρίζει την ύπαρξή της, με έναν και μοναδικό σκοπό: να μην αφήσουν το ταξίδι στον χρόνο να καταστρέψει την Ιστορία…
Κυνηγημένοι από εκτελεστές κυβερνο-ρομπότ από το μέλλον, οι Φύλακες του Χρόνου πρέπει να εγκαταλείψουν την Νέα Υόρκη και να κρυφτούν. Δραπετεύουν στο Βικτοριανό Λονδίνο και στους δρόμους που περιφέρεται ο Τζακ Αντεροβγάλτης. Όμως, πριν προλάβουν να στήσουν το καινούριο αρχηγείο τους, κάνουν την πιο συγκλονιστική ανακάλυψη μέχρι στιγμής – και αυτή η ανακάλυψη θα αλλάξει τα πάντα…

"Ο πόλεμος της θεάς (Βιβλίο τρίτο): Αποθεοποίηση της Kendare Blake

Στο τελευταίο μυθιστόρημα της τριλογίας οι αθάνατοι και οι θνητοί ήρωες μένουν παραζαλισμένοι από τα πλήγματα, τσακισμένοι και σκορπισμένοι, αφού αποδείχτηκε ότι έπρεπε να πολεμήσουν τις ίδιες τις Μοίρες, που είναι η πηγή της αρρώστιας των θεών. Η Αθηνά έχει εγκλωβιστεί στον Κάτω Κόσμο, με το σώμα του μοναδικού ήρωα που αγάπησε ποτέ στην αγκαλιά της. Ο Ερμής είναι ακόμη στον επάνω κόσμο και προσπαθεί να ενισχύσει την Άντι και τον Χένρι, πριν τελειώσει ο χρόνος του και πεθάνει ή καταφτάσουν οι Μοίρες και τους αφανίσουν. Και είναι κι η Κασσάνδρα κάπου εκεί πάνω. Σε αποστολή θανάτου. Με τον θεό του θανάτου. Το παιχνίδι φαίνεται καταδικασμένο. Όμως, απλά και μόνο επειδή δεν πήγαν τα πράγματα σύμφωνα με το σχέδιο, δε σημαίνει ότι έχουν χάσει. Έχουν σχεδόν χάσει. Κι είναι μεγάλη η διαφορά.


"Τάλγκο" του Βασίλη Αλεξάκη

Το "Τάλγκο" είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη γραμμένο απευθείας στα ελληνικά. Κυκλοφόρησε πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1982. Έναν χρόνο αργότερα, δημοσιεύθηκε και στα γαλλικά, μεταφρασμένο από τον συγγραφέα. Βραβεύθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία. Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο, με τίτλο Ξαφνικός έρωτας και πρωταγωνιστές την Μπέτυ Λιβανού και τον Αντώνη Θεοδωρακόπουλο. Έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 200.000 αντίτυπα.
Έκλεισα πίσω μου την πόρτα του διαμερίσματος, ακούμπησα το πακέτο στο τραπέζι, το κοίταξα κάμποση ώρα. Μετά βάλθηκα να λύσω τον σπάγκο, δεν τα κατάφερα, τον έκοψα μ’ ένα ψαλίδι. Μέσα στο πακέτο βρήκα ένα γυάλινο μπουκαλάκι, σαν αυτά του φαρμακείου, μ’ ένα διαφανές υγρό. Επάνω στο μπουκαλάκι είχες γράψει με σινική μελάνι: ΠΑΡΙΣΙΝΗ ΒΡΟΧΗ. Βρήκα κι αυτό το σημείωμα: Τη μάζεψα με μια κατσαρόλα, απ’ το παράθυρο. Το μανίκι μου έγινε μούσκεμα. Γρηγόρης.
Κι όταν θα πάψω να είμαι ερωτευμένη μαζί σου, Γρηγόρη, να ξέρεις ότι θα σ’ ευγνωμονώ που μου έκανες αυτό το δώρο. Μ’ ανέβασες στα ίδια μου τα μάτια, μ’ έκανες να αισθάνομαι θεά. Όταν γεράσω και με ρωτούν τι σημαντικό συνέβη στη ζωή μου, αυτό μόνο θα λέω: «Μου έκαναν κάποτε δώρο λίγη βροχή».