Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Για πείτε μου, ποια είναι η μεγαλύτερη ανοησία που έχετε κάνει στη ζωή σας; Η Ζυλί έχει κάνει ένα σωρό. Για παράδειγμα, εκείνη τη φορά που πάσχιζε να φορέσει το πουλόβερ της κουτρουβαλώντας τη σκάλα ή την άλλη που φτιάχνοντας την πρίζα κρατούσε τα καλώδια με τα δόντια της... Και τελευταία, η εμμονή της με τον νεοφερμένο γείτονα, χωρίς καν να τον έχει δει στ’ αλήθεια – εμμονή που της κόστισε το μάγκωμα του χεριού της στο γραμματοκιβώτιό του...
Μα ακόμη κι αυτό δεν είναι τίποτα, απολύτως τίποτα, μπρος στα παράλογα πράγματα που θα αποτολμήσει για να πλησιάσει αυτό τον άντρα, του οποίου το μυστικό θέλει να εξιχνιάσει. Απίστευτα επινοητική και συνάμα γοητευμένη απ’ αυτό τον άγνωστο πλάι στον οποίο ζει αλλά για τον οποίον αγνοεί τα πάντα, η Ζυλί θα πάρει τα πιο παραληρηματικά ρίσκα, μέχρις ότου βρει επιτέλους την απάντηση στο ερώτημα που την κατατρύχει: για ποιον κάνουμε τη μεγαλύτερη ανοησία της ζωής μας;

Προσωπική άποψη:
Η σχέση μου με την σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία δεν θα έλεγα πως είναι και η καλύτερη δυνατή. Αν και τρέφω μεγάλη αγάπη και θαυμασμό για τους κλασσικούς συγγραφείς που προέρχονται από την χώρα αυτή, την οποία και λατρεύω μέχρι θανάτου, οι σύγχρονοι Γάλλοι λογοτέχνες έχουν ένα ύφος και μια εκφραστική φυσιογνωμία που δεν θα έλεγα πως είναι και πολύ του γούστου μου. Παρ' όλα ταύτα, υπάρχουν ορισμένα βιβλία που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και ένα από αυτά, το δίχως άλλο, ήταν το "Μικρή ερωτική ιστορία" του Gilles Legardinier που πρόσφατα κυκλοφόρησε και στη χώρα μας από τις εκδόσεις Πατάκη. Όχι μόνο η άκρως ενδιαφέρουσα -ίσως και κάπως αλλοπρόσαλλη- περίληψη του βιβλίου, αλλά και τα εκατομμύρια αντίτυπα που έχει πουλήσει ανά τον κόσμο, με ώθησαν στην απόφαση να το διαβάσω και δεν το μετάνιωσα.

Η Ζυλί ζει μια -θεωρητικά- συνηθισμένη ζωή, αλλά την ίδια στιγμή, μια ζωή που έχει σημαδευτεί -και συνεχίζει να σημαδεύεται- από ένα σωρό ανόητα πράγματα που η ίδια έχει πράξει. Βέβαια, αυτό δεν την προβληματίζει ιδιαίτερα, αφού πάντα μπορεί να κάνει κάτι ακόμα πιο ανόητο και γιατί όχι, ακόμα πιο ντροπιαστικό. Έτσι είναι οι άνθρωποι κι έτσι είναι η ζωή. Βέβαια, όταν το ενδιαφέρον της θα το κεντρίσει ο νεοφερμένος, σέξι και γοητευτικός γείτονας, οι ανοησίες της Ζυλί θα περάσουν σε άλλα επίπεδο, με την ίδια να είναι αποφασισμένη να τολμήσει, όντας έτοιμη να ρισκάρει τα πάντα -ακόμα και την αξιοπρέπειά της- προκειμένου να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από το όμορφο πρόσωπο που της έχει πάρει το μυαλό.

Πριν πω οτιδήποτε άλλο, θα ήθελα να τονίσω πως το βιβλίο αυτό δεν είναι για όλους. Όχι γιατί είναι καλό ή κακό, αλλά γιατί είναι τόσο ιδιαίτερο, σε πολλαπλά επίπεδα, που πολύ απλά δεν απευθύνεται στο σύνολο του αναγνωστικού κοινού που βρίσκεται εκεί έξω. Τόσο η αισθητική της αφήγησης, η ροή που ακολουθούν οι εξελίξεις των γεγονότων, όσο και το χιούμορ του βιβλίου, έχουν τέτοια μορφή που αν δεν ταιριάζουν στην προσωπική σου αισθητική ή έστω, αν δεν μπορείς να αναγνωρίσεις την ποιότητα και την αξία τους, καλό θα ήταν να το αποφύγεις γιατί πιθανότατα θα δημιουργήσεις λανθασμένες εντυπώσεις γύρω από ένα βιβλίο, ένα θέμα και την ανάλυση και ανάπτυξή του, που δεν του αξίζουν.

Μέσα από το βιβλίο του αυτό, ο συγγραφέας μάς παρουσιάζει μια πραγματικά μικρή ερωτική ιστορία, μιας γυναίκας σύγχρονης -και γνήσιας Γαλλίδας- που σε πολλά σημεία μάς θυμίζει την κινηματογραφική Αμελί, αν και στην προκειμένη περίπτωση η προσωπικότητα της ηρωίδας έχει δομηθεί και αποδοθεί στο χαρτί με πολύ καλύτερο και πιο ουσιαστικό τρόπο. Τα γεγονότα που σημαδεύουν την καθημερινότητά της και που καθορίζουν την πορεία της ζωής της, πολλά και διάφορα, ίσως ακραία και παράλογα ορισμένες φορές, αλλά μήπως ακραία και παράλογη δεν γίνεται πολύ συχνά ακόμα και η ίδια η ζωή μας; Καταστάσεις πιεστικές που όμως καταφέρνουν και είναι διασκεδαστικές την ίδια στιγμή, ενώ ένας άκριτος ρεαλισμός πηγάζει μέσα από τα πιο παρανοϊκά σενάρια αποτυπώνοντας συμβάντα που ναι, όσο κι αν δεν το πιστεύουμε σε πρώτο επίπεδο, θα μπορούσαν να συμβούν στον καθέναν από εμάς.

Δεν θέλω να ισχυριστώ πως το βιβλίο αυτό μπορεί ν' αλλάξει τη ζωή σας, αλλά το δίχως άλλο, μέσα από τις σελίδες του, δίνει μαθήματα ζωής και αλήθειας με φόντο το παράλογο που βοηθάει στο να ελαφρύνει λίγο το κλίμα εκεί που θα μπορούσε να γίνει αποπνικτικό, καταστρέφοντας την θετική διάθεση που χαρακτηρίζει το ανάγνωσμα στο σύνολό του. Η ροή της αφήγησης είναι έντονη, γρήγορη, πλούσια, ίσως λίγο παραπάνω φρενήρης απ' όσο θα έπρεπε, στα σημεία, αλλά γεμάτη ζωντάνια, πάθος και πλημμυρισμένη από συναισθήματα και μοναδικές εικόνες, που ο συγγραφέας αποτυπώνει με την πένα του στο χαρτί και τις ζωντανεύει μαγικά μπροστά στα μάτια μας. Μια ιστορία για τη ζωή, τους ανθρώπους, την αγάπη, τον έρωτα, τα όρια ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον παραλογισμό, μια ιστορία πολύ προσωπική που στιγμές-στιγμές θα σας κάνει να γελάσετε μέχρι δακρύων και που αναμφίβολα, θα σας κρατήσει όμορφη συντροφιά αυτό το καλοκαίρι.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Gilles Legardinier
Μεταφραστής: Κολαΐτη Ρίτα
Εκδόσεις: Πατάκη
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 411
ISBN: 978-960-16-6348-7

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr: