Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Ορκίστηκα να πάρω εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα μου. Μπορεί να ’μαι μισός άντρας, αλλά ο όρκος που πήρα ήταν ολόκληρος».
Αδύναμος κι ανάξιος στα μάτια του πατέρα του, ο πρίγκιπας Γιάρβι είναι ολομόναχος σ’ έναν κόσμο που κυβερνάται από σιδηρά χέρια και ψυχρές καρδιές. Ανίκανος να κρατήσει ασπίδα ή να χειριστεί πέλεκυ, πρέπει ν’ ακονίσει τον νου του μέχρι να γίνει το φονικότερο απ’ όλα τα όπλα. Όταν η τραγωδία και οι δολοπλοκίες τον ξεριζώνουν από τη ζωή που γνώριζε, ο Γιάρβι ορκίζεται ν’ ανακτήσει έναν θρόνο που ποτέ δεν επιθύμησε. Πρώτα όμως πρέπει να επιβιώσει από τη σκληρότητα, τις αλυσίδες και τα πικρά νερά της Τσακισμένης Θάλασσας – κι όλα αυτά με μονάχα ένα γερό χέρι.

Προσωπική άποψη:
Το epic fantasy, ειδικά μετά την εμφάνιση του "Game of Thrones", έχει πάρει τα πάνω του τα τελευταία χρόνια, θυμίζοντάς μας εποχές θριάμβου του "Lord of the rings", όπου όλοι είχαν πάθει μια εμμονή με τις συγκεκριμένες ιστορίες, είτε ήταν fans από παλιά είτε όχι. Στα πλαίσια αυτά, οι εκδοτικοί οίκοι άρχισαν να ψάχνουν βιβλία που ν' ανήκουν στην κατηγορία και όπου θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν. Στα πλαίσια της δουλειάς μου, πολλά τέτοια κείμενα πέρασαν από τα χέρια μου. Ορισμένα απ' αυτά ήταν κακά, ή έστω, αδιάφορα, κάποια άλλα μέτρια, κάποια, πάλι, ενδιαφέροντα, υπήρχαν όμως και τρεις-τέσσερις τίτλοι που ξεχώρισαν ανάμεσα στους υπόλοιπους επειδή είχαν να προσφέρουν κάτι, όχι απαραίτητα εξωφρενικά διαφορετικό, αλλά ιδιαίτερο και με τη δική τους ταυτότητα. Ένα από τα βιβλία αυτά, ήταν το "Μισός βασιλιάς".

Ο Πρίγκιπας Γιάρβι έχει ορκιστεί ν' ανακτήσει ένα θρόνο που ποτέ δεν ήθελε. Αλλά πρώτα θα πρέπει να επιβιώσει από την σκληρότητα, τις αλυσίδες και τα πικρά νερά της Γκρεμισμένης Θάλασσας. Και όλα αυτά πρέπει να τα κάνει έχοντας μόνο ένα καλό χέρι. Γεννημένος αδύναμος, έτσι όπως ήταν ανέκαθεν στα μάτια του πατέρα του, ο Γιάρβι είναι μόνος του σε έναν κόσμο όπου ένα δυνατό χέρι και μια κρύα καρδιά κυριαρχεί. Και μην μπορώντας να σηκώσει μιαν ασπίδα ή να χρησιμοποιήσει ένα τσεκούρι, πρέπει ν' ακονίσει το μυαλό του έτσι ώστε να γίνει θανάσιμο. Συγκεντρώνοντας μια παράξενη συντροφιά χαμένων και απόβλητων, βρίσκει αυτό που χρειάζεται. Εκείνοι είναι που μπορούν να τον βοηθήσουν να γίνει ο άντρας που πρέπει να γίνει, πέρα από κάθε δικαστήριο ευγενών. Παρά, όμως, που ο Γιάρβι έχει στο πλευρό του τους φίλους του, συνειδητοποιεί πως το ταξίδι του μπορεί να τελειώσει όπως άρχισε. Με ανατροπές, παγίδες και τραγωδίες. 

Το μεγαλύτερο προτέρημα του βιβλίου είναι ο βασικός του χαρακτήρας. Ο πρίγκιπας Γιάρβι, που σε πολλά σημεία θυμίζει τον Τύριον του "Game of Thrones", θα κάνει τους fans του Martin -και όχι μόνο- να τον λατρέψουν. Είναι ένα δυναμικός, ευφυής χαρακτήρας, με δυνατή φωνή, και παρά που τοποθετείται σ' έναν φανταστικό κόσμο, απόλυτα ρεαλιστικός και αληθινός στο σύνολο της υπόστασής του. Είναι ο χαρακτήρας εκείνος που αν και φαινομενικά έχει δεκάδες αδυναμίες, έχει ψυχή και θέληση ν' αποδείξει πως μπορεί να είναι πολύ περισσότερα απ' όσα νομίζει ο κόσμος. Είναι ο άνθρωπος εκείνος που έχει πίστη, την ώρα που όλοι οι άλλοι δηλώνουν άπιστοι. Είναι εκείνος που θα τολμήσει να θυσιάσει και να θυσιαστεί, γιατί δεν έχει τίποτα να χάσει. 

Παράλληλα, το βιβλίο ξεχωρίζει για την έντονη δράση του και τη γεμάτη νεύρο αφήγησή του, παρά που με την εισαγωγή του σε παραπλανεί, κάνοντάς σε να πιστεύει πως θα διαβάσει κάτι περισσότερο επίπεδο και άνευρο. Κι όμως, συναντάς ακριβώς το αντίθετο, με τις εξελίξεις να είναι συνεχείς, όπως και οι ανατροπές, ενώ ο ρυθμός της έντασης δεν χαμηλώνει ποτέ, χωρίς όμως αυτό να γίνεται κουραστικό ή αποπνικτικό για τον αναγνώστη. Αντιθέτως, διαβάζεις με μανιώδη ρυθμό, θέλοντας να μάθεις απελπισμένα τι θα συμβεί παρακάτω, ανησυχώντας για το μέλλον, όχι μόνο του Γιάρβι, αλλά και όλων των υπόλοιπων χαρακτήρων της ιστορίας αυτής, αφού ο καθένας τους, με τον προσωπικό, ιδιαίτερο τρόπο του, παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής αλλά και στην σταθερότητα της ροής της δράσης.

Ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο, με άψογα δομημένη πλοκή και εκπληκτικούς διαλόγους, που εξυπηρετούν την πορεία της ιστορίας στον απόλυτο βαθμό. Αναμφίβολα, όσον αφορά το κομμάτι της πεζής αφήγησης, πρόκειται για ένα βιβλίο που περιέχει αρκετές σκληρές σκηνές, παρ' όλα ταύτα δεν μας ενοχλούν. Σκοπός τους είναι να εντείνουν την αγωνία μας, να ενισχύσουν τον ρεαλισμό, να μας κάνουν ένα με τους ήρωες, και παρά που πολλές φορές αισθανόμαστε να μας τυλίγουν τα σκοτάδια της ιστορίας και του που μπορεί αυτή να μας οδηγήσει, η αφήγηση δεν γίνεται ποτέ ζοφερή. Το δυνατό, ανατρεπτικό φινάλε μας αφήνει διψασμένους για λίγο περισσότερο, ενώ μας προετοιμάζει για ένα ακόμα πιο σκληρό μέλλον όπου ακόμα περισσότερες θυσίες θα πρέπει να γίνουν, και όπου πλέον δεν υπάρχει επιστροφή. Ο εξαπατημένος θα γίνει απατεώνας. Ο προδομένος θα γίνει προδότης.Ο σφετερισμένος θα γίνει σφετεριστής. Άραγε, θα καταφέρει στο τέλος να βγει νικητής;
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Joe Abercrombie
Μεταφραστής: Μιχαηλίδης Ανδρέας
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 424
ISBN: 978-618-03-0217-2