Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Για να βάλει τέλος στους εφιάλτες που τη βασανίζουν από τη δολοφονία του πατέρα της πριν από δεκάξι χρόνια, η Κατ Λέιν αποφασίζει να αντιμετωπίσει τους φόβους της και να διδάξει σε μια φυλακή της Νέας Υόρκης. Εκεί συναντά τον αλαζόνα Ουέσλι Κάρτερ, γοητευτικό και επικίνδυνο, οξυδερκή και μυστηριώδη.
Στο πλαίσιο της σχέσης δασκάλας-μαθητή, η Κατ και ο Κάρτερ αναγκάζονται να αφήσουν κατά μέρος την εχθρότητα που τρέφουν ο ένας για τον άλλον. Καθώς τα τείχη που έχει ορθώσει ο Κάρτερ αρχίζουν να γκρεμίζονται, η Κατ συνειδητοποιεί ότι ο άντρας αυτός κρύβει πολύ περισσότερα πίσω από τον θυμό του. Και η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη μπροστά στην αδιαμφισβήτητη έλξη που τους ενώνει.
Όταν ο Κάρτερ αποφυλακίζεται και η Κατ συνεχίζει να του κάνει μαθήματα, τα εμπόδια πληθαίνουν. Θα μπορέσουν να τα ξεπεράσουν και να σώσουν τη σχέση τους; Θα καταφέρουν οι φίλοι και η οικογένεια της Κατ να αποδεχτούν κάποιον με το δικό του παρελθόν; Και όταν η Κατ ανακαλύψει τον ρόλο που έπαιξε ο Κάρτερ τη νύχτα της δολοφονίας του πατέρα της, θα χωρίσουν ή θα έρθουν πιο κοντά;

Προσωπική άποψη:
Η γνωριμία μου με την "Βελούδινη σάρκα" έγινε πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν το βιβλίο μπορούσε να το βρει κανείς ακόμα ως fan fiction story του "Twilight", δωρεάν στο διαδίκτυο. Η αλήθεια είναι πως τότε μου είχε φανεί πολύ καλύτερο σε σχέση με το πως μου φάνηκε ως κανονικό βιβλίο, ένα χρόνο αργότερα, όταν αυτό έφτασε στα χέρια μου προκειμένου να το αξιολογήσω για λογαριασμός ενός εκδοτικού οίκου. Αρκετά τα σημεία που εξακολουθούσαν να μου αρέσουν, αλλά αρκετές και οι ενστάσεις μου, δεδομένου ότι πρέπει να συγκρίνεις ένα έργο υπό διαφορετική βάση, ανάλογα με την ταυτότητα που αυτό φέρει. Και ναι, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως ο πυρήνας της ιδέας πάνω στην οποία δομείται η πλοκή, είναι ενδιαφέρων, αλλά όχι, δεν αξιοποιείται ιδανικά.

Ο Κάρτερ είναι ένας άντρας με αρκετά άστατο χαρακτήρα και εξίσου άστατη ζωή. Για πολλοστή φορά οδηγείται στην φυλακή, όπου και καλείται να εκτίσει μια νέα ποινή. Η Κατ, η οποία βασανίζεται από τρομακτικούς εφιάλτες, που ξεκίνησαν μετά το θάνατο του πατέρα της πολλά χρόνια πριν, ξεκινάει να παραδίδει μαθήματα αγγλικής γλώσσας και λογοτεχνίας στους κρατούμενους των φυλακών της Νέας Υόρκης. Εκεί θα γνωριστεί με τον Κάρτερ, ο οποίος, αν και αρχικά δεν θέλει να συμμετάσχει στην ομάδα της, αποφασίζει να το κάνει προκειμένου να ελαφρύνει τη θέση του και ίσως την ποινή του. Η Κατ γοητεύεται από την παρουσία και την οξυδέρκειά του και οι δυο τους θα έρθουν πιο κοντά απ' όσο μπορούσαν να φανταστούν, με την σχέση τους να περνάει σύντομα σε άλλο επίπεδο και με το παρελθόν τους να είναι πιο δεμένο απ' όσο θα χωρούσε ποτέ ο νους τους.

Αν κάτι οφείλω να ομολογήσω, είναι πως το βιβλίο είναι καλογραμμένο. Είναι ευχάριστο στην ανάγνωσή του και καθόλου κουραστικό. Είναι ένα βιβλίο που, συνολικά, δεν μπορείς να ισχυριστείς πως δεν σου άρεσε, έστω κι αν δεν σε ξετρελαίνει. Αλλά εκεί που θεωρώ πως το όλο εγχείρημα χάνει πόντους, είναι η μη ικανοποιητική εμβάθυνση στους χαρακτήρες και η όχι τόσο αποδοτική ανάλυση του ψυχογραφήματός τους. Ως δομή, οι χαρακτήρες και το προσωπικό του υπόβαθρο, είχαν πολλά; περισσότερα να δώσουν, αφού όχι μόνο έχουν πλούσιο παρελθόν, αλλά αυτό έχει σημαντικές επιρροές κι επιδράσεις πάνω τους και μάλιστα, με πολλαπλούς τρόπους και σε πολλαπλά σημεία. Δεν αντιλέγω, ο Κάρτερ είναι από τ' αγόρια που είσαι καταδικασμένη να ερωτευτείς -ένα από εκείνα τα σέξι αγόρια με τις κρυφές ευαισθησίες και την εσωτερική πνευματικότητα και ευστροφία- αλλά αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό για να κορυφώσει το αναγνωστικό μας ενδιαφέρον πέραν της εικόνας.

Η συγκεκριμένη ιστορία, είχε πάρει πολλά βραβεία στο Fan Fiction Net το 2010, ανάμεσα σε αυτά και για τις ερωτικές του σκηνές. Όχι άδικα, απ' όσο είμαι σε θέση να κρίνω. Αν μη τι άλλο, στο σκέλος αυτό, η δημιουργός έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, διατηρώντας τον αισθησιασμό σε υψηλά επίπεδα χωρίς να γίνεται ακραία ή πρόστυχη, με μεγαλύτερό της συν ότι δεν παρασύρθηκε από το σέξι φαινόμενο της εποχής, υπερτονίζοντας το σεξ ώστε να το αναγάγει σε μέσω επικοινωνίας, δέσμευσης, παράδοσης, ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της. Είναι εκεί για να τονίσει το πάθος, όχι για να χτιστούν πάνω σε αυτό οι βάσεις της σχέσης, και αυτό αξίζει ένα μπράβο. Οι λεπτές γραμμές ανάμεσα στο πορνογραφικό και το σέξι είναι ξεκάθαρες, και ο διαχωρισμός των δύο στην προκειμένη περίπτωση, είναι σαφής και δεν σηκώνει αμφισβήτηση, ακόμα και από τους πολέμιους τους είδους. Παρ' όλα ταύτα, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο γεγονός πως η εξελίξεις είναι αρκετά προβλέψιμες, ενώ η αφήγηση σε ορισμένα σημεία είναι περισσότερο αργή απ' όσο θα έπρεπε, κάτι στο οποίο συμβάλλει η απεικόνιση των καταστάσεων μέσα από πολλά, περιττά πρίσματα.

Εν κατακλείδι, έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά καλογραμμένο βιβλίο μεν -ειδικά για το είδος του και αν αναλογιστούμε και την αρχική του προέλευση, χωρίς να το λέω καθόλου υποτιμητικά αυτό-, όχι τόσο σωστά αναπτυγμένο δε. Θεωρώ πως η συγγραφέας έπρεπε να έχει χειριστεί καλύτερα το back up story των πρωταγωνιστών της, έτσι ώστε να το αναλύσει και μέσω της αποδόμησής του, να χτίσει την δική της ιστορία στο σήμερα και μάλιστα, με τρόπο πολύ πιο ενδιαφέρων και περίπλοκο, έτσι ώστε να εντείνει την αγωνία μας και να μην καθιστά την όλη ιστορία προβλέψιμη. Επίσης, δεν είμαι βέβαιη κατά πόσο είναι απαραίτητη μια συνέχεια στην εν λόγω ιστορία αφού, για μένα, είναι αρκετά ολοκληρωμένη από μόνη της. Ωστόσο δεν καταδικάζω πριν να έχω ολοκληρωμένη άποψη, κάτι που δεν θα συμβεί πριν διαβάσω και το επόμενο βιβλίο. Ως τότε... αναμένουμε!
Βαθμολογία 7/10 

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sophie Jackson
Μεταφραστής: Αργυρίου Αναστάσιος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-618-5044-33-6