"Πριν χαράξει" της Ιωάννας Νοταρά

Άννα, κατάλαβες;
Όχι, η εξάχρονη Άννα δεν είχε καταλάβει, αλλά δεν τολμούσε να ρωτήσει... Η Άννα δεν τολμούσε γενικώς! Μεγαλώνοντας, θα αποπειραθεί να θάψει μέσα της βαθιά τις θλιμμένες μνήμες και να κυνηγήσει τα όνειρά της.
Από την Αθήνα ως τη Φρανκφούρτη κι από τη Φρανκφούρτη πάλι στην Αθήνα και στο γραφικό Ναύπλιο, η Άννα ακροβατεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, στο σωστό και το λάθος, στην αγάπη, τον εγωισμό και την αμφισβήτηση. Φτάνει ψηλά, χτίζει και γκρεμίζει, κερδίζει και χάνει. Θέλει να ξεχάσει το παρελθόν που την πληγώνει.
Και... ο Ματίας! Ερωτευμένος μαζί της από την πρώτη μέρα που τη γνώρισε στη Φρανκφούρτη. Αν και απών, δεν την εγκαταλείπει ποτέ. Σχεδόν ποτέ...
Όνειρα, μητρότητα, εγωισμός καθώς και η τελική αναμέτρηση με τον ίδιο της τον εαυτό πλέκουν μια ιστορία τόσο απρόβλεπτη όσο απρόβλεπτη μπορεί να είναι και η ίδια η ζωή. Και η λύση θα έρθει στο σκοτεινότερο μέρος της νύχτας, λίγο πριν χαράξει.

"Κλειστό φέρετρο" της Sophie Hannah

Μετά την παγκόσμια επιτυχία του βιβλίου Έγκλημα με υπογραφή και 100 χρόνια αφότου η Άγκαθα Κρίστι έπλασε τον διάσημο ήρωά της, ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΥΑΡΟ επιστρέφει στο νέο μυθιστόρημα Κλειστό φέρετρο της Sophie Hannah.
Η λαίδη Αθελίντα Πλέιφορντ έχει καλέσει για μία εβδομάδα μερικούς φίλους στην έπαυλή της, αλλά η φιλοξενία τους δεν θα εξελιχθεί ως συνήθως. Ενώ οι καλεσμένοι καταφθάνουν, υπαγορεύει στον δικηγόρο της μια επείγουσα αλλαγή στη διαθήκη της – μια αλλαγή που σκοπεύει να ανακοινώσει το ίδιο βράδυ.
Παραδόξως, έχει αποφασίσει να αφήσει απένταρα τα δυο παιδιά της και να κληροδοτήσει όλη την περιουσία της σ’ έναν άνθρωπο που δεν έχει παρά μερικές εβδομάδες ζωής… Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρίσκονται και δύο άντρες που η οικοδέσποινα δεν έχει συναντήσει ποτέ – ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό και ο αστυνόμος Έντουαρντ Κάτσπουλ της Σκότλαντ Γιαρντ. Κανένας από τους δύο δεν γνωρίζει για ποιο λόγο προσκλήθηκε… αλλά ο Πουαρό αρχίζει να υποψιάζεται ότι η λαίδη Πλέιφορντ αναμένει το χτύπημα ενός δολοφόνου.
Aκόμη κι αν το ξέρουν, μοιάζει σαν καμία δύναμη στον κόσμο να μην μπορεί να τον σταματήσει.

"Βαθύ σκοτάδι" της V. M. Giambanco

Στο δάσος του ποταμού Χόου ανακαλύπτεται θαμμένο ένα παιδί και μια ξεχασμένη υπόθεση έρχεται στην επιφάνεια.
Η επιθεωρητής Μάντισον ορκίζεται να τη διαλευκάνει, ακόμη κι αν αποδειχτεί ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που έχει κάνει στη ζωή της…
Ο πετυχημένος δικηγόρος Νέιθαν Κουίν είχε ζήσει προσωπικά τη φρικτή απαγωγή που είχε καταλήξει πριν από χρόνια στην εξαφάνιση του μικρού του αδελφού. Τώρα που ανακαλύφθηκαν τα λείψανά του, αποφασίζει να προσφέρει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για κάθε πληροφορία που θα οδηγήσει στους δολοφόνους.
Όμως οι δολοφόνοι συνδέονται με μια σειρά αδιανόητων εγκλημάτων και προκειμένου να σβήσουν όλα τα ίχνη, θα βυθίσουν το Σιάτλ σε έναν νέο κύκλο βίας.
Καθώς η Μάντισον τυλίγεται στο σκοτάδι της υπόθεσης του ποταμού Χόου, θα ανακαλύψει ότι οι προσωπικοί της δαίμονες ανασαίνουν δίπλα της και παραμονεύουν στις σκιές.
Και το παραμικρό λανθασμένο βήμα μπορεί να οδηγήσει από τη δικαιοσύνη και την κάθαρση στην ατίμωση και τον θάνατο.

"Η ζωή που έλειπε" του Κώστα Κρομμύδα

Λίγο πριν οι άνεμοι του πολέμου παρασύρουν τον έναν μακριά από τον άλλον, ο Μανόλης και η Ελένη ενώνονται σε έναν έρωτα που τρέφεται από το πάθος της επανένωσής τους, αψηφώντας το κόστος που αυτός θα έχει για τους ίδιους, αλλά και τους δικούς τους ανθρώπους.
Όταν ο Δημήτρης επισκεφθεί το νησί της μητέρας και του θείου του, θα βρεθεί –μέσ’ από μια σειρά αναπάντεχων γεγονότων– αντιμέτωπος με παλιές μνήμες και αλήθειες βαθιά θαμμένες. Την ίδια στιγμή, η Ανίτα θα καταλήξει να κρατά στα χέρια της ένα παλιό ρολόι τσέπης, οι δείκτες του οποίου έχουν σταματήσει για πάντα στη στιγμή που ο έρωτας δύο ανθρώπων πέρασε ανεξίτηλα στην αιωνιότητα. Μαζί με το ρολόι, θα φορέσει στο χέρι της ένα δαχτυλίδι, ανάμνηση του όρκου μιας θυελλώδους αγάπης που έσπασε παντοτινά το φράγμα.

"Να έχεις ή να είσαι;" του Erich Fromm

Ένα από τα πιο κλασικά έργα φιλοσοφίας όλων των εποχών.
Ο Έριχ Φρομ σε αυτό το υπέροχο βιβλίο εξηγεί πώς οι δύο τρόποι ύπαρξης, το «να έχεις» ή «να είσαι», παλεύουν για το πνεύμα της ανθρωπότητας. Ο τρόπος ύπαρξης στη βάση του «έχειν» οδηγεί τον άνθρωπο σε έναν απέραντο εγωισμό, σε μια διαρκή ανησυχία μην τυχόν και χάσει ό,τι έχει ή ό,τι ψευδώς νομίζει ότι κατέχει.
Από την άλλη, ο άνθρωπος που ζει για να «είναι», είναι ανεξάρτητος, ελεύθερος, δημιουργικός, του αρέσει να εξελίσσεται, και για αυτόν η αγάπη είναι μια δυναμική κατάσταση ύπαρξης.
Στο βιβλίο Να έχεις ή Να είσαι;, ο Έριχ Φρομ με δεξιότητα αναλύει τις σκέψεις του ωθώντας την ανθρωπότητα σε μια ψυχολογική επανάσταση: να αντισταθμίσουμε την κενή ζωή που απορρέει από το «έχειν» με μια γεμάτη νόημα ζωή που απορρέει από το «είναι».

"Έγκλημα στα φιόρδ" του Lier Jorn Horst

Η καταχνιά του φθινοπώρου έχει τυλίξει το παραθαλάσσιο θέρετρο. Ο Ούβε Μπάκερου προσβλέπει σε ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο στο εξοχικό του, πριν το κλείσει για τον χειμώνα. Όταν όμως φτάνει εκεί, αντικρίζει ένα χάος – το σπίτι του είναι λεηλατημένο από διαρρήκτες. Και αυτό είναι το μικρότερο κακό: στο γειτονικό εξοχικό, ένας άνθρωπος έχει κακοποιηθεί έως θανάτου…
Ο αστυνομικός επιθεωρητής Βίλιαμ Βίστιν έχει δει αποτρόπαιους φόνους στο παρελθόν, όμως η φρίκη που αντικρίζει στο Στάβεν αυτό το φθινόπωρο είναι κάτι εντελώς καινούριο ακόμη και για αυτόν. Και η υπόθεση που θα κληθεί να λύσει θα γίνεται ολοένα και πιο σύνθετη, δυσνόητη και γεμάτη βία.
Την ίδια στιγμή, από τον ουρανό πέφτουν συνέχεια ψόφια πουλιά στις ακτές της Νορβηγίας και στα δέντρα – σημάδι για τον σκληρό επερχόμενο χειμώνα ή μήπως για κάτι άλλο;

"Όνειρα γλυκά για παιδιά και γονείς" των Jill Spivack & Jennifer Waldburger

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών, η υγεία μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα του ύπνου μας. Μετά από μια νύχτα καλού ύπνου, τα παιδιά ξυπνούν ευδιάθετα και είναι πιο δραστήρια όλη την ημέρα.
Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα.
Τι κάνουμε όμως όταν το παιδί μας αρνείται να πάει για ύπνο;
Όταν ξυπνάει τα χαράματα ή αρνείται να κοιμηθεί μόνο του;
Ησυχάστε! Λύσεις υπάρχουν. Το βιβλίο Όνειρα γλυκά για παιδιά και γονείς προτείνει εύκολους τρόπους ώστε να:
• Μάθετε το παιδί σας να κοιμάται τη νύχτα
• Απαλλαγείτε από το πολύ πρωινό ξύπνημα
• Δώσετε τέλος στις μάχες πριν από τον ύπνο
• Αντιμετωπίσετε ειδικές περιπτώσεις, που επηρεάζουν την ποιότητα ύπνου του παιδιού, όπως η ανατολή των δοντιών, η μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι και οι αλλαγές στην καθημερινότητα της οικογένειας
Ένας πρακτικός οδηγός με πολύτιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να λύσετε τα προβλήματα ύπνου του παιδιού σας. Για παιδιά από 0 έως 5 χρόνων.