Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σε μια βραχώδη γωνιά της ιταλικής ακτογραμμής, κάπου το 1962, ένας ονειροπόλος νεαρός ξενοδόχος κοιτάζει στα ανοιχτά και διακρίνει μέσα σε μια βάρκα που πλησιάζει στην ακτή μια μυστηριώδη γυναίκα. Έτσι ξεκινάει η ιστορία αυτού του μυθιστορήματος, που κερδίζει από την πρώτη στιγμή τον αναγνώστη με έναν συνδυασμό τρυφερότητας και μιας εντυπωσιακής πλοκής με αλλεπάλληλες ανατροπές. Από τα πολυτελή σκηνικά της Κλεοπάτρας στην αντεργκράουντ σκηνή του Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Εδιμβούργου και τα σημερινά στούντιο του Χόλιγουντ, παρακολουθούμε τις περιπέτειες ενός συνόλου αξέχαστων ηρώων, καθώς κυνηγούν τα απίθανα όνειρά τους αρμενίζοντας στις ταραχώδεις θάλασσες της ζωής τους.

Προσωπική άποψη:
Τα "Όμορφα ερείπια" είναι ένα βιβλίο του οποίου το εξώφυλλο τράβηξε την προσοχή μου περισσότερο από την περίληψή του. Ωστόσο, επειδή μου απέπνεε έναν παλιομοδίτικο ρομαντισμό, αποφάσισα να ρισκάρω και να το διαβάσω. Αν με ρωτάτε, σήμερα, αν το μετάνιωσα, θα σας απαντήσω πως όχι, δεν μετάνιωσα, αλλά αντίθετα το αγάπησα και το άφησα να με ταξιδέψει σε μια ιστορία που παντρεύει το χθες με το σήμερα, τον ρομαντισμό με την κοινωνική σάτιρα, το μοντέρνο με το παλαιικό, και όλα αυτά μ' έναν τρόπο απόλυτα ισορροπημένο και άρτια δομημένο, το οποίο δεν είναι τυλιγμένο μ' ένα εντυπωσιακό περιτύλιγμα που δεν κρύβει τίποτα από κάτω, αλλά που χαρακτηρίζεται από μία ιδιαιτερότητα, είτε αυτή σε κερδίσει είτε όχι.

Η ιστορία μας ξεκινάει το 1962, στο χωριό Πόρτο Βεργόγνα, όπου ένας φιλόδοξος και ονειροπόλος ξενοδόχος ζει κι εργάζεται κάνοντας σχέδια για τη ζωή και το μέλλον του. Στο ξενοδοχείο αυτό φτάνει μια διάσημη ηθοποιός της εποχής για ν' ανακουφιστεί από τα βάρη της καθημερινότητάς της και για να βρει τον εαυτό της. Την ίδια ώρα, ένας βετεράνος του πολέμου που έχει γίνει συγγραφέας, δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο του πέραν του πρώτου κεφαλαίου, ενώ ένας θρυλικός παραγωγός του κινηματογράφου έχει καταστρέψει την ομορφιά του προσώπου του κάνοντας χειρουργικές επεμβάσεις σε αυτό, και πλαστικές που είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα απ' αυτά που επιθυμούσε. Και υπάρχει και η βοηθός μιας διάσημης γυναίκας που μισεί όλα όσα η αφεντικίνα της αντιπροσωπεύει, ένας πρώην ροκ σταρ που προσπαθεί να ξεπεράσει τους εθισμούς του και ν' αποθεραπευτεί απ' όσα αυτοί έφεραν μαζί τους, αλλά κι ένας επίδοξος σκηνοθέτης που οραματίζεται την δημιουργία ενός σπουδαίου έργου. Πώς αυτοί οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους; Αυτό δεν θα σας το αποκαλύψω...

Το εξώφυλλο του βιβλίου σε παραπλανεί και σε κάνει να σκεφτείς πως τα ερείπια που αναφέρονται σ' αυτόν είναι πραγματικά. Όμως, πίσω από τον τίτλο της ιστορίας αυτής, κρύβεται μία αλληγορία, ένας συμβολισμός που απεικονίζει πολύ περισσότερα. Γιατί, οι ζωές όλων μας, είναι γεμάτες από ερείπια. Ερείπια των νιάτων που καταρρέουν κάτω από το βάρος του χρόνου και χάνονται. Ερείπια από όνειρα που κάναμε αλλά που δεν πραγματώθηκαν ποτέ, όχι απαραίτητα επειδή δεν προσπαθήσαμε, αλλά επειδή δεν ήταν το γραμμένο μας. Ερείπια από έρωτες και αγάπες που πέρασαν από τη ζωή μας και μας άλλαξαν για πάντα. Ερείπια υποσχέσεων που δόθηκαν και δεν τηρήθηκαν, και που ξεχάστηκαν μέσα στις διαδρομές της καθημερινότητας. Όμως, καμία λύπη δεν σε κάνει να αισθάνεσαι όλο αυτό, όσο καταθλιπτικό κι αν ακούγεται. Γιατί, τα ερείπια αυτά, είναι οι μνήμες μας, είναι κομμάτια του εαυτού μας, αυτού που ήμασταν κι αυτού που γίναμε. Μαθήματα ζωής και πάλης που σου θυμίζουν πως ό,τι κι αν γίνει δεν πρέπει να το βάζεις κάτω, αλλά να σηκώνεσαι όταν πέφτεις και να πορεύεσαι προς αυτά που θες με πίστη στην καρδιά σου.

Πολλοί οι χαρακτήρες που θα συναντήσετε στο βιβλίο αυτό, και με τον καθέναν απ' αυτού θα νιώσετε να σας συνδέει κάτι το διαφορετικό. Δεν είναι απλά ένα μάτσο χάρτινοι ήρωες, αλλά έχουν ψυχή και συναισθήματα, τα οποία περνάνε και στον αναγνώστη με τρόπο άμεσο, φυσικό, αβίαστο. Με εξαίρεση την Κλερ, που είναι ο μοναδικός χαρακτήρας με τον οποίο δεν μπορεί κανείς να δεθεί από τις πρώτες στιγμές -αν και φτάνουμε στο σημείο εκείνο που καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα και ο τρόπος που την βλέπουμε και την αντιμετωπίζουμε αλλάζει-, όλοι οι άλλοι έχουν ν' αφηγηθούν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, γεμάτη εικόνες, σκέψεις, αισθήματα, καρδιοχτύπια, με τις διαδρομές τους να μπλέκονται σ' ένα γαϊτανάκι ανατροπών και εξελίξεων, να ενώνονται σ' ένα μωσαϊκό που συνδυάζει ρεαλισμό και φαντασία, που καθιστούν αδύνατον το ν' αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου.

Ο Walter μάς ταξιδεύει από στην Ιταλική Ριβιέρα, στο Σιάτλ, στο Εδιμβούργο, ακόμα και Σιέρα Νεβάδα και στο Χόλιγουντ, πότε μιας άλλης εποχής και πότε στο σήμερα, μέσω μιας αφήγησης που μοιάζει βγαλμένη σαν από μιαν άλλη εποχή, η οποία, όμως, διαθέτει στοιχεία και μικρές πινελιές μιας πιο μοντέρνας αισθητικής, δημιουργώντας, τελικά, μια ταυτότητα ξεχωριστή και ιδιαίτερη, της οποίας τη μοναδικότητα δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία που μοιράζεται ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν και που αποδεικνύει πως η ζωή, και ο χωροχρόνος, καμιά φορά συνδέονται με τους πιο παράξενους τρόπους. Παράλληλα, όμως, δεν διστάζει, μέσω καυστικής σάτιρας, που δεν ξεφεύγει από τα όρια του επιτρεπτού, να "χτυπήσει" την ποπ κουλτούρα, το δήθεν και το φαίνεσθαι που την περιβάλλει, θυμίζοντάς μας πως η διασημότητα, ακόμα και η ομορφιά η ίδια, είναι έννοιες εύθραυστες και ασταθείς, και πως η ουσία των πραγμάτων βρίσκεται στις μικρές λεπτομέρειες, έστω κι αν κάποιες φορές τείνουμε να το ξεχνάμε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jess Walter
Μεταφραστής: Παπαδημητρίου Χίλντα
Εκδόσεις: Πατάκη
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 485
ISBN: 978-960-16-6107-0