Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
1989. Ο λαός του Ελ Σαλβαδόρ ζει τον τρόμο του εμφυλίου πολέμου. Ένα πρωινό του Νοεμβρίου, μια ομάδα ένοπλων αντρών εισβάλλει στον χώρο του Καθολικού Πανεπιστημίου και δολοφονεί εν ψυχρώ έξι Ιησουίτες και δύο γυναίκες. Ο πατήρ Τοχέιρα αναγκάζεται από τις περιστάσεις να πάρει τα ηνία αυτές τις τραγικές μέρες και αναλαμβάνει το καθήκον να αποκαλύψει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτούς τους θανάτους. Ωστόσο, ο μοναδικός μάρτυρας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της υπόθεση σιωπά. Ποιοι είναι οι πραγματικοί ένοχοι της σφαγής;
Εμπνευσμένο από τα τραγικά γεγονότα που συντάραξαν το Ελ Σαλβαδόρ και τη Λατινική Αμερική, ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ είναι ένα συγκινητικό μυθιστόρημα για τον φόβο, το μίσος και την ατιμωρησία. Ένα βιβλίο που ρίχνει φως για πρώτη φορά στα περιστατικά που έλαβαν χώρα το 1989, μια προσπάθεια να ακουστεί η φωνή των φτωχών και καταπιεσμένων. 

Προσωπική άποψη:
Είναι αρκετά δύσκολο να κρίνεις βιβλία η ιστορία των οποίων βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Πόσο μάλλον όταν η πραγματική αλήθεια των γεγονότων αυτών επισκιάζεται από την συγκάλυψη, θα λέγαμε, ορισμένων καταστάσεων και συνθηκών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να γνωρίζουμε μόνο ένα μέρος αυτής το οποίο μπορεί να μην είναι και το πλέον αντιπροσωπευτικό. Όμως, ο Jorge Galán, παρά που δέχτηκε μέχρι και απειλές για τη ζωή του εξαιτίας του έργου του αυτού, δεν δίστασε να καταπιαστεί με μια απ' τις πλέον σκοτεινές, μελανές κι αιματηρές, συνάμα, σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του Ελ Σαλβαδόρ, που αποτελεί και την ιδιαίτερη πατρίδα του, όντας γεννημένος σε αυτό, την οποία και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω των προαναφερόμενων απειλών.

Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή, ειδικά για όσους είναι κοντά στην ηλικία των 40 και άνω. Νοέμβριος του 1989 και μια ομάδα ένοπλων αντρών εισβάλλει στο Καθολικό Πανεπιστήμιο, αποφασισμένη να σκορπίσει το θάνατο, όπως και κάνει τελικά. Θύματα αυτής της άγριας επίθεσης, έξι Ιησουίτες και δύο γυναίκες, όπου έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δραστών. Ο πατήρ Τοχέιρα, δεδομένων των υπάρχουσων συνθηκών, αναλαμβάνει το ιερό καθήκον ν' αποκαλύψει την πραγματική αλήθεια πίσω από την επίθεση αυτή, αλλά τα δεδομένα δεν τον βοηθάνε. Ο μοναδικός μάρτυρας αρνείται να μιλήσει, και η Λατινική Αμερική βρίσκεται για μία ακόμα φορά στο έλεος της ατιμωρησίας και της ασυδωσίας. Άραγε, ποιοι πραγματικά ευθύνονται γι' αυτό το δράμα και ποια τα πραγματικά τους κίνητρα;

Το να παντρέψεις την ιστορική αλήθεια με τη μυθοπλασία, που εν τέλει μπορεί να μην είναι και καθαρή μυθοπλασία, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολο. Αντίθετα, είναι άκρως ριψοκίνδυνο και παράτολμο, μπορεί να προκαλέσει εντάσεις κι εσύ, ως δημιουργός, άθελά σου, να δημιουργήσεις λανθασμένες εντυπώσεις που να φέρουν μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων στα άκρα. Όμως, θέλει και αρετή και τόλμη, όπως έχει πει και ο ποιητής, για να κάνεις αυτό που λίγοι τολμάνε να κάνουν ακόμα και στις μέρες μας. Να "χτυπήσεις" το σύστημα και, επί της ουσίας, να καταδικάσεις μέσα από τα κείμενά σου την εσωτερική πολιτική, και κατ' επέκτασιν τις εσωτερικές υποθέσεις της Νοτίου Αμερικής στις οποίες, όπως στην προκειμένη περίπτωση, εμπλέκεται μια υπερδύναμη που δύσκολα θα τα βάλει κάποιος μαζί της.

Δεν θέλω να σταθώ πολύ στον τρόπο αφήγησης, στην πρόζα του βιβλίου, που ουσιαστικά δεν υπάρχει, στην ύπαρξη ή μη δυναμικής δομής που ξετυλίγεται με τρόπο καθηλωτικό γιατί, σε μια ιστορία όπως αυτή, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Η ουσία βρίσκεται στην πληθώρα των συνταρακτικών πληροφοριών που σε γοητεύουν και σε κάνουν ν' αναθεωρείς κάποια πράγματα που ήξερες, ή που νόμιζες πως ήξερες, να δεις μέσα από ένα πιο καθαρό πρίσμα την αλήθεια, όσο κι αν το σκοτάδι της Ιστορίας προσπάθησε να την καλύψει και να την κρύψει βαθιά μέσα στα σπλάχνα της. Η ουσία βρίσκεται στην εντυπωσιακή διορατικότητα του ίδιου του συγγραφέα που δεν διστάζει ν' αφήσει τη φωνή του ν' ακουστεί ξυπνώντας συνηδείσεις, μα και στην αποτύπωση της τρομακτικότερης αλήθειας όλων που ακόμα κι αν αρνείσαι να δεις, υπάρχει, είναι εκεί.

Ποια είναι, όμως, η προαναφερόμενη αλήθεια; Πως η ιστορία επαναλαμβάνεται πιο συχνά και πιο εύκολα απ' όσο πιστεύουμε, ή και θα θέλαμε, και πως ό,τι συμβαίνει σε κάποιον άλλον δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να συμβεί και σε 'μας, άρα δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι και αδιάφοροι απέναντι σε ό,τι δεν μας αφορά. Όταν μιλάμε για Ιστορία, τα πάντα μας αφορούν και τα πάντα μας επηρεάζουν, έμεσα ή άμεσα. Ό,τι κι αν συμβαίνει στον κόσμο, σε όποια γωνιά του πλανήτη κι αν λαμβάνει χώρα, θα έπρεπε να μας απασχολεί, να μας θλίβει, να ξυπνάει μέσα μας τον επαναστάτη και όχι απλά να μένουμε παρατηρητές επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τ' αλλάξουμε. Οι μεγαλύτερες αλλαγές, έχουν ξεκινήσει απ' τις πιο μικρές επαναστάσεις. Επαναστάσεις συνείδηση και, ευτυχώς, βιβλία όπως ο "Νοέμβριος", υπάρχουν για να μας το θυμίζουν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jorge Galán
Μεταφραστής: Κνήτου Βασιλική/div>
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-01-2176-6