Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Ακοινώνητη, ψυχωτική, βίαιη και ικανή να φτάσει στον φόνο…»
Ιδού πώς παρουσιάζεται η Λίσμπετ Σαλάντερ στον σουηδικό λαό την παραμονή της δίκης της. Και το «τμήμα», το τρομακτικό γραφείο των μυστικών υπηρεσιών που χρησιμοποίησε τον Ζάλα, τον Ρώσο δολοφόνο που πέρασε στη Δύση, θα κάνει τα πάντα για να της κλείσει το στόμα οριστικά.
Με φόντο τη σουηδική πραγματικότητα την οποία γνωρίζει πολύ καλά ο σεναριογράφος Σιλβέν Ρουνμπέρ, το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας του Στιγκ Λάρσον που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία ζωντανεύει μέσα από την εντυπωσιακή εικαστική αναπαράσταση.
Σας παρουσιάζουμε το «Millennium», όπως δεν το έχετε διαβάσει ποτέ.

Προσωπική άποψη:
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το τρίτο -και τελευταίο- graphic novel της σειράς "Millenium", δια χειρός των Sylvain Runberg και José Homs. Ένα τελευταίο novel, που μέσα από συνδυασμό κειμένου και εικόνας, έπρεπε ν' αποτυπωθεί όλη η πολυπλοκότητα του τρίτου βιβλίου του αδικοχαμένου Larsson. Προσωπικά, θεωρώ πως "Το κορίτσι στην φωλιά της σφήγκας", αν και θεωρητικά ήταν το πιο στατικό, ήταν εκείνο που είχε την πιο ουσιαστική δράση, αλλά και τις περισσότερες εξελίξεις και ανατροπές, όσον αφορά την ανάπτυξη της ροής της ιστορίας, οδηγώντας την σ' ένα δραματικό φινάλε -έστω κι αν αυτό το φινάλε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έμελλε να μην είναι οριστικό. Το αγαπημένο δίδυμο, λοιπόν, κατάφερε να φέρει εις πέρας την αποστολή του, για ακόμα μία φορά, και να μας καθηλώσει.

Το σχέδιο, όπως και στα δύο προηγούμενα βιβλία, είναι έντονο, εκπέμπει δυναμισμό και μεταφέρει άψογα το κλίμα της αστυνομικής αυτής ιστορίας, αλλά και των ποικίλων συναισθημάτων που συνοδεύουν το πρωτότυπο κείμενο. Χωρίς να χάνεται ο πυρήνας της αφήγησης, ή η ταυτότητας της πηγής από την οποία προέρχεται το novel, οι δημιουργοί του καταφέρνουν να εισάγουν σε αυτό το προσωπικό τους στοιχείο, αφήνοντας το σημάδι τους χωρίς, ωστόσο, εμφανείς αλλοιώσεις ή τραγικές διαφοροποιήσεις που θα μπορούσαν να είναι μέχρι κι ενοχλητικές. Με πιο απλά λόγια, όλη αυτή η τριλογία, αποτελεί ένα κόσμημα για τους fans των περιπετειών της Λίσμπεθ και αν δεν το έχετε ήδη κάνει, πρέπει να την αποκτήσετε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sylvain Runberg
Εικονογράφος: José Homs
Μεταφραστής: Μάνια Χριστίνα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Graphic Novel
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 128
ISBN: 978-618-01-1638-0