"Αιχμάλωτη σκέψη" του Czeslaw Milosz

Γραµµένη στο Παρίσι, τους πρώτους ήδη µήνες της αυτοεξορίας του στη Δύση, η Αιχµάλωτη σκέψη του Μίλος, µια από τις πιο οξυδερκείς και διεισδυτικές προσεγγίσεις του σταλινισµού, προκάλεσε αρχικά την οργή και την αγανάκτηση πολλών Ευρωπαίων διανοουµένων, οι οποίοι ζούσαν ακόµη τότε τον «µήνα του µέλιτος» µε τη Σοβιετική Ένωση και τα κοµµουνιστικά καθεστώτα της ανατολικής Ευρώπης. Σήµερα, η Αιχµάλωτη σκέψη θεωρείται ένα από τα µείζονα έργα καταδίκης του ολοκληρωτισµού, δίπλα στο Μηδέν και το άπειρο του Καίσλερ, το 1984 του Όργουελ και το Μια ηµέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς του Σολζενίτσιν.
Η Αιχµάλωτη σκέψη ρίχνει άπλετο φως στον τρόπο µε τον οποίο τα ολοκληρωτικά καθεστώτα κατορθώνουν να επιβάλλουν την απόλυτη κυριαρχία τους στη σκέψη των πολιτών, και των διανοουµένων ειδικότερα, επιστρατεύοντας άλλα µέσα, πέρα από την τροµοκράτηση και τη βία. Ανυποχώρητα υπέρµαχος της πνευµατικής ελευθερίας, ο Μίλος, µε το έργο του αυτό αλλά και γενικότερα, έπαιξε σηµαντικό ρόλο στην πορεία αφύπνισης και αντίστασης των διανοουµένων στον σταλινικό δεσποτισµό, τόσο στην Πολωνία όσο και στις άλλες χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισµού». Όπως είχε γράψει ο γνωστός πολιτικός φιλόσοφος σερ Αϊζάια Μπερλίν, η «Αιχµάλωτη σκέψη αποδίδει µε µοναδικό τρόπο τα πολιτισµικά συµφραζόµενα του ολοκληρωτισµού».

"Οικονομικά σε ένα μάθημα" του Henry Hazlitt

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια κλασική εισαγωγή στις βασικές έννοιες της οικονομικής θεωρίας. Είναι ένα μπεστ σέλερ εκατομμυρίων αντιτύπων που επέδρασε ριζικά στον σύγχρονο φιλελευθερισμό.
Ο συγγραφέας υπερασπίζεται τον καπιταλισμό και την ελεύθερη αγορά, και καταρρίπτει οικονομικούς μύθους που επιμένουν ακόμα και σήμερα. Συνοπτικό, περιεκτικό και διδακτικό, το έργο αυτό εντυπωσιάζει με τη δύναμη των επιχειρημάτων του και με το εύρος που επιδεικνύει ο συγγραφέας στην προσπάθειά του να διαλύσει οικονομικές πλάνες που ακόμα κυριαρχούν, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε έχουν φτάσει να αποτελούν τη νέα ορθοδοξία.





"Τομ Γκέιτς 7: Με λίγη τύχη..." της Liz Pichon

Ο μπαμπάς θέλει να φτιάξουμε ΧΑΡΤΑΕΤΟ για να βγω και λίγο έξω να πάρω καθαρό αέρα, όπως λέει. Μια χαρά θα μου ήταν ο καθαρός αέρας αν είχαμε ένα σκυλάκι. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση γιατί η Ντίλια έχει «αλλεργία» στα σκυλιά (κι εγώ έχω αλλεργία στην Ντίλια). Μαζί με τον Ντέρεκ και τον Νόρμαν έχουμε να ρίξουμε πολλή δουλειά στις πρόβες με το συγκρότημα για το μεγάλο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ του περιοδικού ROCK. Εντάξει, έχουμε ΠΟΛΥ χρόνο μπροστά μας – οπότε δε με πιάνει ΠΑΝΙΚΟΣ. (ακόμα).







"Από τους ανθρώπους στους ήρωες" της Μαρίας Αγγελίδου

Οι ήρωες τα βάζουν με θεούς
και με δαίμονες, με θηρία και με τέρατα,
με τον κόσμο όλο. Οι ήρωες ταξιδεύουν
στον Πάνω και στον Κάτω Κόσμο.
Οι ήρωες κινδυνεύουν. Μπορεί
ν’ αργήσουν, αλλά γυρίζουν πάντα πίσω.











"Κατορθώματα και θαύματα" της Μαρίας Αγγελίδου

Κατόρθωμα είναι ο κόσμος,
Κατόρθωμα και θαύμα. Κατορθώματα των θεών
Ο πλούτος κι ο έρωτας. Κατορθώματα των
Ανθρώπων η αγάπη και το σωστό και το λάθος.
Κατορθώματα, αλλά και θαύματα.
Αίνιγμα, τέλος, αίνιγμα μεγάλο η ζωή.











"Το μικρό λυκάκι φροντίζει το δάσος" του Antoon Krings

Τα λυκάκια αποφάσισαν να καθαρίσουν το δάσος.
«Θέλουμε το δάσος μας καθαρό, όχι σκουπίδια
πια εδώ!» φωνάζουν και στρώνονται στη δουλειά.
Όταν τελειώνουν, το λυκάκι και η μικρή λύκαινα ψάχνουν
να βρουν ένα σκουπιδότοπο για να πετάξουν τα σκουπίδια
που έχουν μαζέψει. Εκεί θα βρουν και την ανταμοιβή των κόπων τους.