"18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή. Ο άνθρωπος, το έργο, η εποχή" των Μάρκαρη Πέτρου, Βασιλικού Βασίλη, Κακούρη Αθηνάς, Αποστολίδη Ανδρέα, Μπακουνάκη Νίκου Α.,Σωμερίτη Ριχάρδου Σ., Μιχαηλίδη Τεύκρου, Λεονταρίτη Γεώργιου Α., Πετσόπουλου Σταύρου, Καλφόπουλου Κώστα Θ., Ράγκου Γιάννη ,Βατόπουλου Νίκου, Φιλίππου Φίλιππου, Σιχλιμίρη Αναστάση, Κουλετάκη Νίνας ,Μυρογιάννη Στράτου & Marcou Loic

O Γιάννης Μαρής υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από «πατριάρχης της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας»: μαχητικός δημοσιογράφος στα χρόνια του αντικομμουνισμού και της λογοκρισίας, σημαντικός παράγων στα εκδοτικά και δημοσιογραφικά πράγματα της χώρας για 25 χρόνια και ταυτόχρονα υποδειγματικός «αφηγητής» αλλά και προικισμένος συγγραφέας, που μπορούσε να πλάθει πειστικούς χαρακτήρες, με προεξάρχοντα τον αντι-ήρωα πρωταγωνιστή των αστυνομικών του ιστοριών, αστυνόμο Γιώργη Μπέκα. Ο Μαρής ήξερε να σκηνοθετεί χωροχρονικά έναν ατμοσφαιρικό μυθιστορηματικό κόσμο στην καρδιά ή στα προάστια της πρωτεύουσας, στα κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά του ’50 και του ’60, στη Θεσσαλία των μεγαλοκτηματιών και των ληστών ή, ακόμα, στην Αθήνα των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων.
Στον τόμο αυτό συγκεντρώνονται πρωτότυπα κείμενα –γραμμένα ειδικά για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του– από συγγραφείς, λογοτέχνες και δημοσιογράφους που αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές του δημοσιογραφικού και συγγραφικού του έργου, τις οποίες επί δεκαετίες η κριτική είχε αγνοήσει επιδεικτικά: από την περίοδο της Μάχης στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της εποχής, την επίδραση της γαλλικής κουλτούρας στην προσωπικότητα του συγγραφέα και την υποβλητική αθηναϊκή του τοπογραφία μέχρι τις λογοτεχνικές και συγγραφικές προϋποθέσεις που διαμορφώνουν δομικά το έργο του, τις ύστερες εκδόσεις, καθώς και την «πινακοθήκη» των ηρώων του. Παράλληλα παρουσιάζονται ανέκδοτα τεκμήρια (φωτογραφίες, χειρόγραφα, δακτυλόγραφα) από το αρχείο του συγγραφέα και το οικογενειακό αρχείο του γιου του, Άγγελου Τσιριμώκου, ο οποίος προλογίζει δικαιωματικά αυτό το οφειλόμενο hommage στον Γιάννη Μαρή.

"Όταν σου έδειξα τον ήχο του κόσμου" της Ελένης Τορόση

Η μητέρα μου ήταν αλλιώτικη από τις άλλες μητέρες: Μέσα στ’ αυτιά της υπήρχαν άσπροι κόμποι. Ποιο είναι το συναίσθημα ενός παιδιού, όταν πρέπει να εξηγήσει στην κουφή μητέρα του τι ακριβώς συμβαίνει γύρω τους; Αυτό αφηγείται η Ελένη Τορόση στο μυθιστόρημά της και παράλληλα περιγράφει ένα ταξίδι στο «μακρινό άγνωστο», από την Αθήνα στο Μόναχο. Με ποιητική σοβαρότητα και λακωνικό χιούμορ η συγγραφέας μάς οδηγεί σε έναν κόσμο που τον χαρακτηρίζουν οικείες χειρονομίες και μια τρυφερή μυστική γλώσσα.







"Άπαντα τα ποιητικά" του Μενέλαου Λουντέμη

Συμπληρωματικό της δημοφιλέστατης πεζογραφίας του, το –λιγότερο γνωστό– ποιητικό έργο του Μενέλαου Λουντέμη μάς συστήνει εκ νέου έναν γνήσια αριστερό συγγραφέα. Μακριά από κομματικές παρωπίδες, αυτός ο λυρικός της κοινωνικής στράτευσης εμφανίζεται και μέσα στην ποίησή του ως ένας βαθιά ανθρωπιστής λογοτέχνης. Υμνητής της απλής ζωής του λαού, αλλά και γενναία μαχόμενος κατά των πάσης φύσεως καταπιέσεων και διακρίσεων, ταυτίζει τον Έρωτα με την Ελευθερία και μας καλεί να αγωνιστούμε για έναν καλύτερο κόσμο.
Περιλαμβάνει τις ποιητικές συλλογές:
- Κραυγή στα πέρατα
- Θρηνολόι και άσμα για το σταυρωμένο νησί
- Το σπαθί και το φιλί
- Κοντσέρτο για δυο μυδράλλια κι ένα αηδόνι
- Πυρπολημένη μνήμη
- Οι εφτά κύκλοι της μοναξιάς

"Ρόσνα και... Μοζαμέλ" της Χριστίνας Φραγκεσκάκη

Η Ρόσνα είναι ξεχωριστή. Έχει σκιά χρυσή. Σε όλους τη μοιράζει γενναιόδωρα. Μέχρι που μια νύχτα βλέπει ένα όνειρο… Τότε η Ρόσνα αρχίζει το ταξίδι.
Μικρή ιστορία για την αγάπη.












"Παιδικά όνειρα - Children's dreams" της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή

Μια φορά ήταν ένα κορίτσι που ονειρευόταν να αγγίξει τα αστέρια. Μια φορά ήταν ένα αγόρι που ονειρευόταν να πετάξει σαν πουλί πάνω από τις στέγες των σπιτιών, πάνω από τις θάλασσες κι από τα σύννεφα. Κάποια όνειρα φαίνονται τόσο απίθανα, που κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν. Κανείς, εκτός από σένα…
Ένα βιβλίο για το τι σημαίνει να ονειρεύεσαι και να μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.
Once there was a girl who dreamed of touching the stars that shone in the sky. Once there was a boy who dreamed of flying like a bird, over the rooftops and over the sea and the clouds. Some dreams seem so impossible, no one believes?they might ever come true. No one but you…
A book about what it means to have dreams and never giving up on them, even in the most difficult circumstances.

"Ο Χταπόδιος Σέιφ και οι Τρεις Θαλασσοφύλακες" του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

Ο Χταπόδιος Σέιφ και τα δυο του φιλαράκια μια ιστορία θα σου πουν.
Θαλασσοφύλακας να γίνεις και οι τρεις τους σου ζητούν.
Όλους εσύ να ενημερώνεις τη θάλασσα πώς θα χαρούν.
Βούτηξε στις σελίδες αυτού του βιβλίου για να γνωρίσεις τον Χταπόδιο Σέιφ και τους Θαλασσοφύλακες, ώστε και εσύ μαζί τους να ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ, να ΕΛΕΓΞΕΙΣ, να ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ και να ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ τη θάλασσα και το νερό. Μην αφήσεις μια στιγμή να σου χαλάσει την απόλαυση!
Το Safe Water Sports (www.safewatersports.gr) ενημερώνει όλους μας για τους κανόνες ασφάλειας που πρέπει να τηρούμε στη θάλασσα, στα σπορ και στα παιχνίδια στο νερό.

"Η Αλεπουδίτσα και η μπλε βαλίτσα - Μάθε κι εσύ να σκέφτεσαι πριν να κατηγορήσεις, και με τους φίλους σου μαζί ψάχνε να βρεις λύσεις" της Ευαγγελίας Στάθη

Ένα µυστήριο εξελίσσεται απόψε στο δάσος! Η κόκκινη, πανέµορφη, η κούκλα Αλεπουδίτσα έχασε την πολύτιµη, την µπλε της τη βαλίτσα. Η Αλεπού είναι σίγουρη πως κάποιος έκλεψε τη βαλίτσα. Ποιος όµως; Ο Ασβός, που ήθελε να αρωµατιστεί µε τα ωραία αρώµατα; Η Κίσσα, που ζήλεψε το γυαλιστερό κούµπωµα της βαλίτσας; Η Νυφίτσα, που ήθελε να κοιµηθεί µέσα στη βαλίτσα; Ή το Ποντίκι, που φαίνεται να ξέρει πολλά;… Τους φώναξε, λοιπόν, βραδιάτικα όλους στο σπίτι της. Κάλεσε και την Κουκουβάγια, που σε ρόλο δικαστή?καλείται να λύσει το µυστήριο της «εξαφανισµένης βαλίτσας». Ποιος πήρε άραγε τη βαλίτσα; Θα λύσει το µυστήριο η σοφή Κουκουβάγια;