Συζήτηση με τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου
για το βιβλίο της "Καλά και σήμερα"

Μια εκδήλωση με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ
για την ενίσχυση του έργου του Συλλόγου ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ

Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού, στις 19.00μ.μ., οι εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ και ο Όμιλος Φίλων Παστέρ σας προσκαλούν σε μια εκδήλωση που μας αφορά όλους. Η βραβευμένη με Athens Prize for Literature 2010 συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου, με αφορμή το βιβλίο της Καλά και σήμερα, συζητά με την Πρόεδρο του Συλλόγου ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, για τους μήνες που πάλεψε με την αρρώστια.
«Αυτό είναι το πιο προσωπικό μου βιβλίο. Γιατί το έχω γράψει με το σώμα μου» εξομολογείται η συγγραφέας. Μια συγκλονιστική προσωπική κατάθεση από τη στιγμή που διαγνώστηκε με καρκίνο του στήθους έως τη μαστεκτομή και την εμπειρία της χημειοθεραπείας. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς το βιβλίο Καλά και σήμερα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα διατίθεται πρως πώληση στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Ινστιτούτου Παστέρ (Λ. Βασ. Σοφίας 127), όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Όλα τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου του Συλλόγου ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ, μη Κερδοσκοπικού Σωματείου που ιδρύθηκε το 1988 από γυναίκες που είχαν βιώσει προσωπικά τον καρκίνο του μαστού (www.almazois.gr).

Η 25η Οκτωβρίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού και είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, τη σωστή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για μια ασθένεια που μας αφορά όλες. Υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται 4.500 νέα περιστατικά στη χώρα μας. Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών θεραπεύεται πλήρως εφόσον υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και συνακόλουθη θεραπεία, η μεγάλη συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας σημαίνει ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που επηρεάζει την καθημερινότητα πολλών από εμάς: αν αναλογιστούμε, θα συνειδητοποιήσουμε ότι όλες γνωρίζουμε στον φιλικό ή οικογενειακό μας κύκλο ένα πρόσωπο που έχει νοσήσει. Επομένως, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει βεβαίως την κατανόηση της σημασίας των συστηματικών εξετάσεων ή τη γνώση ιατρικών λεπτομερειών, αλλά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο με τα παραπάνω. Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι απλώς μια κατάσταση που μπορούμε να αντιληφθούμε προσεγγίζοντάς την εγκυκλοπαιδικά, είναι πρώτα από όλα βίωμα και θα πρέπει να γίνεται αντιληπτό ως τέτοιο.

Η Σοφία Νικολαΐδου στο βιβλίο της Καλά και σήμερα καταγράφει εν θερμώ όσα έζησε, όσα έμαθε, όσα σκέφτηκε, όσα φοβήθηκε και όσα ήλπισε τους μήνες που πάλεψε με την αρρώστια. Το χρονικό, που ξεκινά στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 με τη διάγνωση της ασθένειας και κλείνει στις 24 Μαρτίου 2015 με την τελευταία χημειοθεραπεία, είναι γραμμένο σε ημερολογιακή μορφή και διαβάζεται ως ανταπόκριση από εμπόλεμη ζώνη.
Όπως αναφέρει η ίδια η συγγραφέας: «Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού στις 22 Σεπτεμβρίου του 2014. Έκανα μαστεκτομή την 1η Οκτωβρίου και άρχισα χημειοθεραπεία στις 29 του ίδιου μήνα. Αυτό είναι το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος. Μέχρι να νοσήσω, είχα την αλαζονεία του υγιούς. Δεν πίστευα ότι μπορούσε να μου συμβεί. Είχα φίλες που νόσησαν. Νόμιζα ότι καταλάβαινα τι πέρασαν. Δεν είχα ιδέα.
Άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο από την πρώτη μέρα που έσκασε η βόμβα. Ήταν το φάρμακο και η θεραπεία μου. Αν κάτι μου έμαθε η αρρώστια (και μου έμαθε πολλά), είναι ότι η καθεμία από μας είναι η ατομική της περίπτωση. Το σώμα βιώνει την ασθένεια και τη θεραπεία με τον δικό του τρόπο».

Η Σοφία Νικολαΐδου προτίμησε να μιλήσει για την περιπέτεια της ασθένειάς της κατά πρόσωπο, χωρίς ταμπού, πέρα από μυθοπλασίες, και να μας δείξει με τον πιο ωμό τρόπο ότι δεν είμαστε άτρωτοι. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που θα μας ταρακουνήσει και θα μας προβληματίσει, με μια αφήγηση που σπάει κόκαλα, ένα έργο που είναι εντελώς προσωπικό, αλλά ταυτόχρονα ανήκει σε καθεμία από εμάς. Ένα βιβλίο που, αν και προσωπική μαρτυρία, διαβάζοντάς το κανείς σίγουρα θα αναγνωρίσει τον εαυτό του είτε έχει νοσήσει ο ίδιος είτε έχει βιώσει δίπλα του την ασθένεια. Ένα αφήγημα που ταράζει τα ήσυχα νερά της καθημερινής μας ζωής και σίγουρα μας κάνει να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους, υγιείς και ασθενείς, αλλά και να αντιληφθούμε τις αληθινές προτεραιότητές μας καθώς και τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή. Εντέλει, το χρονικό της Σοφίας Νικολαΐδου δεν αφορά μόνο όσες γυναίκες νόσησαν. Μας αφορά όλους. Ιδίως όσους νομίζουν ότι είναι υγιείς.

Δείτε τη συγγραφέα να μιλά για το βιβλίο της ΕΔΩ και διαβάστε ΕΔΩ συνεντεύξεις της καθώς και δημοσιεύματα του Τύπου.