Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Αργοστόλι 1953
Ο καταστροφικός σεισμός αναγκάζει τη Μάντη και τον Χρήστο, που αγαπιούνται από παιδιά, να πάρουν δρόμους χωριστούς, αφού εκείνος φεύγει με τον πατέρα του για τη Γερμανία. Έπειτα από μερικά χρόνια ο Χρήστος επιστρέφει και οι δυο νέοι παντρεύονται, πραγματοποιώντας το όνειρό τους.
Η Μάντη όμως, που έχει ήδη επιβαρυμένη ψυχική υγεία, πολύ σύντομα κλονίζεται σοβαρά όταν ανακαλύπτει τα μυστικά που εκείνος της κρατούσε. Φοβούμενη τις κακές γλώσσες στο νησί, παίρνει τον Νικόλα, τον εξάχρονο γιο τους, και μετακομίζει στην Αθήνα. Το ζευγάρι μένει μακριά ο ένας από τον άλλον για είκοσι ολόκληρα χρόνια, χωρίς όμως ποτέ να πάρει διαζύγιο.
Μέχρι που η Μάντη αρχίζει σταδιακά να χάνεται στα μονοπάτια του μυαλού της και τελικά διαγιγνώσκεται με πρώιμο Αλτσχάιμερ. Τότε τα πάντα θα ανατραπούν. Ο Χρήστος, η Μάντη, αλλά και ο Νικόλας θα πρέπει να ανακαλύψουν τη δύναμη της αγάπης και όσα εκείνη συγχωρεί… 

Προσωπική άποψη:
Η Μαρία Τζιρίτα είναι από τις πλέον αγαπημένες Ελληνίδες συγγραφείς, με ένα ιδιαίτερα μεγάλο λογοτεχνικό βιογραφικό, με τα βιβλία που βρίσκονται σε αυτό να ξεχωρίζουν για την τρυφερότητα και την ευαισθησία που τα χαρακτηρίζει. Σχεδόν πάντα, έχοντας ως πυρήνα τους κάποιο κοινωνικό ζήτημα που δημιουργεί προβληματισμούς, μας καλούν να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας, να σκεφτούμε, αλλά και να ομολογήσουμε με ειλικρίνεια, κυρίως στον εαυτό μας, τι θα κάναμε εμείς αν βρισκόμασταν στη θέση των πρωταγωνιστών, αντιμέτωποι με τα προβλήματα που τους ταλανίζουν και που διόλου επιφανειακά δεν είναι. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το "Όσα η αγάπη συγχωρεί". Ένα βιβλίο που ξεχωρίζεις όχι επειδή είναι μοναδικό ή πρωτότυπο, αλλά γιατί είναι γραμμένο με μεράκι και κυρίως με αγάπη.

Μέσα της δεκαετίας του '50, και η Μάντη με τον Χρήστο, που γνωρίζονται και αγαπιούνται από παιδιά ακόμα, αναγκάζονται να πάρουν χωριστούς δρόμους, με τον Χρήστο να φεύγει μαζί με τον πατέρα του για τη Γερμανία, εξαιτίας του καταστροφικού νησιού που πλήττει το νησί της Κεφαλλονιάς. Όμως εκείνος θα επιστρέψει μερικά χρόνια αργότερα, και ο έρωτάς τους ολοκληρώνεται με τους δυο τους να παντρεύονται και ν' αποκτούν ένα γιο. Ωστόσο, η ευτυχία τους δεν διαρκεί πολύ, αφού η Μάντη αντιμετωπίζει διάφορα ψυχικά προβλήματα, τα οποία επιδεινώνονται όταν ανακαλύπτει μια σειρά από μυστικά που της κρατούσε ο Χρήστος, γεγονός που κλονίζει όχι μόνο την υγεία της, ακόμα περισσότερο, αλλά και την εμπιστοσύνη της. Μαζί με το γιο της, καταφεύγει στην Αθήνα, εγκαταλείποντας τον άντρα της, χωρίς όμως να χωρίσει και επίσημα μαζί του. Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά, η Μάντη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, και η μέχρι τότε διαλυμένη οικογένειά της θα επανενωθεί, με τους τρεις τους να πρέπει ν' αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση, αλλά και να βρουν το κουράγιο να συγχωρήσουν, βάζοντας την αγάπη πάνω απ' όλα.

Το βιβλίο αυτό βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία, και μόνο η σκέψη αυτή είναι αρκετή για να σε κάνει να το αγαπήσεις. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι μπαίνεις, θέλοντας και μη, στη διαδικασία να αναλογιστείς τι είναι πραγματικά η αγάπη, αλλά και τι μπορείς να κάνεις, όχι για να τη ζήσεις, αλλά για να την προστατεύσεις. Όλοι μας βρισκόμαστε κάποια στιγμή της ζωής μας αντιμέτωποι με διλήμματα και καταστάσεις που ίσως να μην περιμέναμε, που πολύ πιθανόν να κλονίζουν την πίστη μας σε αυτή αλλά και στους ανθρώπους, όμως αξίζει μια ζωή χωρίς αγάπη επειδή είμαστε ανίκανοι να συγχωρήσουμε, να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία; Είναι, άραγε, τόσο δύσκολο να ξεκινήσουμε και πάλι από το μηδέν, βάζοντας στην άκρη τον εγωισμό μας, ακόμα κι αν αυτός είναι απόλυτα δικαιολογημένος, δίνοντας στην αγάπη το χώρο και το χρόνο που της αξίζει, ειδικά όταν την έχουμε γνωρίσει στην πιο μύχια μορφή της, την ίδια στιγμή που άλλοι άνθρωποι δεν την συναντούν ποτέ;

Γραμμένο με γλώσσα απλή αλλά βαθιά τρυφερή, μα και με μια ειλικρίνεια που συγκινεί, το "Όσα η αγάπη συγχωρεί", είναι ένα μυθιστόρημα βγαλμένο μέσα από την ίδια τη ζωή που καμιά φορά μάς δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο δοκιμάζοντας την πίστη και τις αντοχές μας. Αν και θα μπορούσε, η κυρία Τζιρίτα καταφέρνει ν' αποφύγει τους φτηνούς μελοδραματισμούς, μένοντας στην ουσία των πραγμάτων, έχοντας ξεκάθαρα μελετήσει σε βάθος μια νόσο που είναι πολύ τρομακτική μα και πολύ πιο πολυεπίπεδη απ' όσο ίσως να πιστεύει κανείς. Γιατί το Αλτσχάιμερ δεν στερεί μόνο τις μνήμες αυτού που νοσεί, αλλά την ίδια του τη ζωή και μάλιστα, σε πολλαπλά επίπεδα. Δεν είναι, όμως, μόνο ο ίδιος ο ασθενής που υποφέρει από αυτή τη νόσο, αλλά και οι οικείοι του, που χρειάζονται τεράστια ψυχικά αποθέματα προκειμένου ν' αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις με τις οποίες αυτή τους φέρνει αντιμέτωπους, πράγματα που με εξαιρετική μαεστρία αποτυπώνονται στο χαρτί.

Η ιστορία της Μάντης και του Χρήστου δεν είναι μόνο αληθινή, αλλά και βαθιά ανθρώπινη. Οι χαρακτήρες είναι πολύ καλοδουλεμένοι, τα ψυχογραφήματά τους άρτια αναπτυγμένα, όπως και η αφήγηση της ιστορίας τους. Η συγγραφέας μάς συστήνει τη νόσο απόλυτα τεκμηριωμένα, όπως τεκμηριωμένα και με ακρίβεια αποτυπώνονται οι καταλυτικές επιδράσεις που αυτή έχει στην καθημερινή ζωή όλων όσων την αντιμετωπίζουν, είτε έμμεσα είτε άμεσα. Η άνοια είναι κάτι τρομακτικό γι' αυτόν που πάσχει από αυτήν, εξαιρετικά ψυχοφθόρα γι' αυτόν που καλείται να την αντιμετωπίσει ως στήριγμα του πρώτου. Όμως είναι και μια κατάσταση που μπορεί ν' αντιμετωπιστεί, αρκεί κανείς να έχει τη διάθεση να το κάνει, έχοντας σωστή ενημέρωση, μα πάνω απ' όλα, έχοντας θέληση στη ψυχή του και δύναμη στην καρδιά του, μια δύναμη που μόνο η αγάπη μπορεί να τροφοδοτήσει και να την κάνει πιο ισχυρή.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Τζιρίτα Μαρία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-618-01-1897-1