Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ανοίγοντας το άλμπουμ ήξερε τι θα αντιμετωπίσει.
Όμως δεν σκέφτηκε να το κλείσει…
Εκείνο το άλμπουμ με τις χάρτινες μνήμες θα της θυμίσει ξανά τη σκληρή πλευρά της ζωής, που ένιωσε τόσο νωρίς· τον εγκλεισμό στο ορφανοτροφείο, την εγκατάλειψή της από την ίδια της τη μητέρα, τα παιδικά χρόνια που της τα πήραν με τη βία. Το γλυκό νερό της αθωότητας που γλίστρησε μέσα από τα δάχτυλά της και δεν γυρνάει πίσω. Αλλά, ποτέ δεν είναι αργά...
Η Χαρά θα τολμήσει. Και αυτό είναι το σημαντικότερο στη ζωή. Να τολμήσεις να αλλάξεις το πεπρωμένο σου. Έτσι, η νεαρή γυναίκα θα ριχτεί στο κυνηγητό των φαντασμάτων που τη στοιχειώνουν από το καλά κρυμμένο παρελθόν της, με σκοπό να βρει την εκδίκηση, την αγάπη, το πάθος και εντέλει την απόλαυση της λύτρωσης.
Χάρτινες μνήμες, δεμένες με λαχτάρα για δικαιοσύνη κι ανάγκη για εξιλέωση, που όρισαν ζωές.

Προσωπική άποψη:
Ο Χρήστος Γ. Φλουρής, με δύο ποιητικές συλλογές και τρία μυθιστορήματα στο βιογραφικό του, μετακινήθηκε προ ολίγου καιρού σε νέα εκδοτική κατοικία. Το νέο του πόνημα, το "Χάρτινες μνήμες", κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα, και σκοπός του είναι να μας αφηγηθεί την ιστορία μιας γυναίκας της οποίας, οι μνήμες του παρελθόντος της, έχουν αφήσει βαθιές πληγές μέσα της, αλλά που την ίδια στιγμή, έχουν σφυρηλατήσει μια θέληση απίστευτη. Θέληση για εκδίκηση; Πολύ πιθανόν και όχι αδικαιολόγητα, αν και η τιμωρία δεν είναι πάντοτε η λύση! Θέληση για ζωή; Αυτό είναι βέβαιο, αν και για να μπορέσεις να ζήσεις, όσο κι αν το θες, πρέπει πρώτα να έχεις λυτρωθεί και αυτό είναι μια διαδικασία δύσκολη!

Μια γυναίκα, η Χαρά, που η ζωή της μόνη χαρούμενη δεν υπήρξε. Ένα άλμπουμ γεμάτο αναμνήσεις, που μόνο ευχάριστες δεν είναι. Χρόνια σκληρά, δύσκολα, άδικα, με την ίδια να έχει εγκαταλειφθεί από τη μητέρα της και να έχει αναγκαστεί να μεγαλώσει σε ορφανοτροφείο, χάνοντας πρόωρα την παιδικότητα και την αθωότητά της, πράγματα που δεν θα μπορέσει ποτέ της να πάρει πίσω. Και όμως, η Χαρά δεν έχει παραδοθεί στη μοίρα της, δεν έχει σταματήσει να πιστεύει στη ζωή, και αποφασισμένη να ξορκίσει το παρελθόν της και τα φαντάσματα που στοιχειώνουν τα παρόν της και τις μνήμες της, θα ριχτεί σε έναν αγώνα κόντρα στο πεπρωμένο της, φτιάχνοντας μόνη της την τύχη και της και αναζητώντας την εκδίκηση, την αγάπη, την ευτυχία, τη λύτρωση.

Οι "Χάρτινες μνήμες" είναι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο που καταφέρνει μέσα από ένα όχι και τόσο εύπεπτο κείμενο, να διατηρήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτη καθ' όλη την διάρκεια της ανάγνωσης. Χάρη στην ενδιαφέρουσα και διόλου φλύαρη ανάπτυξη της πλοκής, οι εξελίξεις τρέχουν με σταθερούς ρυθμούς, δίνοντάς μας τον απαραίτητο χρόνο να κατανοήσουμε σε βάθος τον συμβολισμό που αυτές έχουν. Το ψυχογράφημα της Χαράς είναι από τα πλέον αρτιότερα που έχω συναντήσει τον τελευταίο καιρό, με τον συγγραφέα να σκιαγραφεί το πορτρέτο της, δίνοντάς μας τη δυνατότητα, όσο η ιστορία του προχωράει, να το παρατηρήσουμε όλο και καλύτερα, συλλέγοντας και αξιολογώντας όλο και περισσότερα στοιχεία γύρω από την ίδια και την προσωπικότητά της, πράγμα που μας βοηθά να κατανοήσουμε την βαθύτερη αλήθεια της ύπαρξής της, αλλά και τα κίνητρα των πράξεών της.

Αυτό που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στο συγγραφέα, χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία, είναι το ότι κατάφερε ν' αποφύγει κάθε είδους μελόδραμα. Εδώ η ιστορία του προσφέρεται για την ανάπτυξη, και την αποδοχή αν θέλετε, δραματικών κλισέ που σκοπό τους έχουν να εκμαιεύσουν τα δάκρυα και τη συγκίνηση του αναγνώστη, ο κύριος Φλουρής επιλέγει να μην πέσει στην παγίδα αυτή. Και όσον αφορά εμένα, ως αναγνώστρια, πολύ καλά έκανε, γιατί η σωστή δραματουργία δεν στηρίζεται αυτού καθ' αυτού στο μέγεθος του δράματος, αλλά στο πως το βιώνουν αυτό οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, και το πως αυτό αναπτύσσεται, εξελίσσεται, κορυφώνεται και, τελικά, οδηγεί προς το μονοπάτι της λύτρωσης που, επί της ουσίας, αυτό είναι που αναζητά κάθε κατατρεγμένη ψυχή να διανύσει, προκειμένου να βρει τη γαλήνη του ή ακόμα και τη δικαίωσή του.

Επιλέγοντας πολύ εύστοχα την τριτοπρόσωπη αφήγηση, ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, σε μια αναδρομή στη ζωή μιας ηρωίδας που στερήθηκε τα πάντα στο παρελθόν και που δίκαια διεκδικεί όλα όσα στερήθηκε, στο παρόν, καταλήγοντας να εστιάσει στον εσωτερικό κόσμο αυτής, έτσι ώστε να μιλήσει, τελικά, γι' αυτό που πραγματικά θέλει. Για τη δύναμη της ανθρώπινης φύσης, πόσο μάλλον της γυναικείας ψυχής, που ακόμα κι αν έχει ζήσει την προσωπική της κόλαση, μπορεί να βρει το κουράγιο και τη θέληση, να περπατήσει ανάμεσα στις φλόγες της και να βγει τελικά νικήτρια, όχι μόνο των θέλω της ή των ελπίδων της, αλλά της ίδιας της ζωής. Μια ιστορία που μπορεί σε κάποια σημεία να δυσκολέψει το μέσο αναγνώστη, αφού χρειάζεται να εστιάσει λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο, σε συγκεκριμένα αφηγηματικά σημεία, αλλά που σίγουρα θα ευχαριστηθεί σε μεγάλο βαθμό, και που κάτι έχει να τους προσφέρει, σε ακόμα μεγαλύτερο.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Φλουρής Χρήστος
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 320
ISBN: 978-960-605-195-1