Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Λονδίνο, 1881. Ο σερ Λίντον Μάδερ ανακοίνωσε τους αρραβώνες του με την κυρία Τόμας Άκερλι, χήρα.
Η Μπεθ Άκερλι συναίνεσε σε έναν δεύτερο γάμο, γιατί επιζητούσε την ήρεμη ζωή, τα ταξίδια και την ευκαιρία να αποκτήσει τα παιδιά που πάντα λαχταρούσε.
Όλοι χαρακτήριζαν παράξενο τον λόρδο Ίαν Μακένζι, που διατηρούσε φιλίες με τον Λίντον. Ωστόσο, ήταν πολύ γοητευτικός κι είχε αδυναμία στις πορσελάνες της δυναστείας Μινγκ και στις ωραίες γυναίκες. Εκείνο το βράδυ στην Όπερα, ο Σκοτσέζος λόρδος Μακένζι έσκυψε προς το μέρος της, για να τη χαιρετήσει για πρώτη φορά. Η ζέστη του κορμιού του τη χτύπησε σαν κύμα. Η Μπεθ είχε ξεχάσει πόσο μεθυστικό ήταν αυτό… Λίγο αργότερα, ένα χειρόγραφο σημείωμα την οδήγησε στο πολυτελές θεωρείο. Με βλέμμα κατακτητή, ο Ίαν αποκάλυψε ότι ο μέλλων σύζυγός της είχε κρυφή ζωή και, τραβώντας τη βελούδινη κουρτίνα, την παρέσυρε σε ένα απρόσμενο πάθος.
Ο έρωτας είχε μόλις αγγίξει την καρδιά της, αλλά η Μπεθ μπορούσε να δεχθεί μόνο μία πρόταση γάμου…
Γνωρίστε τους Μακένζι: πλούσιοι, ισχυροί, επικίνδυνοι, εκκεντρικοί.
Οι φήμες για τις Γαλλίδες εταίρες και τα σκοτεινά τους γούστα δεν αφήνουν καμία κυρία να τους συναναστραφεί, χωρίς να καταστραφεί η υπόληψή της… 

Προσωπική άποψη:
Είχα ακούσει πολλά για την οικογένεια Μακένζι. Όλες οι φίλες μου που αγαπάνε τα ρομαντικά μυθιστορήματα εποχής μου πρότειναν με πάθος να διαβάσω τη σειρά αυτή και επέμεναν ένθερμα στην άποψή τους πως θα με ενθουσιάσει. Και πράγματι, με το πρώτο κιόλας βιβλίο της σειράς αυτής, η Jennifer Ashley πέτυχε κάτι που είχε αρκετό καιρό να πετύχει κάποια συγγραφέας του είδους της. Να με καθηλώσει και να με παρασύρει σε μια σαρωτική ερωτική περιπέτεια, στην οποία, οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν, έχουν σκοτεινά μυστικά, ακόμα πιο σκοτεινά πάθη, μεγάλα τραύματα από το παρελθόν, μα και προσωπικές ιστορίες που έρχονται να προσθέσουν τα δικά τους κομμάτια με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας. 

Αν πρέπει να ξεκινήσω από κάπου, μιλώντας για το συγκεκριμένο βιβλίο, αυτό δεν είναι άλλο από το ύφος της ιστορίας, συνολικά, μα και από το πόσο καλογραμμένη είναι, πράγμα που δεν θα έπρεπε να παίρνουμε ως δεδομένο στο συγκεκριμένο είδος. Ναι, μπορεί να διαβάζουμε συχνά πυκνά ιστορίες που να μας ταξιδεύουν όμορφα, ωστόσο, ο αφηγηματικός ρυθμός και το βάθος των ιστοριών αυτών, δεν είναι πάντοτε ιδιαίτερα υψηλός. Η Ashley, όμως, χειρίζεται πολύ καλά την τέχνη της και προσφέρει, τελικά, στον αναγνώστη της όλα όσα θα μπορούσε να ζητήσει. Σίγουρα, υπάρχουν ορισμένα σημεία που η ένταση δεν είναι τόσο έντονη όσο θα μπορούσε, αλλά αν κρίνουμε το έργο συνολικά, τότε μπορούμε, χωρίς καμία αμφιβολία, να μιλήσουμε για ένα από τα πλέον καλογραμμένα βιβλία της κατηγορίας αυτής. Ένα βιβλίο με αρχή, μέση, τέλος, μα και με ουσία, σε όλα τα επίπεδα. Ένα βιβλίο που σίγουρα θα θυμάσαι και μετά το πέρας της ανάγνωσής του.

Κι αν έχουμε συνηθίσει οι ηρωίδες να είναι οι πρωταγωνίστριές μας, η Ashley έρχεται να κάνει τη διαφορά δίνοντας τα ηνία στον ήρωά της, όχι στην ηρωίδα της, και εν προκειμένω, στον Ίαν, που είναι, ίσως, ό,τι καλύτερο έχω συναντήσει μέχρι σήμερα στην κατηγορία του. Άψογα σκιαγραφημένος, με μια έντονη και δυναμική προσωπικότητα που, την ίδια στιγμή που κυριαρχεί ως γνήσιο αρσενικό, δεν διστάζει να βγάλει στην επιφάνεια και το παιδί που κρύβει μέσα του. Και η παιδικότητά του αυτή, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά της στοιχεία, έρχεται να κάνει τη διαφορά, συνδυασμένη άψογα μ' ένα πέπλο σκοτεινότητας και μυστηρίου που καλύπτει το παρελθόν του, αλλά κι ένα κομμάτι του χαρακτήρα του που ξετυλίγεται αργά και σταδιακά προκειμένου να μαγέψει τόσο το αντικείμενο του πόθου, όσο κι εμάς ως αναγνώστριες. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως η Μπεθ περνάει απαρατήρητη, αντιθέτως, είναι εξαιρετικά συμπαθής, αλλά δεν είναι εκείνη που καταφέρνει να κερδίσει το σύνολο των εντυπώσεων.

Η ιστορία της Μπεθ και του Ίαν, με μία λέξη, είναι ευφάνταστη. Με μια δεύτερη λέξη, ευφυής. Γιατί, αυτό που πραγματικά κάνει τη διαφορά, είναι το παρελθόν του Ίαν και τα παιδικά του βιώματα, που παίζουν όχι απλά σημαντικό, αλλά καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις της κοινής τους διαδρομής, αφού έρχονται στην επιφάνεια και αποκαλύπτουν αλήθειες και πτυχές του εαυτού του που θες να εξερευνήσεις, ν' ανακαλύψεις, να χαθείς μέσα τους, και που μ' έναν μαγικό τρόπο επηρεάζουν και καθορίζουν τα πάντα. Έξυπνη πλοκή, καλή αφηγηματική ροή -στο σύνολό της, τουλάχιστον-, άρτια δομημένα ψυχογραφήματα που έχουν να προσφέρουν το κάτι παραπάνω και διαφοροποιούν το ερωτικό, αλλά και το προσωπικό, δράμα από τα συνηθισμένα, κι ένα ήρωας έξω από τα καλούπια του είδους που πρέπει κι επιβάλλεται να γνωρίσετε. Και όλα αυτά τοποθετημένα μέσα στα αυστηρά αριστοκρατικά πλαίσια μιας εποχής, που η συγγραφέας φαίνεται ξεκάθαρα πως έχει μελετήσει εις βάθος, αναδεικνύοντας όλα εκείνα τα στοιχεία της που την καθιστούν μοναδική, μα και τόσο γοητευτική.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Ashley
Μεταφραστής: Τουλούπη Ελένη
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-618-5229-44-3