Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Τεντ Μακέι είναι έτοιμος να αυτοπυροβοληθεί, όταν κάποιος χτυπά το κουδούνι της πόρτας, επίμονα…
Ο Τεντ είναι πλούσιος και έχει την τέλεια οικογένεια: μια σύζυγο και δύο αξιολάτρευτες κόρες. Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα έπαιρνε την απόφαση να αυτοκτονήσει. Όταν αρχίζει να χτυπάει το κουδούνι της πόρτας, ασταμάτητα, αρχικά θέλει να το αγνοήσει και να τραβήξει τη σκανδάλη μια και καλή. Ωστόσο, τότε βλέπει ένα σημείωμα στα χαρτιά του, ένα σημείωμα με τα δικά του γράμματα, το οποίο αναγνωρίζει ως δικό του, μα δεν θυμάται να έχει γράψει:
ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΞΟΔΟΣ

Προσωπική άποψη:
Το "Τελευταία έξοδος" είναι το τρίτο κατά σειρά μυθιστόρημα με την υπογραφή του Federico Axat, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο Stephen King της Αργεντινής, και το πρώτο του βιβλίου που κυκλοφορεί μεταφρασμένο στη χώρα μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μια επιλογή που ταιριάζει πολύ στο ύφος και στην ταυτότητα του εκδοτικού και το οποίο, οφείλουμε να ομολογήσουμε, πως μέχρι στιγμής έχει πλασαριστεί υπερβολικά έξυπνα, ιντριγκάροντάς μας και οδηγώντας τις προσδοκίες μας στα ύψη. Η αλήθεια είναι πως ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο με πολύ θετική διάθεση, η οποία κάποιες στιγμές σαν να σκόνταφτε σ' αυτήν την παράξενη και ανώμαλη διαδρομή, όμως, στο τέλος, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις μου και είμαι σίγουρη πως αυτό θα συμβεί και με τις εντυπώσεις όσων επιλέξουν να του δώσουν μία ευκαιρία.

Ο Τεντ Μακέι, λοιπόν, είναι ένα εκατομμυριούχος που έχει, θεωρητικά, μια τέλεια ζωή, μα και μια τέλεια οικογένεια. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως δεν θα υπήρχε κάτι άλλο να ζητήσει, αν ο Τεντ δεν είχε όγκο στο κεφάλι, κάτι που δεν μπορεί ν' αντέξει και που τον οδηγεί στην απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του. Λίγο, όμως, πριν να τραβήξει την σκανδάλη, ο Τεντ "σώζεται" από τον επίμονο χτύπο του κουδουνιού της πόρτας του, αλλά κι από ένα σημείωμα τα γράμματα του οποίου αναγνωρίζει ως δικά του, αλλά που δεν θυμάται ο ίδιος να έχει γράψει. Και κάπου εκεί εμφανίζεται στη ζωή του ένας άντρας που έχει να του κάνει μια τρελή, αλλά εξίσου εντυπωσιακή πρόταση. Ο Τεντ δεν χρειάζεται να αυτοκτονήσει, αφήνοντας την οικογένειά του να καθαρίσει το χάος που θ' αφήσει πίσω του, αλλά μπορεί ν' αναλάβει κάποιος άλλος να τον σκοτώσει, αρκεί να κάνει δύο φόνους ο ίδιος. Πρέπει να σκοτώσει έναν δολοφόνο, αλλά και κάποιον άλλον που θέλει ν' αυτοκτονήσει. Και χωρίς να το πολυσκεφτεί, ο Τέντ δέχεται, κι εκεί είναι που ξεκινάει ένα γαϊτανάκι μυστηρίου και προσωπικών συγκρούσεων.

Ο ρυθμός της αφήγησης είναι αρκετά γρήγορος, αλλά σύντομα διαπιστώνουμε πως σε αυτήν υπάρχουν κάποια κενά. Σ' ένα πρώτο επίπεδο, και με μια πρώτη ανάγνωση, τα κενά αυτά μάς ενοχλούν ως αναγνώστες, όμως σύντομα αντιλαμβανόμαστε πως αυτά υπάρχουν, όχι επειδή ο συγγραφέας δεν μπορεί να χειριστεί καλά την πλοκή του, αλλά επειδή ο ίδιος έχει επιλέξει να βρίσκονται αυτά εκεί. Ο Axat, πολύ έξυπνα, παίζει με το μυαλό μας, προσπαθώντας να μας βάλει μέσα στο μυαλό του Τεντ που πολλές φορές μοιάζει να βρίσκεται σε σύγχυση, σαν να μην μπορεί να έχει ξεκάθαρη εικόνα της πραγματικότητας, του τι είναι αληθινό και τι όχι. Άραγε, όλα όσα βλέπει και πιστεύει ο Τεντ συμβαίνουν στην πραγματικότητα, ή πρόκειται για ένα άρρωστο παιχνίδι που παίζει το μυαλό του, που εξαιτίας της αρρώστιάς του διαστρεβλώνει την πραγματικότητα; Πολλά τα ερωτήματα, εξίσου πολλές και οι απαντήσεις, όμως πάνω που νομίζουμε πως τις έχουμε βρει κάτι συμβαίνει να ανατρέπονται όλες μας οι θεωρίες, κάνοντάς μας να αμφιβάλλουμε ακόμα και για τον εαυτό μας. 

Πιθανότατα, ξεκινώντας κάποιος να διαβάζει την "Τελευταία έξοδο", να περίμενε ένα ακόμα αστυνομικό θρίλερ, όμως στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με ένα καθαρόαιμο και πηγαίο ψυχολογικό θρίλερ το οποίο ακολουθεί μια ξέφρενη πορεία καταλήγοντας σε έναν προορισμό πολύ διαφορετικό απ' αυτόν που ίσως να περιμέναμε. Είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που με μία λέξη θ' αποκαλούσαμε εθιστικό, και αυτό γιατί καταφέρνει να αιχμαλωτίσει το μυαλό μας και να παίξει παιχνίδια μαζί του, και όλο αυτό επειδή ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση που θα μπορούσε μέσα στον παραλογισμό της να είναι ρεαλιστική και που, όμως, την ίδια στιγμή, αφήνει αιχμές πως είναι απόλυτα αναξιόπιστη στην πραγματικότητα. Άρα, ο κλήρος της απόφασης πέφτει σε εμάς, και το ρίσκο που φέρει το αποτέλεσμα βαραίνει τις δικές μας πλάτες. Και όπως ο Τεντ καλείται να πάρει αποφάσεις, έτσι καλούμαστε κι εμείς και αυτό γιατί μπαίνει μπροστά η ηθική και το τι μπορεί αυτή να σημαίνει και πως μπορεί να ερμηνευτεί.

Αρκετά σουρεαλιστικό, μα καθόλα καθηλωτικό, το "Τελευταία έξοδος" είναι ένα μυθιστόρημα που ξεφεύγει κατά πολύ από τα κλισέ του είδους που ανήκει, και που αν κανείς διαβάσει με την απαραίτητη προσοχή, θα μπορέσει να εντοπίσει όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που το κάνουν να ξεχωρίζει και να έχει τη δική του ταυτότητα. Έντονος, γρήγορος, καταιγιστικός ρυθμός, με μια πλοκή που μοιάζει να μπάζει από παντού και που, όμως, ακριβώς εκεί βρίσκεται η μαγεία και η γοητεία της, αφού η τεχνική αυτή αποδεικνύεται ευφυέστατη και επιτυγχάνει την στρέβλωση της αλήθειας των εκάστοτε γεγονότων που οδηγούν σε αποφάσεις από τις οποίες ίσως και να μην υπάρχει επιστροφή. Ένα ψυχολογικό θρίλερ του οποίου ο συγγραφέας είναι εμφανές πως έχει μπει στη διαδικασία βαθιάς ψυχολογικής μελέτης και ανάλυσης, τα δεδομένα της οποίας παρουσιάζει μέσα από ένα μη αναμενόμενο πρίσμα, που αποδεικνύεται συναρπαστικό και απολαυστικό συνάμα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Federico Axat
Μεταφραστής: Βασιλάκου Αγγελική
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-618-03-0860-0