Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Ντόλσα είναι μια κοπέλα αριστοκρατικής καταγωγής, που έχει φτάσει στη θέωση. Ωστόσο, ένας φανατικός καλόγερος επιδιώκει να τη στείλει στην πυρά, επειδή η κοπέλα αρνείται να ελέγξει το πάθος για τον Αγαπημένο της.
Η Μποτίλ είναι μια πονηρή και χαρισματική χωριατοπούλα, μια προξενήτρα που, μαζί με τις δυο αδελφές της, έχει μια ταβέρνα σε μια μικρή παραλιακή κωμόπολη.
Βρισκόμαστε στο 1241, στην Προβένσα, την περιοχή που σήμερα αποκαλούμε Προβηγκία και είναι τμήμα της Γαλλίας. Ο τόπος συγκλονίζεται ακόμα από τις επιπτώσεις της αιματηρής σταυροφορίας που διεξήγαγε εκεί η Καθολική Εκκλησία και οι στρατιές της βόρειας Γαλλίας που την υποστήριξαν.
Όταν η προξενήτρα Μποτίλ βρίσκει τη μυσταγωγό Ντόλσα ετοιμοθάνατη σε μια ακροποταμιά, την παίρνει στο σπίτι της και ανακαλύπτει τις ένθεες θεραπευτικές δυνάμεις της.
Καθώς όμως ο εκδικητικός μοναχός Λουκιανός συνεχίζει να καταδιώκει τους αιρετικούς, οι δυο κοπέλες βάζουν άθελά τους ένα ολόκληρο χωριό στο έλεος φανατικών ιεροεξεταστών.
Μια συναρπαστική ιστορία που θα σας κρατήσει σε αγωνία και θα σας κάνει ν' αναρωτηθείτε αν πραγματικά συμβαίνουν θαύματα, από τη βραβευμένη συγγραφέα Julie Berry.

Προσωπική άποψη:
Νομίζω πως δεν υπάρχει αναγνώστρια στον χάρτη της παγκόσμιας λογοτεχνικής ιστορία που να μην αγαπά τα μυθιστορήματα εποχής που παντρεύουν το ιστορικό και το ερωτικό στοιχείο. Και σίγουρα, μία απ' τις αναγνώστριες που λατρεύουν και αναζητούν διακαώς τέτοια βιβλία είμαι εγώ, εξού και συχνά πυκνά σας προτείνω σχετικούς τίτλους. Πρώτο ιστορικό, ρομαντικό μυθιστόρημα και για τις εκδόσεις Μάτι, "Το πάθος της Ντόλσα", κι ένα από τα βιβλία που συστήνουμε ανεπιφύλακτα για να σας συντροφεύσει στις φετινές, καλοκαιρινές σας διακοπές. Γιατί το εν λόγω βιβλίο δεν αποτελεί μονάχα μία απ' τις ιδανικότερες επιλογές που θα μπορούσε να κάνει ο εκδοτικός, ώστε να εισχωρήσει δυναμικά στο συγκεκριμένο είδος, αλλά και μία απ' τις ιδανικότερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε εσείς ως αναγνώστες. 

Γαλλία του 13ου αιώνα -και πιο συγκεκριμένα, στην Προβένσα-, με τους ανθρώπους να προσπαθούν να συνέλθουν από τις επιπτώσεις των σταυροφοριών της Καθολικής Εκκλησίας σε συνεργασία με τον Γαλλικό στρατό, που έγραψαν με αίμα τις σελίδες της Ιστορίας. Είναι η εποχή που η προξενήτρα Μποτίλ, η οποία διατηρεί μια παραλιακή ταβέρνα μαζί με τις αδερφές της, θα βρει σχεδόν ετοιμοθάνατη την Ντόλσα, μια κοπέλα αριστοκρατικής καταγωγής που έχει πέσει θύμα της εμμονής ενός φανατικού καλόγερου, που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να την στείλει στην πυρά εξαιτίας της, κατ' αυτόν, αιρετικού της πάθους. Η Μποτίλ, λοιπόν, παίρνει υπό την προστασία της την μυσταγωγό Ντόλσα, κι έτσι ανακαλύπτει τις ένθεες θεραπευτικές της δυνάμεις. Όμως, η Ντόλσα, δεν έχει κλείσει τους λογαριασμούς της με τον μοναχό Λουκιανό, ο οποίος συνεχίζει να την καταδιώκει, με τις δύο γυναίκες να βρίσκονται αντιμέτωπες με την ιερά εξέταση και μια επικείμενη καταδίκη που θα τις στείλει κατευθείαν στον θάνατο.

Η βραβευμένη συγγραφέας, Julie Berry, αναπτύσσει με πολύ ωραίο και δομημένο τρόπο τις σχέσεις ανάμεσα στις γυναίκες. Μάλιστα, το πράττει με μια πολυδιάστατη διάθεση, καθόλου σκωπτική ή μονότονη, αλλά και χωρίς τη μανιέρα του σύγχρονου «δήθεν» φεμινισμού που έχει αλλοτριώσει τις παραδοσιακές έννοιες των κινημάτων αυτών, που τα έχουν μετατρέψει σε κινήματα αντίστροφου σωβινισμού. Αντίθετα, θα λέγαμε, μέλημα της συγγραφέως είναι να ξεκαθαρίσει, όχι απαραίτητα την προσωπική της στάση απέναντι στο ζήτημα, αλλά την πραγματική ταυτότητα των εννοιών αυτών, ενσωματώνοντάς τες σε μια ιστορία του παρελθόντος που, όμως, έχει αντίκτυπο και στο παρόν. Κυρίως εστιάζει στις αδελφικές σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις που τείνουν να γίνουν «αδελφικές» ακόμα και όταν δεν υπάρχει δεσμός αίματος, κάτι που είναι πολύ τρυφερό και συγκινητικό.
 
Αναφορικά με την τελευταία μου παρατήρηση, πρέπει να αναφέρω πως το βιβλίο, στο σύνολό του, είναι τρυφερό και πηγαία συγκινητικό, με την συγκίνηση αυτή να έρχεται φυσικά και αβίαστα, χωρίς η συγγραφέας να εκβιάζει το συναίσθημα του αναγνώστη. Για την ακρίβεια, δεν προσπαθεί  καν πολύ για να το πετύχει, δεν καταφεύγει σε επιτηδευμένες, εύκολες λύσεις κι επιλογές, ενώ κάθε κίνηση των ηρωίδων της είναι μελετημένη και σωστά αναλυμένη ψυχογραφικά, έτσι ώστε να είναι ρεαλιστική και με κίνητρα τα οποία έχουν λογική βάση, άρα μπορούν να ευσταθούν, ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε πάντοτε με αυτά. Όλα αυτά, λοιπόν, κατ’ επέκτασιν, οδηγούν στο να είναι εξίσου ρεαλιστική και η αφήγηση της όλης ιστορίας -και των προεκτάσεων αυτής.

Οι κεντρικές ηρωίδες της ιστορίας αυτής, ηρωίδες με πολύ ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, είναι το δυνατό της χαρτί. Όχι μόνο επειδή μπορούμε να ταυτιστούμε μαζί τους μα και με το προσωπικό δράμα της κάθε μίας εξ αυτών, αλλά γιατί εξίσου ενδιαφέρουσες με αυτές είναι και οι διαπροσωπικές τους σχέσεις –και στο πως αυτές επιδρούν στη ζωή τους με πολλαπλούς τρόπους-, αλλά και το πως αλληλεπιδρούν οι ίδιες μεταξύ τους, με αντιδράσεις που ισορροπούν ανάμεσα στη λογική και στο συναίσθημα και που δεν είναι καθόλου προβλέψιμα «γυναικουλίστικες». Με άλλα λόγια, έχουμε να κάνουμε με δυνατές φωνές που έχουν κάτι σημαντικό να πουν, πράγμα που επιτυγχάνουν χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, ή υπερβολές προς χάριν εντυπωσιασμού.

Το κείμενο είναι πολύ καλογραμμένο και ρέει σχεδόν αβίαστα. Βέβαια, ως ιστορικό μυθιστόρημα, έχει κάποια σημεία που μπορεί να κάνει πολύ μικρές κοιλίτσες -ή, τουλάχιστον, έτσι να φαντάζει στα μάτια του αναγνώστη-, αλλά πέραν του ότι αυτό είναι ανεπαίσθητο, είναι, παράλληλα, δύσκολο προς αποφυγήν, κυρίως λόγω του είδους και του ύφους. Πέραν αυτού, λοιπόν, έχουμε μια πολύ ωραία, γλαφυρή και παραστατική απεικόνιση της εποχής που διαδραματίζονται τα γεγονότα της ιστορίας μας, εξίσου ωραία και στρωτή, συνάμα, χαρτογράφηση χαρακτήρων και πλοκής, ενώ μας δίνονται αρκετές πληροφορίες, τόσες που να μην κουράσουν, αλλά που να ενισχύσουν και να τροφοδοτήσουν τη φαντασία μας. Κι αν κάποιες γυναίκες νιώσουν να... "ερεθίζονται" από τα θρησκευτικά στοιχεία του βιβλίου που υποτιμούν τις γυναίκες, να σκεφτούν τους πραγματικούς αγώνες που έγιναν για ν' αντιστραφεί όλο αυτό και, ίσως, αυτό να τις βοηθήσει ν' αναθεωρήσουν την φτηνή αντίληψή τους στο σήμερα. 
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Julie Berry
Μεταφραστής: Σπανδώνης Γιάννης
Εκδόσεις: Μάτι
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-5021-91-7