Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΠΕΡΑ ΑΠ ’ TΟΝ ΦΡΑΧΤΗ...
Είμαι ακόμα ζωντανή. Σχεδόν.
Με λένε Άιβι Γουέστφαλ, είμαι δεκαέξι χρόνων και είμαι μια προδότρια. Πριν από τρεις μήνες με ανάγκασαν να παντρευτώ τον γιο του προέδρου, τον Μπίσοπ Λάτιμερ, καθώς υπάρχει παράδοση τα κορίτσια των ηττημένων του πολέμου να δίνονται ως νύφες στους γιους των νικητών. Αλλά εγώ διέφερα· είχα μια αποστολή: να σκοτώσω τον Μπίσοπ.
Ωστόσο, τον ερωτεύτηκα.
Και τώρα με έχουν εκδιώξει και προσπαθώ να επιβιώσω. Ακόμα κι εδώ, πέρα απ ’ τον φράχτη, υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει ζωή. Αλλά δεν μπορώ να αφήσω πίσω μου το παρελθόν μου. Γιατί οι ενέργειές μου έχουν θέσει σε κίνηση μια αλυσίδα γεγονότων στο Γουέστφαλ που θα αλλάξει τη μοίρα όλων μας.
Κι αυτή τη φορά, δεν αρκεί απλώς να επιβιώσω…

Προσωπική άποψη:
Είμαι βέβαιη πως όλοι έχετε νιώσει κάποια στιγμή υπέρμετρη αγάπη κι ενθουσιασμό για κάποια σειρά βιβλίων. Ειδικά τα προηγούμενα χρόνια, που η λογοτεχνία του φανταστικού βρισκόταν στην κορύφωσή της, ήταν πολλές οι φορές που τα προαναφερόμενα συναισθήματα χτύπησαν κόκκινο. Βέβαια, έχει περάσει πολύς καιρός από τότε, και από ένα σημείο και μετά είχα αρχίσει να πιστεύω πως δεν θα ξαναζήσω κάτι παρόμοιο. Όμως κάπου εκεί ήρθε η ιστορία της Άιβι και με έκανε να αναθεωρήσω, να νιώσω ξανά εκείνο το γνώριμο συναίσθημα που τόσο καιρό είχε να μου χτυπήσει την πόρτα, και να με παρασύρει σ' ένα ακόμα δυστοπικό ταξίδι που κατέχει, πλέον, ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Το πρώτο βιβλίο της διλογίας της Amy Engel μάς είχε αφήσει στο σημείο που η Άιβι εξορίστηκε, με αποτέλεσμα να την στείλουν να ζήσει πέρα από τον φράχτη. Τώρα πια, η ίδια δεν είναι τίποτα άλλο από μια προδότρια, που όχι μόνο δεν έφερε εις πέρας την αποστολή της, αλλά την πρόδωσε, μαζί και την οικογένειά της. Η Άιβι πρέπει να βρει έναν τρόπο να επιβιώσει, αλλά και να συμβιβαστεί με μια νέα ζωή που ποτέ της δεν φανταζόταν πως υπήρχε, πόσο μάλλον, μια ζωή που θα έπρεπε να ζήσει η ίδια. Ωστόσο, οι ενέργειές της έχουν κινήσει τα γρανάζια μιας αλλαγής που μοιάζει ανεξέλεγκτη και ασταμάτητη, γεγονός που δεν της επιτρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν, αφήνοντας πίσω της το παρελθόν της και φτιάχνοντας ένα νέο, ολόδικό της μέλλον. Όχι όσο το μέλλον του Γουέστφαλ είναι αμφίβολο και οι ζωές όλων απειλούνται.

Όσοι είχατε διαβάσει την άποψή μου για "Το βιβλίο της Άιβι", ίσως να θυμάστε πως είχα τονίσει πως μπορεί η ιστορία να μην είναι πλημμυρισμένη από δράση ή υπερβολική ένταση κι αγωνία, με τις εξελίξεις μάλλον να είναι κάπως προβλέψιμες, αλλά πως καταφέρνει τελικά να σε κερδίσει με το βαθύ συναίσθημά της, αλλά και με τους πολυδιάστατους ήρωές της και την εξέλιξη που αυτοί έχουν στην πορεία της ιστορίας. Το ίδιο ισχύει και στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, με τη δράση να είναι σαφέστατα πιο αναπτυγμένη κι έντονη σε σχέση με το πρώτο μέρος -δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά όσο οδεύουμε προς την κορύφωση ενός εσωτερικού πολέμου-, αλλά χωρίς να δίνεται σε αυτήν η μεγαλύτερη έμφαση. Η Engel ξέρει πολύ καλά πως, η ιστορία της, είναι ιστορία χαρακτήρων και πως σε αυτούς πρέπει να ποντάρει όλα της τα λεφτά. Και το κάνει, άκρως πετυχημένα και με μεγάλη μαεστρία.

Βέβαια, στο σημείο αυτό, οφείλω να σας ενημερώσω πως είναι πολύ πιθανόν να συγχυστείτε με την Άιβι, αφού η συμπεριφορά της κατά την διάρκεια της εξέλιξης, θυμίζει κάτι από τρενάκι του λούνα παρκ. Διαβάζοντας άλλες απόψεις για το βιβλίο, διαπίστωσα πως αρκετοί κατέκριναν την αλλαγή αυτή στο χαρακτήρα της, όμως προσωπικά πιστεύω πως δεν πρόκειται για ουσιαστικά μεγάλη αλλαγή, αλλά για μεγαλύτερη ενεργοποίηση βασικών της χαρακτηριστικών, που απλά δεν είχαν εκδηλωθεί τόσο έντονα υπό πιο φυσιολογικές συνθήκες. Και το βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον όλο αυτό, καθότι σε καλεί να μπεις σε μια διαδικασία να σκεφτείς και ν' αναλύσεις τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα της βασικής σου πρωταγωνίστριας, λίγο βαθύτερα, να δεις πέρα από την αρχική εικόνα. Όσο για τον Μπίσοπ... απλά θα σας πω πως αν τον αγαπήσατε στο πρώτο βιβλίο, θα τον λατρέψετε μέχρι θανάτου στο συγκεκριμένο.

Η Engel, διατηρώντας το συγγραφικό ύφος με το οποίο μας συστήθηκε στο πρώτο της βιβλίο, δημιουργεί μία συνέχεια που μένει ιδιαίτερα πιστή στην ταυτότητα του πρωτοτύπου. Μπορεί μεν ν' αυξάνει τη δράση, αλλά αυτό δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στους χαρακτήρες της και στην εξελικτική πορεία που αυτοί έχουν μέσα στην ιστορία. Αντίθετα, παρουσιάζονται με έναν τρόπο, ναι μεν διαφορετικό, αλλά εξίσου εσωτερικό και πολυεπίπεδο, όταν όπως μας συστήθηκαν, γεγονός που και λατρεύουμε. Κι εκεί είναι που έρχονται να προστεθούν και νέοι χαρακτήρες στην αφήγηση, άκρως εντυπωσιακοί και ξεχωριστοί, με τον καθέναν από αυτούς να είναι μοναδικός και να έχει να παίξει έναν πολύ καθοριστικό ρόλο, οδηγώντας όλοι μαζί την ιστορία σε μια δραματουργική και άκρως συγκινητική κορύφωση που θα θυμάστε για καιρό.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Amy Engel
Μεταφραστής: Καπνίση Κατερίνα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 304
ISBN: 978-618-01-1535-2