"Επτά σύντομα μαθήματα Φυσικής" του Carlo Rovelli

«Η πραγµατικότητα δεν είναι αυτή που φαίνεται» λέει ο Ιταλός φυσικός Carlo Rovelli, που σε επτά απλά και σύντοµα µαθήµατα µας µυεί στα µυστήρια της ύλης και του σύµπαντος.
Ποια είναι άραγε η ωραιότερη θεωρία; Τι είναι ο χώρος; Τι είναι τα στοιχειώδη σωµατίδια;
Πώς είναι κατασκευασµένο το σύµπαν; «Όλα είναι φυσική» συνηθίζουν να λένε οι άνθρωποι των θετικών επιστηµών. Διαβάζοντας τα µαθήµατα του Carlo Rovelli, θα συµφωνήσουµε κι εµείς. Η φυσική µάς δίνει απαντήσεις όχι µόνο για τα άστρα και τους γαλαξίες, αλλά και για την ίδια µας την ανθρώπινη φύση, την ελεύθερη βούλησή µας, καθώς και την πάντα απύθµενη άγνοιά µας.





"Εισαγωγή στην κοινωνιογλωσσολογία" της Janet Holmes

Σκοπός της κοινωνιογλωσσολογίας είναι να εξηγήσει γιατί μιλάμε διαφορετικά ανάλογα με το περιβάλλον ή την περίσταση. Η κοινωνιογλωσσολογική μελέτη παρέχει πλήθος πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της γλώσσας, τις κοινωνικές σχέσεις σε μια κοινότητα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι σηματοδοτούν, μέσω της γλώσσας, διάφορες όψεις της κοινωνικής τους ταυτότητας.
Στο εισαγωγικό αυτό εγχειρίδιο, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1992 και από τότε αναθεωρείται και εμπλουτίζεται διαρκώς, η Janet Holmes εισάγει τον αναγνώστη σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους κοινωνιογλωσσολόγους, όπως είναι η σχέση της γλώσσας με το φύλο, την ηλικία και την κοινωνική τάξη, οι γεωγραφικές και οι κοινωνικές διάλεκτοι, η διγλωσσία και η διπλογλωσσία, η έννοια του ύφους και της λειτουργικής ποικιλίας κτλ. Ένα κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον διαρκώς αναπτυσσόμενο τομέα της ανάλυσης λόγου. Το βιβλίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε φοιτητές γλωσσολογίας, φιλολογίας, κοινωνιολογίας και ανθρωπολογίας, αλλά και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη διεπίδραση της γλώσσας και της κοινωνίας. Διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό παραδειγμάτων, αντλημένων από διάφορες γλώσσες, καθώς και ασκήσεις, θέματα εργασιών, βιβλιογραφικό οδηγό ανά κεφάλαιο κτλ.

"Η ωραιότερη ιστορία της φιλοσοφίας" του Luc Ferry

Βιβλία που περιγράφουν το μεγάλο έπος της φιλοσοφίας υπάρχουν πολλά – και παρ’ όλ’ αυτά δεν επαρκούν. Σ’ αυτό το βιβλίο, ο Γάλλος φιλόσοφος και παιδαγωγός Luc Ferry αναλύει την ιστορία της φιλοσοφίας μέσω ενός διαλόγου με τον Claude Capelier, παλιό στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας, υπεύθυνου για τα σχολικά προγράμματα. Η Ωραιότερη ιστορία της φιλοσοφίας είναι μια προσωπική ιστορία: Ο Luc Ferry ανατρέχει στην αρχαιότητα και φτάνει μέχρι το σήμερα αναζητώντας το νόημα της ανθρώπινης κατάστασης και τη «σωτηρία» μας, την απαλλαγή από το άγχος του θανάτου. Πώς και γιατί ο Πλάτων, ο Καρτέσιος, ο Σοπενχάουερ, ο Μαρξ, ο Νίτσε, ο Χάιντεγκερ άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας; «Προοδεύει» η φιλοσοφία; Πλησιάζει άραγε στην ουσία του ανθρώπου; Ποια είναι η χρησιμότητά της στην εποχή της παγκοσμιοποίησης; Ποιος είναι ο ρόλος της αγάπης στην «καλή ζωή» που όλοι θέλουμε να ζήσουμε;