Η περίληψη του βιβλίου:
Ο Βέρνον Ντέιρ είναι ένας ευαίσθητος, κορυφαίος μουσικός, μια μεγαλοφυΐα. Αλλά είναι μεγάλο το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για το ταλέντο του, και ιδίως αυτό που πρέπει να πληρώσουν οι συγγενείς του και οι δύο γυναίκες της ζωής του. Η προφυλαγμένη, περίκλειστη παιδική ηλικία του στο σπίτι που τόσο λατρεύει δεν προετοίμασε τον Βέρνον για τη σκληρή πραγματικότητα της ενήλικης ζωής και, προκειμένου να συνθέσει το κορυφαίο αριστούργημα της ζωής του, πρέπει να προβεί σε μια κρίσιμη απόφαση δίχως χρόνο να υπολογίσει τις συνέπειες.
Το Θηρίο στο Πιάνο αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού συνθέτη που σκοτώνεται, υποτίθεται, στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, κι ο οποίος επινοεί εκ νέου την ταυτότητά του.

Προσωπική άποψη:
Από το 1930 έως και το 1956, η αγαπημένη συγγραφέας του αστυνομικού μυθιστορήματος, Agatha Christie, υπό το ψευδώνυμο Mary Westmacott, έγραψε κι εξέδωσε έξι κοινωνικά μυθιστορήματα, φανερώνοντας έτσι, μια άλλη πτυχή του εαυτού και της προσωπικότητάς της, μα και τις ιδιαιτερότητας της πένας της, μέσα από ιστορίες που παντρεύουν τον σκληρό ρεαλισμό με την ευαισθησία και την τρυφερότητα. Τα μυθιστορήματα αυτά, λοιπόν, έφεραν και στη χώρα μας οι εκδόσεις Διόπτρα, μέσα από μια εξαιρετικά προσεγμένη σειρά που, πραγματικά, αποτελεί κόσμημα για την βιβλιοθήκη, όχι μόνο όσων αγαπούν την Christie, αλλά και για όσους έχουν την ευκαιρία να την ανακαλύψουν για πρώτη φορά.

Διαβάζοντας "Το θηρίο στο πιάνο", έπιασε αρκετές φορές τον εαυτό μου να σκέφτεται πως πολλά απ' όσο συνέβαιναν σε αυτό ήταν ακραία, υπερβολικά βίαια, με τους χαρακτήρες να καταφεύγουν σε σχεδόν απάνθρωπες αποφάσεις και όλα αυτά, προκειμένου, κατά μία έννοια, να διατηρηθεί ζωντανό ένα όνειρο, να μείνει άσβεστη μία επιθυμία. Κάθε φορά, όμως, όσο γυρόφερνα όλα αυτά στο μυαλό μου, συνειδητοποιούσα πως η ακραία αυτή σκληρότητα που περιγράφει το εν λόγω βιβλίο, δεν είναι τόσο ξένη, τελικά, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί απεικόνιση ενός μέρους της πραγματικής ζωής -πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε την πραγματικότητα της εποχής στην οποία τοποθετείται η ιστορία μας- και αυτό είναι που την καθιστά ακόμα πιο τρομακτική, μα καθηλωτική συνάμα.

Το στοιχείο αυτό που είναι εξαιρετικά καλοδουλεμένο στην όλη ιστορία, δεν είναι άλλο από τα ψυχογραφήματα των εμπλεκόμενων σε αυτήν και πολύ περισσότερο του Βέρνον. Καθώς γινόμαστε μάρτυρες των παιδικών του χρόνων, και όλων των παραγόντων που επηρέασαν τον ίδιο και την προσωπικότητά του, μπορούμε να καταλάβουμε απόλυτα τη μελλοντική του εξέλιξη, έστω κι αν η συναίσθησή μας έρχεται σε κόντρα με τη λογική και την ηθική μας. Δεν θα έλεγα πως βρισκόμαστε ακριβώς σε δίλημμα, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούμε να πούμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Γιατί, καταλαβαίνουμε, και ερμηνεύουμε σωστά και βήμα βήμα όλη την πορεία της εξέλιξης της ιστορίας μας μέχρι το φινάλε της που, αν και το περιμένεις, είναι δοσμένο με τέτοιο τρόπο που σε αφήνει συναισθηματικά συγχυσμένο.

Η ιστορία του Βέρνον Ντέιρ, αν και κοινωνική στον πυρήνα της, προσφέροντας μπόλικη τροφή για σκέψη στον αναγνώστη, είναι, παράλληλα, και μια ιστορία θρίλερ, ένας προκάτοχος των ιστοριών που διαβάζουμε στο σήμερα και που στέλνουν ρίγη ανατριχίλας στη ραχοκοκαλιά μας, εμποτισμένη, πάντα, με τα νουάρ εκείνα στοιχεία που χαρακτηρίζουν, σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο, τη γραφή της Christie. Νιώθω εξαιρετικά χαρούμενη, λοιπόν, που είχα την ευκαιρία να διαβάσω το βιβλίο αυτό, να ταξιδέψω σε μια αλλοτινή, σκληρή και σκοτεινή εποχή, μέσω μιας πένας άκρως παραστατικής και ζωντανής, και βιώνοντας, ταυτόχρονα, έντονα συναισθήματα και ένα εσωτερικό άγχος, τροφοδοτούμενο από την αγωνία και την ένταση που μόνο συγγραφείς όπως η Christie ξέρουν να χτίζουν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-960-605-390-0