"Βία και Ισλάμ" του Άδωνι

Είναι γνωστά τα παραδείγµατα αυταρχικών καθεστώτων του αραβικού κόσµου που τα χαρακτηρίζει η απόλυτη περιφρόνηση προς τα ατοµικά και κοινωνικά δικαιώµατα των πολιτών, καθώς και η χωρίς ενδοιασµούς προσφυγή σε κατασταλτικές µεθόδους, συχνά ακραίες. Σήµερα το ISIS επιδίδεται σε θηριωδίες που συχνά ξεπερνούν ακόµα και την πιο νοσηρή φαντασία.
Πού µπορεί να αποδοθεί αυτό το πρωτοφανές κύµα βίας και αγριότητας; Σε ποιον βαθµό οι ρίζες παρόµοιων φαινοµένων και πρακτικών βρίσκονται στα ίδια τα θεµέλια του Ισλάµ, στο ιδρυτικό του κείµενο, το Κοράνιο; Είναι η µισαλλοδοξία και η µη ανοχή προς την ετερότητα εγγενείς στο Ισλάµ; Πώς συνδέονται όλα αυτά µε τη µακραίωνη ιστορία αλλά και µε τη λογοτεχνία –και ειδικότερα την ποίηση– του αραβικού κόσµου; Σε ποιον βαθµό ορισµένες ακραίες θέσεις του παραδοσιακού Ισλάµ απέναντι στην ετεροδοξία αλλά και απέναντι στις γυναίκες έχουν όχι µόνο θρησκευτικές, αλλά και ψυχαναλυτικές ρίζες; O κορυφαίος εκπρόσωπος της αραβικής ποίησης της εποχής µας επιχειρεί να προσεγγίσει αυτά τα ερωτήµατα –και άλλα πολλά– σε µια εκτενή συνοµιλία µε τη µαροκινής καταγωγής ψυχαναλύτρια και µεταφράστριά του στα γαλλικά Χουρία Αµπντελουάχεντ.

"Στη χώρα του ουράνιου τόξου: Η Νότια Αφρική πριν και μετά το απαρτχάιντ" του Γιάγκου Οικονομίδη

Στη Χώρα του Ουράνιου Τόξου ο πρέσβης Γιάγκος Οικονομίδης μάς παρουσιάζει την αγαπημένη του χώρα, τη Νότια Αφρική, όπου και υπηρέτησε παραπάνω από δέκα χρόνια, πριν αλλά και μετά το απαρτχάιντ. Αφού εξηγεί ιστορικά τις πολιτικές εξελίξεις, αφηγείται τα γεγονότα όπως εκείνος τα έζησε. Το «τέλειο» στο είδος του ρατσιστικό καθεστώς, η τελική πτώση του κάτω από τη διεθνή κατακραυγή και καταδίκη, η αποφυγή του εμφύλιου πολέμου και η απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα ήταν αναμφίβολα τα γεγονότα που οδήγησαν στο νοτιοαφρικανικό θαύμα: στην αναίμακτη έλευση της δημοκρατίας με τις πρώτες ελεύθερες εκλογές. Αλλά και η συνέχεια είναι συναρπαστική, με την προσπάθεια των νέων κυβερνήσεων να συμφιλιώσουν μαύρους και λευκούς, να αποφύγουν την εκδίκηση, να ηγηθούν των γειτονικών κρατών χωρίς να τα καταπιέσουν κάνοντας χρήση της υπέρτερης δύναμής τους. Τέλος γίνεται αναφορά στα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, όπως η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, η καλπάζουσα πλέον διαφθορά και η σχεδόν πλήρης ταύτιση κράτους και κυβερνώντος κόμματος, και απειλούν το δημοκρατικό μέλλον του πανέμορφου αυτού τόπου.

"Η κρυφή γοητεία του εντέρου: Στα άδυτα του πιο παρεξηγημένου οργάνου του ανθρώπινου σώματος" της Giulia Enders

Για πάρα πολλά χρόνια το έντερο ήταν το πιο αγνοηµένο και υποτιµηµένο όργανο του σώµατος. Aποδεικνύεται όµως ότι δεν περιορίζεται µόνο στο να κάνει τη βρόµικη δουλειά: το έντερο βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξής µας. Η Κρυφή γοητεία του εντέρου, ήδη παγκόσµιο µπεστσέλερ, στρέφει τους προβολείς στον πραγµατικά αδικηµένο πεπτικό µας σωλήνα. Με ιδιόρρυθµη χάρη η Giulia Enders εξηγεί τη µαγεία του εντέρου απαντώντας σε ερωτήµατα όπως: Ποια τα αίτια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόµησης; Τι κρύβεται πίσω από τη δυσανεξία στη γλουτένη και στη λακτόζη; Πώς επηρεάζει το έντερο την παχυσαρκία και τη διάθεση; Η επικοινωνία µεταξύ εντέρου και εγκεφάλου αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόµενους τοµείς της ιατρικής έρευνας – µαζί µε εκείνον για τα βλαστοκύτταρα. Μαθαίνουµε ότι οι αντιδράσεις του εντέρου έχουν άµεση σχέση µε τη σωµατική και πνευµατική ευεξία µας.
Το συναρπαστικό µανιφέστο της Enders θα σας κάνει να δώσετε επιτέλους την αρµόζουσα προσοχή στα φτερουγίσµατα που νιώθετε στο στοµάχι: προσπαθούν να σας πουν κάτι σηµαντικό.