"Αναμνησία" της Ελένης Τσαγκά

Αναμνησία σημαίνει αντίσταση στη λήθη, και η μοναχική Μάχη αρνείται να ξεχάσει αυτούς που της στέρησαν τη χαρά απ’ όταν ήταν δέκα χρονών. Η οργή και η δίψα για εκδίκηση την κάνουν να κινείται στα όρια της παρανομίας και της ψύχωσης. Δεν την κυνηγούν όμως μόνο τα φαντάσματα του παρελθόντος. Κάποιοι συνωμοτούν εναντίον της και φτάνουν ν’ απειλούν την ίδια της τη ζωή. Και τότε εμφανίζεται ένας άγνωστος, τον οποίο δεν θα διστάσει στιγμή ν’ ακολουθήσει. Τον ερωτεύεται παράφορα δίχως να μάθει την ταυτότητά του. Μόνο ο εργοδότης της, πασίγνωστος ψυχίατρος, μπορεί να τη βοηθήσει. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα όπως φαίνονται, ούτε όμως κι αλλιώς. Εξαρτάται ποια ματιά θα διαλέξεις... Μετά την επιτυχία του τελευταίου της βιβλίου Το δίλημμα του σκαντζόχοιρου, η δημοσιογράφος Ελένη Τσαγκά επανέρχεται μ’ ένα ψυχολογικό, ερωτικό μυθιστόρημα που θα ταράξει τα νερά.

"Αγαπημένη μου Ουρανία" της Νατάσσας Γεωργούλια

Έτος 1887. Η γυναικεία μετανάστευση από τις Κυκλάδες προς τα πλούσια αστικά κέντρα του Ελληνισμού είναι στο ζενίθ της. Η Ουρανία, στα δεκάξι της, εγκαταλείπει το νησί της, την Τήνο, για να εργαστεί σε μια πλούσια ρωμαίικη οικογένεια της Πόλης. Με φόντο την Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα και τους μύθους γύρω από τα χαρέμια των σουλτάνων, η ηρωίδα μορφώνεται, ενηλικιώνεται, ερωτεύεται. Ζει έναν θυελλώδη, αλλά αδιέξοδο έρωτα και, όταν μένει έγκυος, παίρνει τη γενναία απόφαση να επιστρέψει στον τόπο της για να στήσει τη ζωή της απ’ την αρχή. Τα χρόνια περνούν και ο καρπός του έρωτά της, η μικρή Ζοζεφίνα, λαχταράει να μάθει την αλήθεια για τον πραγματικό πατέρα της. Η Ουρανία, όμως, φοβάται να αποκαλύψει το μυστικό της. Τελικά, ένα απίστευτο παιχνίδι της μοίρας θα δείξει σε μάνα και κόρη ότι πολλές φορές η ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις που δεν τολμάμε καν να φανταστούμε…

"Στον αστερισμό των Διδύμων" της Rosamunde Pilcher

Η Φλόρα και η Ρόουζ ήταν δίδυμες, αλλά δεν ήξεραν η μια την ύπαρξη της άλλης. Η Ρόουζ είχε μεγαλώσει με τη μητέρα της σ’ ένα επιπόλαιο, κοσμοπολίτικο περιβάλλον. Η Φλόρα είχε περάσει τα παιδικά της χρόνια με τον πατέρα της, σε μια γαλήνια, πανέμορφη γωνιά των ακτών της Κορνουάλης. Μια μέρα συναντήθηκαν τυχαία και η Φλόρα, για να βοηθήσει τη Ρόουζ που βρισκόταν σε συναισθηματικό αδιέξοδο, δέχτηκε να παίξει τον ρόλο της αδερφής της. Και ο κόσμος γύρισε ανάποδα…







"Άβυσσος" του Tom Savage

Στο τροπικό νησί Σεντ Τόμας, στην άκρη ενός γκρεμού πάνω από την Καραϊβική θάλασσα, υψώνεται το μεγαλόπρεπο σπίτι όπου ζει η οικογένεια Πρέσκοτ: η Κέι, η ωραία, πλούσια χήρα, ο Άνταμ, ο δεύτερος, γοητευτικός σύζυγός της, και η Λίζα, η νεαρή κόρη της. Μια τέλεια οικογένεια σ’ ένα παραμυθένιο, γαλήνιο περιβάλλον. Ώσπου παρουσιάζεται μια όμορφη, νέα γυναίκα, γραμματέας της Κέι και συντροφιά για τη Λίζα. Και το παιχνίδι αρχίζει. Ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες, με έναν μόνο νικητή. H τρομακτική ιστορία μιας οικογένειας και μιας μυστηριώδους νέας γυναίκας, που ήταν μοιραίο να συναντηθούν στο ωραιότερο μέρος του κόσμου και να παίξουν ένα παράξενο, φονικό παιχνίδι με ψέματα, απάτη, αρρωστημένο ερωτικό πάθος και λυσσαλέα εκδίκηση.



"Tόποι και άνθρωποι" του Δημήτρη Ζητιανέλλη

Πρώτες μέρες του Μάρτη του ’60, ο δεκαοχτάχρονος Θωμάς βρίσκεται μετανάστης στη Μητέρα Πόλη, το Κέιπ Τάουν, από ανάγκη, και ύστερα από πολλά χρόνια ο σεβντάς της νεανικής ηλικίας και ενός παλιού ονείρου ξαναφουντώνει καταφέρνοντας τον εβδομηντάρη πια Θωμά να πιάσει την πένα. Μέσα σε δεκατρείς περίπου μήνες η διήγηση πηγαινοέρχεται στο χρόνο και σκαλίζει γεγονότα, άλλοτε ρηχά άλλοτε σε βάθος, που σημάδεψαν την εφηβεία του συγγραφέα, ο οποίος συγκρίνει πολλές συγκυρίες στον καινούργιο τόπο με αυτές που είχε ζήσει στην πατρίδα. Τέλος ο συγγραφέας αποτυπώνει με περίσσια ζωντάνια το περιβόητο απαρτχάιντ, που εδραιώνεται με απαίσιους νόμους το ’60, για να καταλήξει στο απεχθές ρατσιστικό καθεστώς, το οποίο βίωσε αναγκαστικά και ο ίδιος. Μια συγκλονιστική ιστορία μεταξύ αυτοβιογραφίας, εντυπώσεων και εμπειρίας ενός περίπου χρόνου ζωής στο μακρινό Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.