Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Γνωρίστε τον ήρωά μας…
Ο Γκάρεθ Σεντ Κλερ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ο πατέρας του, που τον απεχθάνεται, είναι αποφασισμένος να κατασπαταλήσει την περιουσία των Σεντ Κλερ και να μην του αφήσει τίποτα. Η μόνη κληρονομιά του Γκάρεθ είναι ένα παλιό οικογενειακό ημερολόγιο, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει τα μυστικά του παρελθόντος του… αλλά και το κλειδί για το μέλλον του. Το πρόβλημα είναι πως το ημερολόγιο είναι γραμμένο στα ιταλικά και ο Γκάρεθ δεν γνωρίζει ούτε μία ιταλική λέξη.
Γνωρίστε την ηρωίδα μας…
Όλη η υψηλή κοινωνία συμφωνεί: σαν την Υακίνθη Μπρίτζερτον δεν είναι καμία. Είναι φιλική και έξυπνη, διαβολεμένα ειλικρινής και, σύμφωνα με τον Γκάρεθ, μπορείς να την ανεχτείς, αλλά μόνο σε μικρές δόσεις. Όμως κάτι πάνω της –κάτι γοητευτικό και εκνευριστικό μαζί– τον καθηλώνει…
Γνωρίστε τον δύστυχο Μότσαρτ…
Ή μάλλον δεν μπορείτε να τον γνωρίσετε. Αλλά να είστε βέβαιοι ότι στριφογυρίζει μες στον τάφο του κάθε φορά που ο Γκάρεθ και η Υακίνθη συναντιούνται στην ετήσια –και επιεικώς φάλτσα– μουσική βραδιά των Σμάιθι-Σμιθ. Για την Υακίνθη κάθε λέξη του Γκάρεθ μοιάζει με πρόκληση, έτσι προσφέρεται να μεταφράσει το ημερολόγιό του, αν και τα ιταλικά της δεν είναι ακριβώς τέλεια. Kαθώς όμως μελετούν το μυστηριώδες κείμενο, ανακαλύπτουν ότι οι απαντήσεις που αναζητούν δεν βρίσκονται στο ημερολόγιο αλλά ανάμεσά τους… και ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό –ή ίσως πιο σύνθετο– από ένα και μοναδικό, τέλειο φιλί.

Προσωπική άποψη:
Έχω ξαναπεί πολλάκις πως τα βιβλία της Julia Quinn, αν και με κάνουν να περνάω αρκετά ευχάριστα την ώρα μου, δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου των εκδόσεων Elxis. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι, μέχρι σήμερα, τα έβρισκα αρκετά χλιαρά και γλυκανάλατα για τα δικά μου πάντα γούστα. Βέβαια, λέω μέχρι σήμερα γιατί ίσως έφτασε η ώρα να αναθεωρήσω ή ίσως να έφτασε η στιγμή που η Quinn έχει να μου προσφέρει κάτι που να είναι πιο κοντά σε μένα, αν και ομολογώ πως δεν το περίμενα. Ο λόγος, φυσικά, για "Το φιλί σου μόνο", το έβδομο κατά σειρά βιβλίο της σειράς των ερωτικών περιπετειών της οικογένειας Μπρίτζερτον, η οποία πολύ, πολύ σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Ένας άντρας, ο Γκάρεθ Σεντ Κλερ, "θύμα" του εγωκεντρικού πατέρα του που έχει αποφασίσει να μην αφήσει τίποτα από την οικογενειακή περιουσία, ώστε να περάσει στα χέρια του γιου του κάποτε. Μοναδική κληρονομιά του Γκάρεθ, ένα οικογενειακό ημερολόγιο του οποίου, όμως, τα μυστικά δεν μπορεί ν' ανακαλύψει καθότι αυτό είναι γραμμένο στα ιταλικά, μια γλώσσα απ' την οποία εκείνος δεν καταλαβαίνει ούτε μια λέξη. Μία γυναίκα, η Υακίνθη Μπρίτζερτον, μια διαφορετική εκπρόσωπος της υψηλής κοινωνίας. Άκρως γοητευτική, λέει πάντα αυτό που σκέφτεται χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις, και την ίδια στιγμή που σε οδηγεί στην τρέλα, σε μαγεύει και σε έλκει κοντά της. Οι δυο θα βρεθούν να μελετούν το ημερολόγιο που έχει ο Γκάρεθ στην κατοχή του, όμως σύντομα θ' ανακαλύψουν πως τα πραγματικά μυστικά της ζωής, και κατ' επέκτασιν της ευτυχίας, δεν βρίσκονται μέσα στις σελίδες του, αλλά εκεί έξω, δίπλα τους, γύρω τους... ανάμεσά τους.

Λοιπόν... αν κάτι έχει να λατρέψεις αυτή η ιστορία, αυτό δεν είναι άλλο από την πρωταγωνίστριά της, την Υακίνθη. Είναι τόσο ξεχωριστή και ιδιαίτερη, όσο και το ίδιο της το όνομα. Είναι τρυφερή και αξιαγάπητη, αλλά την ίδια ώρα δεν διστάζει ν' ανοίξει το στόμα της και να πει όλα όσα μια κυρία της τάξης της δεν θα έλεγε επειδή δεν θα ήταν πρέπον, είναι ευθύς και ειλικρινής, παθιασμένη και, κυρίως, έτοιμη να δοθεί σε ό,τι πραγματικά αξίζει ν' αφεθεί, χωρίς, όμως, να χάνει τον εαυτό της μέσα στα πάθη της. Από την άλλη έχουμε τον Γκάρεθ, που μπορεί να μειονεκτεί συγκριτικά με την Υακίνθη -κακά τα ψέματα, το κορίτσι μας κλέβει εντυπώσεις-, ωστόσο, είναι ένας χαρισματικός χαρακτήρας κι αυτός με τη σειρά του, γλυκός και χαριτωμένος, στοιχεία που βοηθάνε στο να λειτουργεί ακόμα καλύτερα η μεταξύ τους χημεία που είναι, πραγματικά πολύ όμορφη κι αρμονική.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο της ιστορίας είναι πως η σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι χτίζεται σταδιακά, όχι βιαστικά ή εξαναγκαστικά, απλά και μόνο επειδή πρέπει, τα πράγματα, μ' έναν μαγικό τρόπο να λειτουργήσουν ώστε να καταλήξουν μαζί αυτοί οι δύο. Έχουν τις στιγμές τους και πάνω σε αυτές χτίζουν τις βάσεις γι' αυτό που αργότερα θα εξελιχθεί σε δεσμό. Κι αυτός ο δεσμός θα έχει ρίζες, άρα θα είναι σταθερός, άρα θα έχει πάρει τον χρόνο του, κάτι που τον καθιστά πιο οικείο σε εμάς, άρα πιο εύκολο να μας αγγίξει και να μας παρασύρει στο μαγικό ταξίδι της ανακάλυψης του ενός μέσα απ' τα μάτια του άλλου και αντιστρόφως. Και η Υακίνθη και ο Γκάρεθ, μέσα από μια διαδρομή πλημμυρισμένη από μουσική και λέξεις, ανακαλύπτουν τους εαυτούς και ο ένας τον άλλον κι εμείς, συμπορευόμαστε μαζί τους και χαμογελάμε τρυφερά σε κάθε τους μικρή ή μεγάλη στιγμή.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Julia Quinn
Μεταφραστής: Ζεύκη Βιολέττα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 416
ISBN: 978-618-5229-63-4