Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η καταχνιά του φθινοπώρου έχει τυλίξει το παραθαλάσσιο θέρετρο. Ο Ούβε Μπάκερου προσβλέπει σε ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο στο εξοχικό του, πριν το κλείσει για τον χειμώνα. Όταν όμως φτάνει εκεί, αντικρίζει ένα χάος – το σπίτι του είναι λεηλατημένο από διαρρήκτες. Και αυτό είναι το μικρότερο κακό: στο γειτονικό εξοχικό, ένας άνθρωπος έχει κακοποιηθεί έως θανάτου…
Ο αστυνομικός επιθεωρητής Βίλιαμ Βίστιν έχει δει αποτρόπαιους φόνους στο παρελθόν, όμως η φρίκη που αντικρίζει στο Στάβεν αυτό το φθινόπωρο είναι κάτι εντελώς καινούριο ακόμη και για αυτόν. Και η υπόθεση που θα κληθεί να λύσει θα γίνεται ολοένα και πιο σύνθετη, δυσνόητη και γεμάτη βία.
Την ίδια στιγμή, από τον ουρανό πέφτουν συνέχεια ψόφια πουλιά στις ακτές της Νορβηγίας και στα δέντρα – σημάδι για τον σκληρό επερχόμενο χειμώνα ή μήπως για κάτι άλλο;

Προσωπική άποψη:
Ο  Lier Jorn Horst είναι ένας συγγραφέας που ήδη μετράει δώδεκα χρόνια πορείας στο χώρο της λογοτεχνίας. Ιδιαίτερα αναγνωρισμένος, με αρκετές επιτυχίες στο βιογραφικό του και πολλαπλές βραβεύσεις για το βιβλίο του "Έγκλημα στα φιόρδ", έφτασε και στη χώρα μας από τις εκδόσεις Διόπτρα. Προσωπικά, διάβασα πρώτη φορά το συγκεκριμένο έργο του τρία χρόνια πριν και τα συναισθήματά μου ήταν, θα λέγαμε, αρκετά ανάμεικτα, αφού ναι μεν διαθέτει αρκετά στοιχεία που ένας λάτρης του καλού αστυνομικού μυθιστορήματος μπορεί να εκτιμήσει, αλλά έχει και κάποια άλλα τα οποία μπορούν να σε προβληματίσουν, κάνοντάς σε να σκεφτείς πως ίσως να μπορούσε να σου δώσει κάτι ακόμα περισσότερο.

Θα ξεκινήσω από τα θετικά, λέγοντας πως πρόκειται για ένα βιβλίο καλογραμμένο, αρκετά σκοτεινό, έως και ανατριχιαστικό σε ορισμένα σημεία. Η ανάγνωσή του γίνεται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, διαβάζοντας με αρκετή αγωνία προκειμένου ν' ανακαλύψεις τι θα συμβεί στην πορεία της εξέλιξης της ιστορίας. Το "παιχνίδι" της πλοκής είναι αρκετά περίπλοκο, πράγμα που προσωπικά με εξιτάρισε, αλλά και με έβαλε σε μια διαδικασία ανάλυσης των εκάστοτε γεγονότων και στοιχείων που δίνονται στον αναγνώστη σε σωστές δόσεις, έτσι ώστε η λύση του μυστηρίου να μην αποκαλυφθεί εύκολα και αβίαστα, εντείνοντας με τον τρόπο αυτό τη δράση. Οι άκρως ζωντανές και παραστατικές περιγραφές των Νορβηγικών φιόρδ συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην δημιουργία ενός καθηλωτικού σκηνικού, κάνοντάς μας να καταλάβουμε για ποιο λόγο ο Horst είναι τόσο δημοφιλής στη χώρα του, σε συνδυασμό πάντα με την γκροτέσκα απόδοση των εγκλημάτων που λαμβάνουν χώρα στην εν λόγω ιστορία.

Ένα ακόμα στοιχείο που εκτίμησα, είναι η εμπλοκή της κόρης του πρωταγωνιστή, που αν και ως ιδέα είναι κάπως τετριμμένη, στην απόδοση του σεναρίου, είναι δοσμένη με τέτοιο τρόπο που δεν ξενίζει. Όσο για τον ίδιο τον Γουίλιαμ, οφείλω να παραδεχτώ πως ως χαρακτήρας παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, αν και η ιδιότητά του και ο τρόπος της πρακτικής του σκέψης, μόνο πρωτότυπος δεν είναι. Αυτό που με ενόχλησε όσον αφορά τον βασικό μας χαρακτήρα, είναι η αίσθηση που μου δημιουργήθηκε πως υπάρχουν πράγματα γι' αυτόν τα οποία δεν γνωρίζω και που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο να έχω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το άτομό του, για τον ψυχισμό του αλλά και για τον τρόπο που δρα και σκέφτεται. Βέβαια, δεδομένου πως το βιβλίο αυτό δεν είναι το πρώτο, αλλά το έβδομο της σειράς των αστυνομικών του περιπετειών, ίσως να είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την αίσθησή μου αυτή.

Αυτό που πραγματικά με προβλημάτισε, όμως, είναι κάτι άλλο, το οποίο μπορεί ν' ακουστεί κάπως οξύμωρο. Βρήκα το μέγεθος της ιστορίας κάπως μικρό -θα το ήθελα λίγο μεγαλύτερο, είναι η αλήθεια, αφού πιστεύω πως ορισμένα στοιχεία της δράσης θα μπορούσαν να είναι πιο αναπτυγμένα-, αλλά την ίδια στιγμή, υπήρχαν σημεία στην αφήγηση τα οποία βρήκα κάπως τραβηγμένα και υπερβολικά. Αντιλαμβάνομαι πως η ιδέα του οργανωμένου εγκλήματος μπορεί να γίνει κάπως περίπλοκη, ειδικά όταν καλείσαι να την αναπτύξεις στα πλαίσια της μυθιστορίας, όμως έχω την αίσθηση πως ο συγγραφέας, μπορούσε κάποια πράγματα να τα χειριστεί λίγο καλύτερα, ίσως και πιο ρεαλιστικά, δεδομένης πάντα της δεινότητας της πένας του, σχετικά με την οποία δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης.

Συνολικά, δεν θα χαρακτηρίζαμε το συγκεκριμένο έργο ως προβλέψιμο, σε καμία περίπτωση, ακόμα και για τους φανατικούς και έμπειρους αναγνώστες του είδους, με τις ανατροπές στην εξέλιξη της δράσης να είναι χρησιμοποιημένες πολύ σωστά και με τρόπο ισορροπημένο. Υπάρχει ένα σκοτεινό κλίμα μυστηρίου και μια αγριότητα, που σε προσωπικό πάντα επίπεδο, βρήκα αρρωστημένα απολαυστικά, με τον Horst να αναπαριστά εγκλήματα, γεγονότα και καταστάσεις με τρόπο ρεαλιστικό και καθηλωτικό. Αυτό που πραγματικά θα ήθελα, ωστόσο, είναι αυτή η ρεαλιστικότητα να έχει περάσει στο σύνολο του κειμένου, με την πλοκή να μην ξεφεύγει στα σημεία, διαταράσσοντας έτσι την προαναφερόμενη αποτύπωση, αλλά και να είχα περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον Γουίλιαμ, έτσι ώστε να έχω ένα πιο ολοκληρωμένο ψυχολογικό προφίλ του, και όχι μόνο. Βέβαια, πάντα μπορούμε να περιμένουμε πως θα εκδοθούν και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς ώστε να εξαλειφθούν οι ανησυχίες αυτές.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lier Jorn Horst
Μεταφραστής: Παπαγρηγοράκη Δέσποινα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-960-605-141-8