Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η όμορφη και ατρόμητη αρχόντισσα Μπρένα πέφτει θύμα απαγωγής από μια ομάδα επιδρομέων που φτάνει στο χωριό της διασχίζοντας την παγωμένη θάλασσα. Η κοπέλα ονειρεύεται να τους εκδικηθεί και ορκίζεται ότι κανείς Βίκινγκ δεν θα γίνει ποτέ αφέντης της. Δεν θα επιτρέψει σε κανέναν βάρβαρο να κατακτήσει την ευγενική κέλτικη καρδιά της.
Ωστόσο ο Γκάρικ, γιος ενός αδίστακτου αρχηγού φατρίας των Βίκινγκς, διεκδικεί την Μπρένα, το εξαίσιο και σαγηνευτικό «έπαθλό» του, με έναν πρωτόγονο τρόπο που την αφήνει με κομμένη την ανάσα. Κάτω από τον παγωμένο ουρανό θα ανάψουν οι φλόγες ενός άγριου πάθους που θα φωτίσουν και τις πιο σκοτεινές σκανδιναβικές νύχτες.
Άραγε η Μπρένα θα καταφέρει να σχεδιάσει την εκδίκησή της και να μην αθετήσει τον όρκο της; 

Προσωπική άποψη:
Αφού η Johanna Lindsey μάς ταξίδεψε σε θάλασσες και ωκεανούς, στο Λονδίνο και στην Αμερική μιας άλλης εποχής, είπε να κάνει ένα διαφορετικό βήμα και να τολμήσει κάτι που, στο είδος που υπηρετεί, μπορεί να μην ιδιαίτερα πρωτότυπο, είναι, όμως, ιδιαίτερο... σκέτο! Τι εννοώ μ' αυτό; Ότι έχει επιλέξει να τοποθετήσει την ιστορία της σ' έναν πολύ συγκεκριμένο χωροχρόνο που χαρακτηρίζεται από μια αρχέγονη αισθητική -και αίσθηση, μα και από ένα φλογερό πάθος που περικλείει τα πάντα μέσα του και που συνοδεύεται από μια ωμή αρρενωπότητα. Φυσικά, οι προηγούμενες αναφορές μου, αφορούν τους Βίκινγκς και ό,τι αυτοί αντιπροσωπεύουν, μέσα, όμως, από το πρίσμα μιας αισθηματικής ιστορίας που δεν στερείται, σε καμία περίπτωση, έντασης και πάθους. Αντιθέτως, αυτά τα δύο στοιχεία είναι υπερθεματισμένα, τόσο που είναι δύσκολο να τους αντισταθείς, ακόμα κι αν δεν είσαι φανατικός υποστηρικτής τους.

Η Μπρένα είναι μια νέα γυναίκα ευγενικής καταγωγής, η οποία απαγάγεται από το Κέλτικο χωριό της, όταν μια ομάδα βάρβαρων εισβάλει σε αυτό, καταφεύγοντας σε μια επιδρομή που σχεδόν τίποτα δεν αφήνει πίσω της. Κι εκείνη, αντί να παραδοθεί στη μοίρα της, και στα χέρια του πρώτου Βίκινγκ που θα την διεκδικήσει με τη βία, ορκίζεται να μην υποκύψει ποτέ και να μην εγκαταλείψει έτσι εύκολα την καταγωγή της, ούτε και την δυναμική της ταυτότητα. Όλα αυτά, όμως, θα ανατραπούν, όταν ο Γκάρικ, γιος του αρχηγού μιας φατρίας των Βίκινγκς, θα την διεκδικήσει μ' έναν τρόπο άγριο, βγαλμένο από άλλη εποχή, μια εποχή βίαιη και πρωτόγονη, κάτι που αντί να την τρομοκρατήσει, θα κάνει κάτι να ριγήσει μέσα της αφυπνίζοντας τα πιο ζωώδη ένστικτά της. Θα καταφέρει, άραγε, η Μπρένα ν' αντισταθεί σ' αυτό που μοιάζει να την κυριεύει, ή θα παραδοθεί δίχως όρους σ' ένα πάθος χωρίς επιστροφή;

Συμβαίνει κάτι περίεργο -το λες και οξύμωρο- όσον αφορά το συγκεκριμένο βιβλίο. Ενώ λίγο-πολύ περιμένεις τι θα διαβάσεις, άρα δεν έχεις αγωνία, παρασύρεσαι από τις αισθαντικές περιγραφές της Lindsey, οι οποίες σε ταξιδεύουν κάτω από έναστρους ουρανούς που κρύβουν καλά τα μυστικά των φλογερών καρδιών που αντιστέκονται στο χιονιά της συνείδησής τους. Ενώ κανένας χαρακτήρας δεν είναι αυτό που θα αποκαλούσαμε συμπαθής, την ίδια στιγμή, κανείς δεν είναι αδιάφορος. Η αντικρουόμενη χημεία που υπάρχει ανάμεσά στους βασικούς μας πρωταγωνιστές είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα, ενώ η αλληλεπίδρασή τους με τους δεύτερους χαρακτήρες δεν υπάρχει μόνο προς χάριν εξυπηρέτησης της πλοκής, αλλά βοηθάει και στην καλύτερη σκιαγράφηση των πορτρέτων τους. Έτσι, συμπερασματικά, θα λέγαμε πως έχουμε ένα μυθιστόρημα που χωρίς να έχει κάτι ξεχωριστό, έχει τα πάντα, σε δόσεις τόσες όσες χρειάζονται προκειμένου να οξυνθούν οι αισθήσεις μας και να παρασυρθούμε στα δικά της μονοπάτια.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Johanna Lindsey
Μεταφραστής: Σακελλαροπούλου Χριστιάννα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-5229-24-5