Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μια εκδήλωση καταλήγει σε φιάσκο όταν ένας από τους καλεσμένους, ένας μυστηριώδης Βρετανός, ισχυρίζεται ότι δεν θυμάται ποιος είναι. Την επόμενη μέρα ο μυστηριώδης άντρας είναι νεκρός.
Ο επιθεωρητής Τζίμι Πέρεζ της αστυνομίας των Σέτλαντ νομίζει αρχικά ότι έχει να κάνει με αυτοκτονία. Σύντομα διαπιστώνει πως ο θάνατος είναι το έργο ενός ψυχρού δολοφόνου.
Κατά την έρευνά του, ο Πέρεζ βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στα κρυμμένα μυστικά της μικρής κοινότητας των Σέτλαντ. Κι έπειτα κάποιος ανακαλύπτει ένα δεύτερο πτώμα… Ο Πέρεζ ξέρει ότι πρέπει να σπάσει τον κύκλο προτού γίνει κι άλλη δολοφονία.
Όλα αυτά συμβαίνουν μια εποχή του χρόνου που αναστατώνει ολόκληρη την κοινότητα… τότε που η νύχτα γίνεται ένα με τη μέρα και τίποτα δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται…
Οι Λευκές Νύχτες είναι συνέχεια του βραβευμένου μυθιστορήματος Μαύρα Φτερά.

Προσωπική άποψη:
Επανερχόμαστε στη σειρά αστυνομικών βιβλίων "Σέτλαντ Άιλαντ" της Ann Cleeves, για να μιλήσουμε για μία ακόμα ιστορία μυστηρίου όπου πρέπει μαζί με τον ντετέκτιβ πρωταγωνιστή μας, ν' ανακαλύψουμε ποιος είναι ο δολοφόνος και ποια είναι τα κίνητρά τους. Η συγγραφέας, λοιπόν, έχοντας ζυγίσει πολύ καλά τις επιλογές της, έχει επιλέξει το τέλειο φαινόμενο, το έχει τοποθετήσει στο τέλειο σκηνικό, έχει βάλει τους ιδανικούς υπόπτους στο στόχαστρό μας, πετώντας μας πότε-πότε τα ψίχουλα εκείνα που αν έχουμε την υπομονή να τα συλλέξουμε και να τ' αναλύσουμε, θα μας οδηγήσουν στον πραγματικό ένοχο. Με απλά λόγια, έχει φτιάξει το σχεδόν τέλειο έγκλημα που ειδικά για κάποιον που δεν είναι βαθιά μυημένος στα αστυνομικά λογοτεχνικά μονοπάτια, μπορεί η περιπέτεια αυτή να αποδειχτεί εξαιρετικά εντυπωσιακή.

Βρισκόμαστε για ακόμα μία φορά στο σύμπλεγμα νησιών Σέτλαντ, όπου ένας μυστηριώδης άντρας, που την προηγούμενη μέρα βρισκόταν σε μια αποτυχημένη εκδήλωση ισχυριζόμενος πως δεν θυμόταν ποιος ήταν, βρίσκεται δολοφονημένος σε μια απομακρυνσμένη παράγκα. Ο επιθεωρητής Τζίμι Πέρεζ αναλαμβάνει την υπόθεση και συλλέγοντας στοιχεία, δεν αργεί να καταλάβει πως πρόκειται για δολοφονία. Και όσο ο Πέρεζ προσπαθεί ν' ανακαλύψει τι πραγματικά έχει συμβεί και ποιος είναι ο ένοχος, ένα ακόμα πτώμα εμφανίζεται, με τον επιθεωρητή να αντιλαμβάνεται πως δεν έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή του και πως πρέπει να βρει τον δολοφόνο πριν εκείνος ξαναχτυπήσει, προσθέτοντας ένα ακόμα θύμα στη λίστα του.

Όπως έχω ξαναπεί, η γραφή της Cleeves δεν είναι και πολύ του γούστου μου, αλλά οφείλω να ομολογήσω πως η συγκεκριμένη σειρά, σε σχέση με εκείνη των περιπετειών της ντετέκτιβ Στάνχοουπ, ταιριάζει περισσότερο στην αισθητική μου. Θεωρώ πως σε αυτό συμβάλλει τα μέγιστα η επιλογή των νήσων Σέτλαντ της Σκωτίας ως φόντο των εκάστοτε εξελίξεων, που λόγω της απομονωμένης ταυτότητάς τους προσφέρονται ως τόπος δράσης εγκλημάτων που εμπεριέχουν μυστήριο. Παράλληλα, στην προκειμένη περίπτωση, τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια ενός εξαιρετικά γοητευτικού φυσικού φαινομένου, όπως είναι αυτό των λευκών νυχτών, όπου η νύχτα συναντά τη μέρα, βυθίζοντας τα νησιά σε ένα διαρκές σούρουπο, όπου τίποτα δεν είναι αυτό που δείχνει και που οι συνειδήσεις και οι κρίσεις θολώνουν, και που το πραγματικό μπερδεύεται με το εικονικό.

Η συγγραφέας μάς προσφέρει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έγκλημα, το οποίο μας καλεί να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε, δοσμένο με τρόπο που γεννά ίντριγκα και μυστήριο γύρω από αυτό. Τοποθετημένο σε μια περιοχή όπου λίγο έως πολύ, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, και που ο καθένας έχει τα δικά του μυστικά που θέλει να κρατήσει κρυφά από τους γύρω του, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση περίπλοκη όπου ο καθένας θα μπορούσε να είναι ο δράστης, χωρίς ωστόσο τα κίνητρά του να είναι εμφανή, πόσο μάλλον ξεκάθαρα. Όλα αυτά, συνδυαστικά, εντείνουν την αγωνία του αναγνώστη, οδηγώντας τον βήμα-βήμα στην αποκάλυψη της αλήθειας που είναι πολύ διαφορετική απ' αυτήν που ίσως να περίμενε, φτάνοντας σε ένα φινάλε ανατρεπτικό που ξεπερνάει την φαντασία μας και που οδηγεί σε μια δραματουργική κορύφωση που δεν μπορεί παρά να σε αφήσει με ένα αίσθημα ικανοποίησης.

Γραμμένο με αρκετό νεύρο κι ένταση, αλλά και με περιγραφές που ζωντανεύουν τις εικόνες που περιγράφονται μέσα από τις σελίδες αυτού, το "Λευκές νύχτες" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που σέβεται απόλυτα την ταυτότητά του. Μπορεί ένας έμπειρος αναγνώστης της αστυνομικής λογοτεχνίας να μην εντυπωσιαστεί, αφού σίγουρα έχει διαβάσει και καλύτερα βιβλία στο είδος, αλλά που οφείλει να παραδεχτεί πως απόλαυσε σε μεγάλο βαθμό. Ο επιθεωρητής Πέρεζ εξελίσσεται σε έναν άκρως ενδιαφέρον χαρακτήρα, και σε καθαρά προσωπικό επίπεδο, περιμένω με αρκετά μεγάλη αγωνία να διαβάσω τις μελλοντικές του περιπέτειες, αλλά και να δω το οξυδερκές του πνεύμα σε δράση για μια ακόμη φορά.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ann Cleeves
Μεταφραστής: Χατχούτ Ρένα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 463
ISBN: 978-960-461-702-9