"Ο Φιστίκιος ο Αιγινίτης (Βιβλίο Α')" του Μάνου Γαβρά

Γεια σας, μικροί και μεγάλοι μου φίλοι!
Το όνομα μου είναι Φιστίκιος ο Αιγινήτης και, όπως βλέπετε, είμαι ένα πανέμορφο αγόρι, με μεγάλα μπράτσα, που όλοι με θαυμάζουν και θέλουν να μου μοιάσουν και που η Αφροδίτη, η ωραία του σχολείου, με θέλει τρελά αλλά εγώ της το παίζω δύσκολος. Παιδί-είδωλο δηλαδή ένα πράγμα… και μετά ξύπνησα! Η τραγική αλήθεια είναι ότι ούτε διάσημος είμαι, ούτε μπρατσαράς, ούτε η Αφροδίτη με θέλει και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είμαι και κοντός από πάνω. Παιδί-ατύχημα δηλαδή ένα πράγμα. Πανέμορφος, ωστόσο. Αυτό δεν το διαπραγματεύομαι.
Εγώ όμως δεν το βάζω κάτω. Σε αυτό το βιβλίο, προκειμένου να εντυπωσιάσω την Αφροδίτη, ακόμα και στον Λαβύρινθο θα μπω για να παλέψω με τον ίδιο τον κύριο Μινώταυρο αυτοπροσώπως. Ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πάρω μέρος και θα αγωνιστώ ενάντια στους μεγαλύτερους αθληταράδες της αρχαίας Ελλάδας. Ακόμα και στον Όλυμπο θα φτάσω για να κλέψω τα φτερά του θεού Ερμή, ώστε να πετάξω και να φτάσω μια ώρα αρχύτερα στην καρδιά της αγαπημένης μου Αφροδίτης. Απλά καθημερινά πράγματα δηλαδή. Εσείς τι λέτε; Θα τα καταφέρω; Για να δούμε…

"Ο Φιστίκιος ο Αιγινίτης: Αρχαία Ελλάδα, έχεις ταλέντο (Βιβλίο Β')" του Μάνου Γαβρά

Μπορεί στο πρώτο βιβλίο, ΦΙΣΤΙΚΙΟΣ Ο ΑΙΓΙΝΗΤΗΣ, να μην κατάφερα να γίνω ήρωας και να κερδίσω την καρδιά της όμορφης Αφροδίτης, αλλά πίσω έχει ο Φιστίκης την ουρά! Δεν το βάζω κάτω εγώ. Ακούσατε τα νέα; Σε λίγες μέρες ξεκινάει το Αρχαία Ελλάδα, έχεις ταλέντο. Το μεγαλύτερο talent show της αρχαίας Ελλάδας! Ο νικητής, λέει, θα γίνει διάσημος σε όλη τη χώρα! Ποπό! Φανταστείτε πλάκα που θα πάθει η Αφροδίτη μόλις μάθει ότι κέρδισα τον διαγωνισμό! Μιλάμε, μέχρι και τριακόσιους followers την ημέρα θα παίρνω στο αρχαίογκραμ. Τι στιγμές θα ζήσω πάλι ο άνθρωπος! Βέβαια, ιδέα δεν έχω πώς θα κερδίσω τον διαγωνισμό, αλλά εντάξει, κούκλος είμαι, ταλαντούχος είμαι, πανέξυπνος είμαι –δεν το συζητώ αυτό–, θα τους πω εκεί κανένα εμπορικό τραγουδάκι, θα τους απαγγείλω και κανένα κουλτουριάρικο ποιηματάκι, ε, θα τους τρελάνω τους ανθρώπους. Ελπίζω όχι κυριολεκτικά! Λοιπόν, παιδιά, τρέχω να συμπληρώσω την αίτηση για τον διαγωνισμό και τα λέμε σε λίγο μέσα στο βιβλίο!

"Εκατό χρόνια μοναξιά" του Gabriel García Márquez

Πολλά χρόνια μετά, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, ο συνταγματάρχης Αουρελιάνο Μπουενδία θα έφερνε στον νου του το μακρινό απόγευμα που ο πατέρας του τον πήγε να γνωρίσει τον πάγο…
Μ’ αυτά τα λόγια ξεκινά ένα από τα γοητευτικότερα και πιο φημισμένα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα. Ένα έργο που «από στόμα σε στόμα», όπως άρεσε στον συγγραφέα του να λέει, διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στη βράβευση του Μάρκες με το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Η ιστορία μιας πόλης, του Μακόντο, και μιας οικογένειας, των Μπουενδία – και μέσα από τα πάθη, τα όνειρα, τις τραγωδίες, τις προδοσίες, τις ανακαλύψεις, τα θαύματα, τα μυστήρια και τις διαψεύσεις τους, η ιστορία μιας χώρας, μιας ηπείρου και ολόκληρου του κόσμου.

"Πολύ μακριά απ' το σπίτι" του Peter Carey

Η Ιρέν Μπομπς λατρεύει τη γρήγορη οδήγηση. Ο άντρας της είναι ο καλύτερος πωλητής αυτοκινήτων στη δυτική Βικτόρια. Μαζί θα συμμετάσχουν στους Αγώνες Ρεντέξ, έναν άγριο αγώνα σε δρόμους όπου δύσκολα επιβιώνει οποιοδήποτε αυτοκίνητο.
Μαζί τους είναι ο ψηλός, αδύνατος, ξανθομάλλης πλοηγός Γουίλι Μπαχούμπερ, νικητής σε τηλεοπτικό σόου και αποτυχημένος δάσκαλος, που αναλαμβάνει να τους πληροφορεί για τις στροφές, τα κιγκλιδώματα, τις διασταυρώσεις όπως τα διαβάζει σ’ έναν χάρτη και ο οποίος τελικά, χωρίς προειδοποίηση, θα τους απομακρύνει από τη χώρα τους.
Αυτή η συναρπαστική, με γρήγορους ρυθμούς ιστορία αλλιώς αρχίζει και αλλιώς τελειώνει και έρχεται να μας θυμίσει τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι κατέκτησαν έναν αιώνιο πολιτισμό εφευρίσκοντας έναν υψηλό στόχο και διαπράττοντας εγκλήματα καθ’ οδόν.

"Η δική μου ιστορία" του Juan José Millás

Ο αφηγητής της ιστορίας αυτής είναι ένα δωδεκάχρονο αγόρι σαν όλα τα άλλα, με τους φόβους, τις ανασφάλειες και τα όνειρά του. Ώσπου μια μέρα, στην επιστροφή από το σχολείο, ρίχνει από μια γέφυρα μια μπίλια, προκαλώντας ένα ατύχημα που θα στοιχίσει τη ζωή σε μια οικογένεια. Μόνο η συνομήλική του Ιρένε σώζεται, αλλά μένει ανάπηρη. Εκείνη η μέρα σημαδεύει τη ζωή του. Το μοιραίο λάθος του γίνεται το μεγαλύτερο μυστικό του – και η Ιρένε η μεγαλύτερη εμμονή του. Η αγάπη του γι’ αυτή θα ξεκινήσει από την ενοχή αλλά θα γίνει η σωτηρία του καθώς η δική του οικογένεια διαλύεται με το διαζύγιο των γονιών του…
Με το ξεχωριστό στιλ και το τόσο προσωπικό χιούμορ του, ο Μιγιάς γράφει μια ιστορία για την εφηβεία και τη δύσκολη πορεία προς την ενηλικίωση. Ακροβατώντας ανάμεσα στην πρόκληση και την ευαισθησία, ο ήρωάς του αφηγείται όλα όσα ο ίδιος ο Μιγιάς –κι ο καθένας από εμάς– δε βρίσκει το κουράγιο να εξομολογηθεί.
Μια ιστορία για όσους είναι νέοι κι όσους υπήρξαν κάποτε και δεν το ξέχασαν ποτέ.