Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στη Βαρκελώνη, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ο Ντανιέλ Σεμπέρε δεν είναι πια εκείνο το αγόρι που η ζωή του θα άλλαζε μέσα στους διαδρόμους του Κοιμητηρίου των Λησμονημένων Βιβλίων. Το μυστήριο του θανάτου της μητέρας του, της Ισαβέλας, έχει ανοίξει στην ψυχή του μιαν άβυσσο, από την οποία προσπαθούν να τον σώσουν η σύζυγός του Μπέα και ο πιστός του φίλος, ο Φερμίν. Και πάνω που ο Ντανιέλ πιστεύει πως απέχει μόλις ένα βήμα από τη λύση του αινίγματος, μια συνωμοσία με ρίζες πολύ πιο βαθιές και σκοτεινές απ’ ό,τι θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί απλώνει τα δίχτυα της ξεκινώντας από τη ρίζα του Καθεστώτος. Τότε ακριβώς εμφανίζεται η Αλίθια Γκρις, ένα πλάσμα γεννημένο απ’ τις σκιές του πολέμου, για να τους οδηγήσει στην καρδιά του σκότους, αποκαλύπτοντας τη σκοτεινή ιστορία της οικογένειας… αν και με τρομερό τίμημα.
Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ είναι ένα συναρπαστικό αφήγημα γεμάτο πάθη, συνωμοσίες και περιπέτειες. Μέσα από τις σελίδες του οδηγούμαστε στο μεγάλο φινάλε της σάγκας που ξεκίνησε με τη ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και που εδώ εξελίσσεται σε όλη της την ένταση και το βάθος, ενώ συγχρόνως αποτελεί μέγιστο ύμνο στον κόσμο των βιβλίων, στην τέχνη τού να αφηγείται κανείς ιστορίες και στον μαγικό δεσμό ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη ζωή.

Προσωπική άποψη:
Ο Carlos Ruiz Zafón δε χρειάζεται συστάσεις. Γεννημένος στη Βαρκελώνη το 1964, μια πόλη που με την κουλτούρα και την ιστορία της τον επηρέασε πολύ στα επόμενα χρόνια της ζωής του, σε συναισθηματικό και δημιουργικό επίπεδο, ξεκίνησε τη λογοτεχνική του καριέρα το 1993 με ένα εφηβικό βιβλίο που τιμήθηκε με το βραβείο Edebé, για ν' ακολουθήσουν κι άλλα έργα του που και αυτά, με τη σειρά τους, κέρδισαν το δικό τους μερίδιο αναγνωρισιμότητας από κοινό και κριτικούς. Αυτό, όμως, το βιβλίο που έμελλε να καθορίσει την πορεία του και να τον αναγάγει σ' έναν από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες του παγκόσμιου στερεώματος, το οποίο και θεωρείται η μεγαλύτερη λογοτεχνική επιτυχία στην εκδοτική ιστορία της Ισπανίας μετά τον "Δον Κιχώτη", είναι το "Η σκιά του ανέμου" που εκδόθηκε το 2001, ενώ στη χώρα μας κυκλοφόρησε σχεδόν 11 χρόνια αργότερα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα βιβλίο που αποτελεί το πρώτο μιας πολυλατρεμένης σειράς με γενικό τίτλο "Το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων", η οποία και ολοκληρώνει τον κύκλο της με το δίτομο "Ο λαβύρινθος των ψυχών".

Τα βιβλία της σειράς αυτής, αν και αφηγούνται και από μία ξεχωριστή, αυτόνομη ιστορία, συνδέονται μεταξύ τους με αόρατα νήματα, αφού εξελίσσονται σ' ένα κοινό αφηγηματικό σύμπαν, βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία και, κυρίως, στον πυρήνα τους, αναλύουν και εξυμνούν τα ίδια πράγματα, έστω κι αν αυτά είναι δοσμένα κάθε φορά μέσα από διαφορετικά βλέμματα. Οι ήρωες της σειράς αυτής είναι εραστές της Τέχνης, λάτρεις των βιβλίων, "θύματα" της μαγείας που αυτά κρύβουν μέσα τους, διαβάτες μιας ζωής που καθορίζεται από επιλογές επηρεασμένες από τις πιο βαθιές, κρυφές και μύχιες επιθυμίες τους. Και μέσα από κάθε ιστορία, επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά αυτό που πιστεύει κάθε λάτρης της λογοτεχνίας και κοινωνός των όσων αυτή έχει να προσφέρει. Πως η λογοτεχνία και η ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και πως μέσα στην κάθε μία απ' αυτές μπορεί κανείς να δει ν' αντικατοπτρίζεται το είδωλο της άλλης. 

Το να σχολιάσουμε τη δεινή αφηγηματική ικανότητα του Zafón μάλλον είναι αρκετά αφελές από μέρους μας. Υπάρχουν δημιουργοί που είσαι πολύ μικρός για να τους κρίνεις, όχι μόνο λόγω της μαεστρίας που επιδεικνύουν με την πένα τους, αλλά επειδή μέσα σε κάθε τους φράση, μέσα σε κάθε τους λέξη, κρύβεται η μαγεία της ίδιας της ζωής, αλλά και της ανθρώπινης ύπαρξης που μπορεί ν' αντιληφθεί, να βιώσει, να σεβαστεί και να εκτιμήσει εκείνη της πρώτης. Παίρνοντάς μας από το χέρι, ο Zafón, μας καλεί να τον ακολουθήσουμε στο λαβύρινθό του αυτό που είναι γεμάτος μαγικά και υπέροχα μέρη, αλλά και άλλα τόσα που είναι σκοτεινά και που κρύβουν στις σκιές τους καλά φυλαγμένα μυστικά. Ένας λαβύρινθος που περιβάλλεται από την Ιστορία ενός τόπου που έχει να διδάξει πολλά με τα παθήματά της, μα κι ένας λαβύρινθος που έχει να διδάξει πολλά και με τις ανθρώπινες ιστορίες που εκτυλίσσονται μέσα στην αρχική. Και εδώ είναι που αντιλαμβανόμαστε πόση αλήθεια, τελικά, βρίσκεται στη θεωρία της σύνδεσης της λογοτεχνίας και της ζωής. Όλα είναι θεωρητικά και, όμως, την ίδια στιγμή, όλα είναι αληθινά.

Δεκάδες χαρακτήρες, ο καθένας με τη δική του, μοναδική, ξεχωριστή προσωπικότητα, κάτι έχει ν' αφηγηθεί, κάτι έχει να μοιραστεί, κατέχει μια γνώση και μια αλήθεια που λαχταράς ν' ανακαλύψεις και να την καλλιεργήσεις κάνοντάς την κομμάτι σου. Κανένας δεν είναι ασήμαντος, γιατί κανένας άνθρωπος δεν είναι ασήμαντος στον κύκλο της ζωής, ο καθένας καλείται να εκπληρώσει έναν σκοπό, είτε αυτός του κληροδοτήθηκε, είτε τον κέρδισε, είτε επειδή τον διεκδίκησε ή τον επέλεξε. Χαρακτήρες με πάθη και αδυναμίες, που άλλους θα τους αγαπήσεις και άλλους θα τους αντιπαθείς, κανείς, όμως, δεν θα σ' αφήσει αδιάφορο. Και εκεί είναι που ζωντανεύει ένα ακόμα κομμάτι της μαγείας. Και εκεί, στην αλληλεπίδραση αυτών είναι που γεννιούνται διάλογοι ζωντανοί, ρεαλιστικοί, μεγαλοφυείς και διδακτικοί, που σε βάζουν σε δεύτερες σκέψεις και που γκρεμίζουν τείχη. Διάλογοι καυστικοί και κυνικοί, μα και μ' ένα πηγαίο χιούμορ από εκείνο που μένει χαραγμένο βαθιά μέσα στη συνείδησή σου.

Θα μπορούσα να πω πολλά ακόμα, ν' αναλύσω για σελίδες ολόκληρες το δίτομο αυτό, να μιλήσω για τον Εμφύλιο που βρίσκεται στο φόντο όλων των εξελίξεων, να ψυχαναλύσω χαρακτήρες και να προσπαθήσω να διεισδύσω ως τα βάθη της ψυχής τους φέρνοντας στην επιφάνεια τις κρυφές τους αλήθειες, όμως αυτό θα στερούσε από κάποιον τη μαγεία του να τ' ανακαλύψει όλα αυτά μόνος του. Το μόνο που έχω να πω είναι πως, όχι μόνο το δίτομο αυτό, αλλά όλο συνολικά το έργο του Zafón, είναι ένα έργο μεγαλειώδες και συγκλονιστικό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι και καμία βιβλιοθήκη. Ένα έργο που δεν μπορεί παρά να μείνει χαραγμένο στην καρδιά, στο μυαλό, μα και στη συνείδηση των αναγνωστών που θα έχουν την ευλογία να το διαβάσουν. Γιατί κάποια έργα δεν χαρακτηρίζονται, απλώς, μεγάλα από τους πολλούς, αλλά είναι και στην πραγματικότητα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Carlos Ruiz Zafón
Μεταφραστής: Κνήτου Βασιλική
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 480 / 496
ISBN: 978-618-01-2155-1 / 978-618-01-2430-9