Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
1922, Σμύρνη
Το κατατρεγμένο κορίτσι επιβιβάζεται στο πλοίο της σωτηρίας του, με προορισμό την Αμερική. Το μυστικό της θα γίνει ο ίσκιος που θα την ακολουθεί για μια ζωή.
1989, Δημοτικό Κοιμητήριο Κυλλήνης
Τα φτυάρια παλεύουν με το σκληρό χώμα πάνω από ένα αζήτητο μνήμα. Ξαφνικά παγώνουν όλα. Η εκταφή ματαιώνεται. Το μνήμα θαρρείς πως αντιστέκεται, σαν να κρύβει μέσα του μια ολόκληρη ιστορία. Ζωντανή. Στοιχειωμένη.
1993, Νέα Υόρκη
Το σημαδεμένο κορίτσι καταδύεται συχνά σε έναν αλλόκοτο εφιάλτη∙ φωτιά κι αντάρα, ουρλιαχτά και ολολυγμοί, και μια γυναικεία φιγούρα να ζητά από εκείνη κάτι… Άραγε τι; Ώσπου, μια παλιά φωτογραφία θα της γίνει εμμονή… ένα κυνήγι μαγισσών θα ξεκινήσει. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η αλήθεια μέχρι να αναδυθεί στο φως, ακόμα κι αν άργησε μια ολόκληρη ζωή;

Προσωπική άποψη:
Ορισμένα βιβλία ξέρεις πως θα τα λατρέψεις από την πρώτη κιόλας στιγμή που θ' αντικρίσεις το εξώφυλλό τους. Αυτό ακριβώς μού συνέβη με το νέο πόνημα της Ισμήνης Μπάρακλη, το "Κυνήγι μαγισσών" που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μόλις ημέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ένα αισθητικό κομψοτέχνημα που αξίζει σχολιασμού. Πέραν, όμως, της εικόνας, κι επειδή έχουμε όφελος και χρέος να μην μένουμε στην επιφάνεια των πραγμάτων, πρέπει να σταθούμε πολύ περισσότερο στο περιεχόμενο του βιβλίου. Γιατί, για μία ακόμα φορά, η συγγραφέας επιστρέφει μ' ένα έργο πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο, μ' ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, με μία ιστορία που άλλο περιμένεις κι άλλο είναι στην πραγματικότητα.

Σμύρνη του 1922 και Νέα Υόρκη του 1993. Ειρήνη, Μαρία, Αργυρώ και Καλομοίρα. Τέσσερις γυναίκες που τις δένει η συγγένεια του αίματος, αλλά και το πεπρωμένο που δεν σβήνει και δεν χάνεται, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ένα παλιό μυστικό που θάφτηκε και που όμως, ακόμα και μετά από δεκαετίες ολάκερες, μπορεί να επηρεάζει και να καθορίζει ζωές και καταστάσεις. Τέσσερις γυναίκες που συμμαδεύτηκαν από τη μοίρα αλλά και από τις δικές τους λανθασμένες επιλογές. Γυναίκες απλές, καθημερινές, οικείες, γυναίκες στα πρόσωπα των οποίων καθρεφτίζεται ένα κομμάτι του εαυτού σου, ένα μέρος της αλήθειας σου. Γυναίκες που έχουν προδώσει τα θέλω της καρδιάς τους, με την μετάνοια να ροκανίζει βίαια αλλά σιωπηλά το είναι τους γεμίζοντάς τες σημάδια και πληγές. Γυναίκες που ταξιδεύουν μέσα στο χρόνο για να συνεχίσουν την κληρονομιά τους αλλά γράφοντας παράλληλα και τη δική τους ιστορία, χωρίς να σταματήσουν ν' αναζητούν την λύτρωσή τους.

Συνδυάζοντας στο μυαλό μας τις λέξεις Σμύρνη και μάγισσες, το πιθανότερο είναι ο νους σας να ανατρέξει σε αλλότινες εποχές, τότε που κάποιες μάγισσες, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, κυριαρχούσαν στα λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας, αλλά και στις καρδιές των αναγνωστών. Και για να πω την αμαρτία μου, κάτι παρόμοιο συνέβη και σε μένα, με το ίδιο το έργο της κυρίας Μπάρακλη να έρχεται για να με διαψεύσει, προσφέροντάς μου τελικά πολλά περισσότερα απ' όσα περίμενα. Γιατί, οι μάγισσές της, δεν είναι σατανικές ή αιθέριες, γοητευτικές υπάρξεις με ξεχωριστές ικανότητες, ούτε βγαλμένες από τα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων. Οι μάγισσές της είναι συμβολικές, με βαθιά αλληγορική συνείδηση να καθορίζει την ύπαρξή τους, μ' αυτήν να μετουσιώνεται σε λέξεις και ν' αποτυπώνεται στο χαρτί. Και όλα αυτά, σε συνδυασμό πάντα με την μοναδική εικονοπλαστική της ικανότητα, που ζωντανεύει εικόνες και μας ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο, συνθέτουν ένα σκηνικό που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη συγκίνηση και στην αγωνιώδη δράση.

Η συγγραφέας επιλέγει να μοιράσει την αφήγησή της ανάμεσα σε δύο διαφορετικά χωροχρονικά πλαίσια. Αυτό της επιτρέπει να προβεί σε ιστορικές αναφορές που συνδέονται άμεσα με τη Σμύρνη και με όσα τραγικά συνοδεύουν τις μνήμες που αυτή άφησε πίσω της, καθώς και την Ιστορία του τόπου και των προγόνων μας, χωρίς, ωστόσο, να αναλώνεται υπερβολικά σε αυτές, αλλάζοντας τη ροή και το ύφος της μυθιστορίας της. Σκοπός και βασικό μέλημά της δεν είναι να μας διδάξει, αλλά να μας μιλήσει για την προσωπική αλήθεια και τη βία, έτσι όπως την έζησαν και την βίωσαν συγκεκριμένα πρόσωπα, άνθρωποι στην ψυχοσύνθεση των οποίων εμβαθύνει στο μέγιστο βαθμό, ξετυλίγοντας το περίπλοκο κουβάρι της προσωπικότητάς τους μπροστά στα μάτια μας. Το να κατανοήσουμε τι σκέφτονται, τι αισθάνονται, γιατί δρουν κι αντιδρούν έτσι οι ηρωίδες της, είναι εξαιρετικά σημαντικό και αν το φιλοσοφήσουμε λίγο περισσότερο, αυτό που πραγματικά έχει σημασία. Άλλωστε, οι επιλογές μας είναι αυτές που καθορίζουν το πεπρωμένο μας, γιατί άσχετα με το τι λέει το γραμμένο μας, μπορούμε να είμαστε εμείς η πυξίδα που θα οδηγήσει στο δρόμο της προσωπικής, εσωτερικής μας ελευθερίας -ή και απελευθέρωσης.

Ένα αιματοβαμμένο παρελθόν, βουτηγμένο στη βία και την αγριότητα που κατέγραψε η ίδια η Ιστορία. Η ζωή μιας γυναίκας που έμαθε να ζει βουτηγμένη στα μυστικά και τη βία που αυτά φέρουν στην ψυχή ενός ανθρώπου. Γιατί η αλήθεια είναι βαρύ φορτίο και όταν προσπαθείς να την κρύψεις, το βάρος της γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Γίνεται πέλεκυς και πέφτει πάνω στις κλωστές που πλέκουν οι Μοίρες, άλλοτε κόβοντάς τες και άλλοτε αλλοιώνοντας την επιφάνειά τους, αφήνοντας σημάδια που δεν σβήνουν, αλλά που η κατάστασή τους επιδεινώνεται μέχρι να φτάσει το οριστικό τέλος. Ένα βιβλίο που κατά έναν παράξενο τρόπο, σου αφήνει μια τελική αίσθηση πως πρόκειται για έναν κρυφό ύμνο στη ζωή μα και στον ίδιο τον άνθρωπο. Ένα μυθιστόρημα που δίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό, όχι όμως με τρόπο εκβιαστικό και άγριο, μα με μια προσέγγιση βαθιά τρυφερή κι ανθρώπινη. Μία ιστορία γεμάτη συμβολισμούς και κρυφές αλήθειες, που δεν μπορεί παρά να σας μαγέψει και να κερδίσει ένα κομμάτι της καρδιάς σας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μπάρακλη Ισμήνη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 328
ISBN: 978-618-01-1931-2