"DAN" της Yrsa Sigurdardottir

Ο φόνος ήταν η τιμωρία της. Ποια ήταν όμως η αμαρτία της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή;
Μόνο η επτάχρονη κόρη του θύματος, που ήταν κρυμμένη στο δωμάτιο στη διάρκεια του φόνου, μπορεί να έχει την απάντηση.
Ο ντετέκτιβ Χούλνταρ, που μόλις έχει πάρει προαγωγή και νιώθει πελαγωμένος, θα απευθυνθεί στην ψυχολόγο Φρέγια για να τον βοηθήσει να προσεγγίσει το κοριτσάκι-μάρτυρα κλειδί. Τη συνεργασία τους όμως σκιάζει το πρόσφατο ερωτικό τους παρελθόν.
Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν μία ακόμα γυναίκα δολοφονείται και ένας ραδιοερασιτέχνης, λαμβάνοντας περίεργα μηνύματα που τον συνδέουν και με τα δύο θύματα, ξεκινά τη δική του έρευνα.
Ποιος θα καταφέρει να σπάσει τον κώδικα του δολοφόνου πρώτος; Ποια είναι η σκοτεινή και μυστηριώδης ιστορία που θέλει να τους πει; Ποιο θα είναι το επόμενο θύμα του;

"Μνήμη νεκρών" του Ian Rankin

Οι ηγέτες της G8, της ομάδας των οχτώ ισχυρότερων κρατών του κόσμου, συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας και η αστυνομία έχει φτάσει τα όριά της με τις καθημερινές πορείες, τις διαδηλώσεις και τις συμπλοκές στους δρόμους. Παρ’ όλα αυτά, ένας αξιωματικός της ασφάλειας θεωρείται περιττός. Ο επιθεωρητής Τζον Ρέμπους παραμερίστηκε από φόβο μην φέρει σε δύσκολη θέση τους ανωτέρους του σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Ωστόσο, όλα αυτά αλλάζουν όταν η βουτιά ενός νεαρού πολιτικού από τα τείχη του Κάστρου του Εδιμβούργου ξαναφέρνει τον Ρέμπους στο επίκεντρο. Η αυτοκτονία πρέπει να αποδειχτεί, και μάλιστα γρήγορα, προκειμένου να μην κλέψει την παράσταση ο θάνατός του.



"Ο πνευματιστής του Χίτλερ" του Gervasio Posadas

Βερολίνο 1930. Ο νεαρός και άπειρος δημοσιογράφος Χοσέ Ορτέγα καλείται να καλύψει για μια ισπανική εφημερίδα τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. Απολαμβάνοντας την μποέμικη ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πόλη, γνωρίζεται με μια από τις πλέον δημοφιλείς προσωπικότητες της εποχής, έναν παράξενο τύπο με τ’ όνομα Έρικ Χάνουσεν που είναι διάσημος πνευματιστής. Θα γοητευτεί τόσο από εκείνον όσο και από μια από τις ερωμένες του και θα καταγράψει στα άρθρα του την καριέρα του Χάνουσεν, η οποία θα απογειωθεί καθώς οι επιτυχημένες προβλέψεις του για την ανάρρηση των Ναζί στην εξουσία θα τον οδηγήσουν ως τον ίδιο τον Χίτλερ… Τι θα συμβεί όμως όταν το παρελθόν του αποκαλύπτεται και οι δυνάμεις του αρχίζουν να αμφισβητούνται;
Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, ένα ιστορικό μυθιστόρημα για τη Γερμανία κατά την άνοδο του φασισμού με πρωταγωνιστή τον πνευματιστή που κατάφερε να προβλέψει το πεπρωμένο της χώρας αλλά όχι το δικό του.

"Συνωμοσία της φωτιάς" του Stuart Neville

Ένας ψυχρός δολοφόνος σκορπά τον θάνατο στο Μπέλφαστ κλείνοντας τους ανοιχτούς λογαριασμούς ενός εκδικητικού γέρου. Καθώς ο επιθεωρητής Τζακ Λένον ακολουθεί τα ίχνη του, θα ξετυλίξει το κουβάρι μιας τρομερής συνωμοσίας, μιας συμπαιγνίας πολιτικών και αστυνομίας. Όσο όμως πλησιάζει στη διαλεύκανση των βίαιων δολοφονιών, τόσο οι προϊστάμενοί του τον αποτρέπουν να συνεχίσει. Ο επιθεωρητής Λένον δεν είναι σε καμιά περίπτωση διατεθειμένος να ακολουθήσει τις εντολές τους, καθώς κινδυνεύουν οι ζωές της πρώην αγαπημένης του και της κόρης τους. Στην απελπισία του, δεν θα διστάσει να συμμαχήσει με έναν καταζητούμενο, τον Τζέρι Φέγκαν, πρώην εκτελεστή του ΙΡΑ, ο οποίος προσπαθεί να ξεφύγει από το τρομερό παρελθόν του. Οι δυο τους θα επιδοθούν σε έναν αγώνα με τον χρόνο καθώς οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ φίλων και εχθρών καταρρέουν.

"Τρεις γυναίκες" του Robert Musil

«Δείξε δυσπιστία σ’ έναν άντρα, και οι πιο ξεκάθαρες αποδείξεις πίστεως θα γίνουνε στο άψε σβήσε σημάδια απιστίας – εμπιστέψου τον, και οι πιο χειροπιαστές αποδείξεις απιστίας γίνονται σημάδια παραγνωρισμένης πίστεως που κλαίει σαν μικρό παιδί δαρμένο. Τίποτα δεν ερμηνευόταν καθαυτό, το ένα πράγμα εξαρτάτο από τ’ άλλο, έπρεπε ή να εμπιστεύεται ή να μην εμπιστεύεται το Όλον, να το αγαπά ή να το θεωρεί απάτη».
Τρεις γυναίκες αντιμέτωπες με άντρες, οι οποίοι θα γίνουν υπαίτιοι για την προσωπική τραγωδία της καθεμιάς. Τρεις αριστουργηματικές ιστορίες του Μούζιλ με θέμα την αέναη πάλη ανάμεσα στο θαύμα και τις αντιφάσεις που κρύβουν οι ανθρώπινες σχέσεις και ειδικότερα αυτές μεταξύ ανδρών και γυναικών.



"Ο κόκκινος θερισμός" του Dashiell Hammett

Είπε με τη βραχνή ψιθυριστή φωνή του:
«Άκουσα πως κήρυξες πόλεμο στην Πόιζονβιλ».
«Μην κατηγορείς εμένα. Έχω έναν πελάτη που θέλει να φρεσκάρει το μέρος».
«Ήθελε πράγματι, αλλά δεν σημαίνει πως το θέλει ακόμη. Γιατί δεν τα παρατάς;»
Έβγαλα λόγο: «Δεν μ’ αρέσει ο τρόπος που με αντιμετώπισε η Πόιζονβιλ. Τώρα μου δίνεται μια ευκαιρία να πατσίσω. Εσείς τα βρήκατε ξανά μεταξύ σας, περασμένα ξεχασμένα. Και θέλετε να μείνετε μόνοι σας. Αν με είχατε αφήσει κι εμένα μόνο μου, τώρα θα ήμουν στο Σαν Φρανσίσκο. Αλλά δεν το κάνατε. [...] Η Πόιζονβιλ είναι ώριμη για θερισμό. Μ’ αρέσει ο θερισμός».
Ένας ντετέκτιβ καταφθάνει στην Πέρσονβιλ, ή αλλιώς Πόιζονβιλ, μια άσχημη βιομηχανική πόλη, για να συναντήσει έναν πελάτη, τον Ντόναλντ Ουίλσον. Το ραντεβού αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ αφού ο Ντόναλντ Ουίλσον δολοφονείται το ίδιο βράδυ. Ο ντετέκτιβ του Ηπειρωτικού Γραφείου Ερευνών όμως δεν θα εγκαταλείψει την υπόθεση, θα παραμείνει για να τιμωρήσει τους ενόχους – αν και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλάβει ολόκληρη την πόλη.
Ένα ορόσημο της αστυνομικής λογοτεχνίας, ένα βιβλίο που διερευνά μοναδικά τη διαφθορά και τη βία στην Αμερική.

"Υπατία" του Pedro Galvez

Η Υπατία, κόρη του μαθηματικού και αστρονόμου Θέωνα, του τελευταίου διευθυντή του μουσείου της Αλεξάνδρειας, γεννήθηκε στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. Γρήγορα ξεπέρασε σε γνώσεις τον Θέωνα και δίδαξε μια εκλεκτή ομάδα σπουδαστών, που μετέβαλαν την Αλεξάνδρεια σε ένα από τα πιο γνωστά κέντρα ερευνών της αρχαιότητας. Το 415, η Υπατία έπεσε θύμα αλλεπάλληλων βιασμών, βασανίστηκε και διαμελίστηκε από μια ομάδα φανατικών χριστιανών που δρούσαν υπό τις διαταγές του πατριάρχη της πόλης. Ωστόσο, το όνομά της διέτρεξε την Ιστορία και τη θυμόμαστε μέχρι σήμερα ως σύμβολο μιας προνομιακής ευφυΐας που αποτέλεσε πρόκληση για το σκοταδισμό της εποχής της. Ο Πέδρο Γκάλβεθ, που κληρονόμησε από τον πατέρα του το πάθος για την επιστήμη και το θαυμασμό για την Υπατία, μας προτείνει τώρα αυτό το θαυμάσιο πορτρέτο μιας έξοχης γυναίκας, η οποία καταδικάστηκε να ζήσει σε μιαν εποχή που ούτε οι θεοί θέλουν να θυμούνται.

"Είμαστε αστρόσκονη" του Διονύση Π. Σιμόπουλου

Το άγνωστο συχνά τρομάζει τον κόσμο. Πολλούς τους κάνει να αισθάνονται χαμένοι. Μόνοι. Ανασφαλείς. Σε άλλους το άγνωστο κεντρίζει την περιέργεια. Τους κάνει ανυπόμονους. Περήφανους. Να αισθάνονται μέρος από κάτι μεγαλύτερο απ’ αυτούς. Και η απόκτηση νέων γνώσεων για το άγνωστο, ειδικά γνώσεων που προκαλούν αλλαγές στις φιλοσοφικές ιδέες του ανθρώπου σχετικά με τον εαυτό του και τη σχέση του με τη φύση, θα αντιμετωπίζεται πάντα με επαίνους και με εχθρότητα μαζί.
Στο Σύμπαν υπάρχουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άστρα. Όσοι είναι και οι κόκκοι της άμμου όλων των ωκεανών της Γης. Και από την άλλη, στην ύλη που περιέχεται μέσα σε μία μόνο δαχτυλήθρα βρίσκουμε ένα δισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άτομα. Πού βρίσκεται λοιπόν τώρα το κέντρο του Σύμπαντος; Βρίσκεται άραγε ο άνθρωπος πραγματικά πολύ μακριά απ’ αυτό; Ή μήπως το απροσδιόριστο αυτό κέντρο δεν είναι πραγματικά παρά θέμα προοπτικής και σχετικότητας;
Από τη γέννηση των άστρων ως τις μαύρες τρύπες, από τα στοιχειώδη σωματίδια ως τα βαρυτικά κύματα, από τους πιο μακρινούς γαλαξίες ως το ανθρώπινο είδος, αυτό το βιβλίο περιγράφει το αέναο ταξίδι της υλοενέργειας που απαρτίζει το Σύμπαν.
Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου άλλου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο.

"Στο τέλος νικάω εγώ" της Σοφίας Νικολαΐδου

Ιστορία δεν είναι οι απόψεις των ιστορικών, είναι οι ζωές των ανθρώπων.
Ένας ζαχαροπλάστης που φτιάχνει την καλύτερη κρέμα στην πόλη.
Ένας Κρητικός χωροφύλακας που κάνει σαματά.
Μία παρέα από φοιτητές και ο παλιός τους δάσκαλος.
Ένα Γάλλος γιατρός που έζησε πολλά.
Μία αρτίστα που κεντάει γιασεμιά στον ποδόγυρο.
Ένας απότακτος Πελοποννήσιος με σχέδια κρυφά.
Γονείς και παιδιά, φίλοι και συνεργάτες, αδέλφια, μοναχικοί λύκοι, ερωτευμένα ζευγάρια. Ένας φόνος, μία παρ’ ολίγον κατάχρηση και μερικά μυστικά.
Από τη Θεσσαλονίκη του Μεγάλου Πολέμου ως τα capital control, οι ήρωές μας παίρνουν φόρα και προχωρούν μπροστά.



"Ο παπαγάλος του Φλωμπέρ" του Julian Barnes

Ένας άγγλος συνταξιούχος γιατρός, ο οποίος πρόσφατα έχασε τη γυναίκα του, αναζητά μανιωδώς λεπτομέρειες –φαινομενικά επουσιώδεις– της ζωής του Φλωμπέρ. Μέσα από τη δονκιχωτική αναζήτησή του προκύπτει η πρωτότυπη βιογραφία ενός σπουδαίου λογοτέχνη, στην οποία ακούμε τη φωνή του καθώς και τη φωνή των οικείων του, αλλά και η αυτοβιογραφία του ίδιου του αφηγητή που προσπαθεί να εκλογικεύσει τη ζωή του μέσα από την πορεία της ζωής του Φλωμπέρ.








"Η κατάρα των Ντέιν" του Dashiell Hammett

Μια ληστεία διαμαντιών θα σταθεί η αφορμή για να εμπλακεί ο κυνικός ντετέκτιβ Κοντινένταλ Οπ σ’ ένα χορό αίματος και βίας που στήνεται γύρω από ένα εικοσάχρονο πλουσιοκόριτσο, την Γκαμπριέλα Ντέιν Λέγκετ, εθισμένο στη μορφίνη και μπλεγμένο σε θρησκευτικές αιρέσεις, στο Σαν Φρανσίσκο της δεκαετίας του 1920. Τα πρόσωπα του περιβάλλοντός της δολοφονούνται βίαια το ένα μετά το άλλο. Είναι άραγε η Γκαμπριέλα θύμα μιας οικογενειακής κατάρας; Ή μήπως η πραγματική αιτία για τους φόνους που διαπράττονται στο όνομά της είναι πολύ πιο παράξενη και απείρως πιο επικίνδυνη;
Γραμμένο με ρυθμό ρεπορτάζ, το μυθιστόρημα του Ντάσιελ Χάμετ Η κατάρα των Ντέιν αποτελεί μια από τις πιο παράδοξες υποθέσεις του ντετέκτιβ Κοντινένταλ Οπ αλλά και μια αριστουργηματική ιστορία μυστηρίου.

"Το φως που σβήνει" του George R. R. Martin

ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΠΟΥ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.
ΤΡΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ.
Ο Ντερκ τ’Λάριεν καλείται στον αποµακρυσµένο πλανήτη Γουόρλορν από µια αγαπηµένη που πίστευε πως είχε χάσει. Αλλά ο Γουόρλορν δεν είναι ο πλανήτης που φανταζόταν, και η Γκουέν Ντελβάνο δεν είναι πια η γυναίκα που ήξερε. Είναι δεσµευµένη µε έναν άλλο άντρα, σε έναν ετοιµοθάνατο κόσµο παγιδευµένο στο λυκόφως, όπου ο κυνηγός και ο κυνηγηµένος είναι συχνά έννοιες σχετικές.
Η Γκουέν χρειάζεται την προστασία του Ντερκ, κι αυτός θα κάνει τα πάντα για να τη βοηθήσει, ακόµα κι αν χρειαστεί να προκαλέσει τον βάρβαρο άντρα που την έχει διεκδικήσει. Αλλά ένα απαραβίαστο πέπλο µυστικότητας περιβάλλει τους πάντες, και είναι αδύνατον να ξεχωρίσει τους φίλους από τους εχθρούς. Αποµονωµένοι από την υπόλοιπη ανθρωπότητα, σε έναν κόσµο δίχως νόµους, οι τρεις τους θα έρθουν αντιµέτωποι µε το παρελθόν, τις προσωπικές τους αξίες και τον ίδιο τους τον εαυτό, σε ένα θανάσιµο τρίγωνο µε απροσδόκητες συνέπειες.