Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο φόνος ήταν η τιμωρία της. Ποια ήταν όμως η αμαρτία της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή; Μόνο η επτάχρονη κόρη του θύματος, που ήταν κρυμμένη στο δωμάτιο στη διάρκεια του φόνου, μπορεί να έχει την απάντηση.
Ο ντετέκτιβ Χούλνταρ, που μόλις έχει πάρει προαγωγή και νιώθει πελαγωμένος, θα απευθυνθεί στην ψυχολόγο Φρέγια για να τον βοηθήσει να προσεγγίσει το κοριτσάκι-μάρτυρα κλειδί. Τη συνεργασία τους όμως σκιάζει το πρόσφατο ερωτικό τους παρελθόν.
Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν μία ακόμα γυναίκα δολοφονείται και ένας ραδιοερασιτέχνης, λαμβάνοντας περίεργα μηνύματα που τον συνδέουν και με τα δύο θύματα, ξεκινά τη δική του έρευνα.
Ποιος θα καταφέρει να σπάσει τον κώδικα του δολοφόνου πρώτος; Ποια είναι η σκοτεινή και μυστηριώδης ιστορία που θέλει να τους πει; Ποιο θα είναι το επόμενο θύμα του;

Προσωπική άποψη:
Η ισλανδή Yrsa Sigurdardóttir, πολιτικός µηχανικός στο επάγγελµα, πολυβραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μητέρα δύο παιδιών, θεωρείται από τα νέα µεγάλα ονόµατα του αστυνομικού θρίλερ και όχι άδικα. Τα μυθιστορήματά της γνωρίζουν τεράστια επιτυχία διεθνώς, ενώ αρκετά από αυτά μεταφέρονται στον κινηματογράφο. Το "DNA" είναι το πρώτο βιβλίο μίας σειράς με ήρωες την παιδοψυχολόγο Φρέγια και τον ντετέκτιβ Χούλνταρ, που ήρθε για να εδραιώσει τη θέση της στο πάνθεον της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά και για να μας αποδείξει πως, η ίδια η συγγραφέας, έχει την ικανότητα να ελίσσεται και να μας προσφέρει κάθε φορά κάτι το διαφορετικό. Έτσι, διατηρώντας την προσωπική της ταυτότητα, αλλά ξεφεύγοντας από τα στοιχεία εκείνα που την χαρακτήριζαν μέχρι σήμερα -ένα εξ' αυτών είναι η υποψία της μεταφυσικής παρέμβασης στις ιστορίες της-, η Sigurdardóttir μάς προσφέρει ένα από τα πλέον καθηλωτικά μυθιστορήματα της χρονιάς που έφυγε.

Η ιστορία μας ξεκινάει το 1987, όπου μια ομάδα ειδικών σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά, αποφασίζει να χωρίσει τρία αδέρφια και να τα στείλει σε διαφορετικά σπίτι, έπειτα από ένα γεγονός που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να μιλήσει γι' αυτό. Πολλά χρόνια αργότερα, το 2015, μια μητέρα βρίσκεται άγρια δολοφονημένη μέσα στο σπίτι της, και ο μοναδικός μάρτυρας που πιθανόν να γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη δεν είναι άλλος από την επτάχρονη κόρη της, η Μάργκαρετ, η οποία βρέθηκε κρυμμένη κάτω από το παιδικό της κρεβάτι. Ο ντετέκτιβ Χούλνταρ αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση, και δεδομένου ότι η Μάργκαρετ δεν αποδεικνύεται ο ιδανικός μάρτυρας και δεν συνεργάζεται μαζί του όπως θα ήθελε, αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια της ψυχολόγου Φρέγια μιας και η ίδια είναι ειδική σε θέματα διαχείρισης κακοποιημένων και τραυματισμένων ψυχολογικά παιδιών. Βέβαια, το πρόσφατο ερωτικό παρελθόν τους δεν βοηθάει πολύ στη συνεργασία αυτή, την ίδια στιγμή που μία ακόμα γυναίκα εντοπίζεται νεκρή, ενώ μια σειρά παράξενων μηνυμάτων και κωδικοποιημένων μηνυμάτων στο ραδιόφωνο αφήνουν να εννοηθεί πως ο δράστης δεν έχει τελειώσει ακόμα το έργο του.

Υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν πως η απεικόνιση ωμής βίας δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλον σκοπό πέραν του να τροφοδοτεί τα διεστραμμένα ένστικτα ορισμένων. Δεν θα διαφωνήσω απόλυτα με τη θεωρία αυτή καθώς, πράγματι τα τελευταία χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες λογοτεχνικής βίας που δεν είχε κάποιο σκοπό και νόημα. Όμως, η περίπτωση του "DNA" δεν είναι μία απ' αυτές! Οι περιγραφές των απεχθών και ειδεχθών εγκλημάτων της ιστορίας αυτής αποτυπώνονται στο χαρτί με τον ορισμό του γκροτέσκου ν' αναδεικνύεται σε όλο του το μεγαλείο, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, αντικείμενα, που όλοι χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, ως δολοφονικά όπλα. Αυτό μας κάνει να τα βλέπουμε με διαφορετικό μάτι αλλά παράλληλα, μας επιτρέπουν ν' αντιληφθούμε το πόσο εύκολο είναι να διαπράξει κανείς ένα έγκλημα, με την φρικαλεότητα που θα το χαρακτηρίζει, κατά συνθήκη, να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα κίνητρα που ωθούν τον θύτη σ' αυτό. Κίνητρα που μπορεί, για χρόνια ολόκληρα, να έχουν τροφοδοτηθεί με μίσος και ένα αρρωστημένο ένστικτο δικαίωσης που αποζητά αποπληρωμή αίματος για να μπορέσει να λυτρωθεί αυτός που διαπράττει το έγκλημα, όσο λάθος κι αν είναι αυτό.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη των χαρακτήρων, η Sigurdardottir έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Τόσο οι πρωτεύοντες, όσο και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, έχουν τον χρόνο που τους αναλογεί μέσα στον οποίο ξετυλίγουν την προσωπικότητά τους αλλά και τα ιδιαίτερα κίνητρα που τους ωθούν στις εκάστοτε πράξεις και αποφάσεις τους. Και όσο η ιστορία εξελίσσεται, τόσο τα πράγματα περιπλέκονται και οι ανατροπές πληθαίνουν, με τους ερευνητές ν' αμφισβητούν τον ίδιο τους τον εαυτό, ακόμα και τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, αφού δεν υπάρχει ένας ύποπτος αλλά πολλοί, και ο καθένας απ' αυτούς έχει τους δικούς του λόγους όπου θα μπορούσαν να τον έχουν ωθήσει στο έγκλημα. Και μαζί μ' αυτούς, αμφιβάλλουμε κι εμείς, κάτι που εντείνει την αγωνία μας και που, φτάνοντας ειδικά στις τελευταίες 200 σελίδες του βιβλίου, αδυνατούμε να το αφήσουμε από τα χέρια μας.

Το "DNA" είναι ένα βιβλίο που χαρακτηρίζεται από μια πολυπλοκότητα η οποία θα μπορούσε ν' αποτελεί παγίδα. Και όμως, η Sigurdardottir καταφέρνει να ξεφύγει απ' αυτήν και να χτίσει μία δυνατή πλοκή με πολλές, σκοτεινές προεκτάσεις, και να μιλήσει για πράγματα που κάποιοι άλλοι δεν τολμάνε για να μην κριθούν, ή γιατί δεν έχουν την απαραίτητα μαεστρία για να το κάνουν. Δεν είναι καθόλου παράξενο που το βιβλίο τιμήθηκε με το Βραβείο της Δανέζικης Ακαδημίας Αστυνομικής Λογοτεχνίας, Βραβείο Blood Drop (Καλύτερο Ισλανδικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα της χρονιάς) και Βραβείο Petrona (Καλύτερο σκανδιναβικό αστυνομικό μυθιστόρημα), αφού αποτελεί ένα κλασσικό δείγμα σκανδιναβικού νουάρ, εισάγοντας την συγγραφέα σε μία νέα συγγραφική εποχή για την ίδια, μια εποχή πολλά υποσχόμενη, έστω κι αν αυτό γίνει με τρόπο σκληρό και άγριο. Άλλωστε, η ζωή έχει αποδείξει πως τα πιο ειδεχθή εγκλήματα είναι αυτά που δεν θα τα έβαζε ποτέ ο νους μας, οπότε, γιατί να μην τα περιμένουμε;
Βαθμολογία 9/10 

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Yrsa Sigurdardottir
Μεταφραστής: Καλοφωλιάς Αλέξης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 528
ISBN: 978-618-03-1098-6