"Η κόρη της σκιάς" της Lucinda Riley

Η Κόρη της Σκιάς είναι το τρίτο βιβλίο της καθηλωτικής best seller σειράς της Lucinda Riley, Οι Κόρες των Αστεριών.
Η Σταρ βρίσκεται σ’ ένα σταυροδρόμι στη ζωή της μετά τον θάνατο του λατρευτού της πατέρα – του μυστηριώδους δισεκατομμυριούχου Πα Σαλτ, όπως τον αποκαλούν οι έξι κόρες του, τις οποίες έχει υιοθετήσει από τις τέσσερις γωνιές της γης. Ο Πα Σαλτ αφήνει σε καθεμία τους ένα στοιχείο για να βρουν τις αληθινές ρίζες τους, αλλά η Σταρ –η πιο αινιγματική απ’ όλες τις αδελφές– διστάζει να βγει από το καβούκι της ασφάλειας που της παρέχει η στενή σχέση της με την αδελφή της ΚεΚε. Απελπισμένη, αποφασίζει να ακολουθήσει το πρώτο στοιχείο που έχει στα χέρια της, το οποίο την οδηγεί σ’ ένα βιβλιοπωλείο σπάνιων εκδόσεων στο Λονδίνο και μαζί σ’ έναν ολοκαίνουριο κόσμο…
Εκατό χρόνια πριν, η πεισματάρα και ανεξάρτητη Φλόρα ορκίζεται ότι δεν πρόκειται να παντρευτεί ποτέ. Ζει ευτυχισμένη και ασφαλής στο σπίτι της στο Λέικ Ντίστρικτ, αλλά κάποιες μηχανορραφίες πέρα από τον έλεγχό της την οδηγούν στο Λονδίνο. Η Φλόρα νιώθει διχασμένη ανάμεσα στον παθιασμένο έρωτα και στο καθήκον απέναντι στην οικογένειά της, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται πιόνι σ’ ένα παιχνίδι με κανόνες που γνωρίζουν μόνο οι άλλοι. Ώσπου μια συνάντηση με έναν μυστηριώδη κύριο αποκαλύπτει τις απαντήσεις που η Φλόρα αναζητούσε σε όλη τη ζωή της…
Όσο η Σταρ μαθαίνει περισσότερα για το απίστευτο ταξίδι ζωής της Φλόρα, ξεκινά κι εκείνη ένα ταξίδι ανακάλυψης και επιτέλους βγαίνει από τη σκιά της αδελφής της κι αφήνεται στον έρωτα.

"Ντουέτο" της Kimberley Freeman

Δύο γυναίκες...
Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Γερμανίας, η νεαρή Έλι τρέφει ελπίδες και μεγάλα όνειρα για μια λαμπρή καριέρα στη σκηνή της όπερας. Η φιλοδοξία της την οδηγεί στο μονοπάτι της εξαπάτησης, της απληστίας και, τελικά, των ενοχών. Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο, η έφηβη Άντζι που το έχει σκάσει από το σπίτι της μεταμορφώνεται στη διάσημη πριγκίπισσα της ποπ Πένι Μπράιτ. Αλλά μια βίαιη επίθεση την κάνει τελικά έρμαιο του φόβου και του εθισμού σε ναρκωτικές ουσίες.
Είκοσι χρόνια...
Η μία θα κλέψει τη ζωή της άλλης και θα χάσει τον μεγαλύτερο έρωτα της ζωής της. Η άλλη θα προσπαθήσει να δραπετεύσει από το παρελθόν, τελικά όμως θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τις πιο σκοτεινές αναμνήσεις της· και οι δύο ζωές πλέκονται γύρω από τις μηχανορραφίες ενός δισκογραφικού παραγωγού.
Ένα ένοχο μυστικό...
Από τη λαμπερή ποπ-ροκ σκηνή του Λονδίνου ως τις μεγάλες σκηνές όπερας στην Ευρώπη, από ένα μικρό ελληνικό νησί ως τις σιωπηλές απομακρυσμένες περιοχές της Αυστραλίας με τον καυτό ήλιο, η τελευταία νότα αυτού του ντουέτου δεν πρόκειται να ακουστεί μέχρι η ιστορία να φτάσει στη συναρπαστική της κορύφωση, όταν πια μια σκιά από το παρελθόν έρχεται να απειλήσει και τις δύο γυναίκες.

"Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες" του Γιάννη Ξανθούλη

…Εκείνοι που ανέλαβαν να παίξουν το ρόλο του Θεού πριμοδότησαν και τους θανάτους-τιμωρία των αναμνήσεών τους. Θάνατος προσώπων από ένα υγρό, αμύθητο παρελθόν, ευτράπελο όσο και τρομακτικό, προσκολλημένο στα τέλη της δεκαετίας του ’40.
Τότε που ο θίασος της Μαρίκας Σουέζ περιόδευε με τρέλα και αυταπάρνηση στις ιαματικές λουτροπηγές μιας εξαθλιωμένης από τους πολέμους Ελλάδας. Για τον Στάθη, που κόντευε τα εξήντα, με παράστημα αλά Κλιντ Ίστγουντ, όπως αρμόζει σε διασωθέντα ήρωα, όλα αυτά ήταν γρίφος. Όμως όσο κι αν το πήρε αψήφιστα, ασφαλισμένος στο χλιαρό παρόν του, συνεχίζοντας δηλαδή να εκδίδει επιμελώς μοναχικά το μελισσοκομικό περιοδικό του –μέρος κι αυτό της αλυσιδωτής περιπέτειας– χρειάστηκε να μπει στη λογική του φόβου και στα «επιμέρους» μιας ηθελημένα ξεχασμένης περιόδου. Ίσως της πιο ανεξέλεγκτα ασύδοτης. Γεμάτης πάθος, παράλογη βία, έρωτες, παραστάσεις με ομοιοκατάληκτα δράματα, όπως «Η Παναγιά τιμωρεί το Κρεμλίνο» – αινίγματα φωσφορούχα στα μάτια ενός μικρού αγοριού που βιαζόταν να μεγαλώσει. Έτσι άνοιξε η επικίνδυνη χαραμάδα στο «ιαματικό» παρελθόν, μπάζοντας ταυτόχρονα ανέμους με αλήθειες και υστερικά συναισθήματα, φορτωμένα τα εύσημα της αγάπης, του μίσους αλλά και της μεγάλης νοσταλγίας που υφαίνει το δέρμα του ανήσυχου ύπνου.

"Το μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας" της Έλενας Ακρίτα

Τη δεκαετία του ’70, σε κεντρικό δρόμο της πόλης διαπράττεται ο τέλειος φόνος.
Πολλά χρόνια αργότερα, το 2016, η δημοσιογράφος Ελσινόρη Χατζή λαμβάνει ένα ανώνυμο mail με τρία στοιχεία που θα την οδηγήσουν στην ανατομία ενός εγκλήματος. Ο άγνωστος αποστολέας διψάει για δικαίωση και εκδίκηση. /br> Στη μία άκρη της αττικής γης, το υπέρλαμπρο αρχοντικό της Κηφισιάς. Στην άλλη άκρη, η εμβληματική Μπλε Πολυκατοικία στα Εξάρχεια. Αν οι τοίχοι τους είχαν φωνή θα φανέρωναν πολλά: μυστικά και ψέματα, πάθη και λάθη, φόνους και πόνους κι αγάπες κόκκινες σαν αίμα. Μια τεθλασμένη γραμμή, ραγισμένη σαν καρδιά, συνδέει τους ήρωες της τραγωδίας. Ο αναρχοαυτόνομος Ντίλαν, η καταθλιπτική αρχόντισσα, η ερωτευμένη κομμώτρια, το κορίτσι με τα τατουάζ, όλοι στοιχειώνονται από βαθιά θαμμένες αλήθειες.
Η Ελσινόρη ξεκινάει μια επικίνδυνη έρευνα στα παρασκήνια της πολιτικής ζωής· μια έρευνα που θα τη φέρει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του «ιδεολόγου» πολιτικού, ο οποίος πατάει επί πτωμάτων. Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα... Όταν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, τότε θ’ απειληθεί η ζωή της και οι ζωές όσων αγαπάει.

"Φιλί στα μάτια" της Πασχαλίας Τραυλού

Λίγο κόκκινο... Και λίγο φως... Σαν δυο δροσοσταλίδες πάνω σε πέταλα τριαντάφυλλων, φιλοτεχνεί υγρά τα χείλη τους. Θα τα ενώσει με μια πινελιά. Το χέρι τρέμει. Τα χείλη σμίγουν πάνω στον μουσαμά. Υγραίνει τα δικά της χείλη, σαν να νιώθει το στόμα του. Επιτέλους, το φιλί που ποτέ δεν έδωσαν...
1922
Η Μαριγώ, με τα λιγοστά υπάρχοντά της από τη ρημαγμένη Σμύρνη, πέρασε στην Ελλάδα και μπήκε στη δούλεψη των Βασταρδήδων. Με τα χρόνια, δύο μυστικά βασάνιζαν το μυαλό της· το ένα αφορούσε τις γυναίκες στο σπιτικό του καραβοκύρη, το άλλο πολλά, αναρίθμητα κορίτσια που πουλούσαν τη σαγήνη τους στα πέρατα της γης. Η Σμυρνιά οικονόμος, όμως, τα κράτησε επτασφράγιστα, κι ας της έκαιγαν τα χείλη, κι ας της μάτωναν την καρδιά.
1992
Ο Άλκης ήθελε να γίνει ηθοποιός. Ο ρόλος του Άμλετ ήταν το όνειρό του. Η Αλεξία ζωγράφιζε με μουντές πινελιές τα κομμάτια της ζωής της και πρόσμενε τον έρωτα για να αποτινάξει το προσωπείο του φόβου. Το Φιλί στα μάτια, το δικό τους ανομολόγητο μυστικό, δεν ήταν μόνο ένας πίνακας· ήταν μια έκκληση για πόθο και επαφή. Μια κραυγή απόγνωσης για το ανεπίδοτο φιλί ενός απαγορευμένου έρωτα. Όταν όμως όλα τα μυστικά αποκαλυφθούν συμπαρασύροντας όσους βρεθούν στο διάβα τους, η σχέση των δύο νέων εγκλωβίζεται στην παγίδα της σιωπής. Θα βρουν άραγε τη δύναμη να σπάσουν τα αόρατα δεσμά τους;

"Μια καρδιά" της Μαρίνας Γιώτη

Μια καρδιά.
Αυτό το βιβλίο ξεκίνησε από ένα γράμμα που έγραψα στην κόρη μου όταν ήταν μόλις δύο χρονών. Καθώς η σχέση μεταξύ μητέρας και κόρης συχνά περνάει από σαράντα κύματα εκεί κοντά στην εφηβεία, ήθελα να θυμάται πως, ό,τι κι αν γίνει, θα είμαι πάντα δίπλα της, ο φύλακας άγγελός της, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της.
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μεγάλη σειρά των γυναικών που εναλλάσσονται στη θέση της μάνας και της κόρης.
Για όλα όσα θα θέλαμε να πούμε στις κόρες μας και στις μητέρες μας, αλλά συχνά το αφήνουμε για μια άλλη στιγμή, που δεν έρχεται ποτέ…

"Κικέρων: Η τέχνη της πειθούς" των May James M. & Cicero Marcus Tullius

Δεν είναι λίγες οι φορές που τυχαίνει να πρέπει να πείσουμε κάποιον, είτε συζητάμε με έναν φίλο μας για κάτι τετριμμένο είτε προσπαθούμε να πείσουμε τους συναδέλφους μας για μια σημαντική απόφαση. Αντί να βασιζόμαστε στο ένστικτο –με συνέπεια πολύ συχνά να δυσκολευόμαστε ή να αποτυγχάνουμε–, θα είμαστε πιο κατανοητοί αν αφομοιώναμε τη διαχρονική τέχνη της πειθούς, τη ρητορική. Η Τέχνη της Πειθούς συνοψίζει τη ρητορική σοφία του Κικέρωνα, του σπουδαιότερου αγορητή της αρχαίας Ρώμης, από όλα τα έργα του, και τη συνδυάζει με κείμενα από τους δικανικούς και τους πολιτικούς λόγους του, παρουσιάζοντας τις εξαιρετικά αποδοτικές τεχνικές του στην πράξη. Το αποτέλεσμα είναι μια διαφωτιστική και ψυχαγωγική εισαγωγή στα μυστικά της πειστικής ομιλίας και γραφής, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στρατηγικές που είναι εξίσου αποτελεσματικές σήμερα –στο γραφείο, στο σχολείο, στις δικαστικές αίθουσες και στις πολιτικές συζητήσεις– όσο ήταν στο ρωμαϊκό φόρουμ.
Η Τέχνη της Πειθούς πραγματεύεται τα αποδεικτικά μέσα που βασίζονται στη λογική επιχειρηματολογία, στην ηθική και στο συναίσθημα· το πώς να πείθετε ανεξάρτητα από το ακροατήριο ή τις συνθήκες που αντιμετωπίζετε και πολλά άλλα.
Αυτή η εξαιρετικά επίκαιρη και μοναδική ανθολογία της ρητορικής σοφίας του Κικέρωνα θα ικανοποιήσει κάθε αναγνώστη που θέλει να επιχειρηματολογεί με επιτυχία και να ασκεί επιρροή στον περίγυρό του.