Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Οι ζωές της Ρόζι Κιλίν, από μια φτωχή ιρλανδική αγροικία, και της Βικτόρια Μπελ, από το πλούσιο αρχοντικό στο οποίο υπηρετεί η οικογένεια της πρώτης, θα αλλάξουν για πάντα όταν από ένα καπρίτσιο της μοίρας η Ρόζι καταλήγει να παρακολουθεί μαθήματα μαζί με τη Βικτόρια στο αρχοντικό των Ένισμορ.
Τα δύο κορίτσια θα μεγαλώσουν μαζί και θα χτίσουν μια υπέροχη φιλία. Αλλά θα απομακρυνθούν λόγω της διαφορετικής καταγωγής τους. Η Βικτόρια θα μυηθεί στην αργόσχολη και πολυτελή ζωή της δουβλινέζικης "καλής" κοινωνίας, ενώ η Ρόζι, διχασμένη ανάμεσα σε δύο κόσμους, θα εργαστεί ως απλή υπηρέτρια στην αριστοκρατική έπαυλη των Ένισμορ.
Σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περίοδο για την κατεχόμενη από τους Βρετανούς Ιρλανδία, οι δύο κοπέλες θα υποχρεωθούν σε επιλογές που θα τις φέρουν σε σύγκρουση μεταξύ τους. Παλεύοντας να βρουν τον εαυτό τους, θα βιώσουν την αγάπη και την απώλεια και θα προσπαθήσουν να επουλώσουν τις πληγές τους και να ζήσουν όπως επιθυμούν.

Προσωπική άποψη:
Λατρεύω τα μυθιστορήματα που τοποθετούνται σε ένα ιστορικό πλαίσιο που αν και δεν απέχει και πάρα πολύ από την δική μας εποχή, χρονικά, μοιάζει να τα χωρίζει ένα χάσμα αιώνων. Αυτό είναι κάτι που έχω δηλώσει πολλάκις και που κάτι μου λέει πως θα το δηλώσω άλλες τόσες φορές, ίσως κι ακόμα περισσότερες, στο μέλλον. Αρκεί, φυσικά, να μου δίνεται η ευκαιρία, διαβάζοντας κάποια νέα ιστορία που να τοποθετείται στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, ώστε να μου δώσει το κίνητρο. Μια ιστορία, για παράδειγμα, όπως αυτή των "Κοριτσιών του Ένισμορ" της Patricia Falvey η οποία, επηρεασμένη από προσωπικές της εμπειρίες μεγαλώνοντας στην Ιρλανδία, αλλά κι από ιστορίες που αφορούν την οικογένειά της μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, έγραψε ένα από τα πιο όμορφα και ολοκληρωμένα βιβλία στο είδος του.

Βρισκόμαστε στην Ιρλανδία, στις αρχές του 20ου αιώνα. Μια σειρά γεγονότων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τυχαία, θα φέρουν μαζί δύο κορίτσια διαφορετικής καταγωγής και κοινωνικής τάξεως, στο αρχοντικό των Ένισμορ, προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα και να διευρύνουν τους μορφωτικούς τους ορίζοντες. Τα κορίτσια αυτά δεν είναι άλλα από την Ρόζι Κιλίν, κόρη αγροτικής οικογένειας, και την Βικτόρια Μπελ, κόρη αριστοκρατικής γενιάς αντίστοιχα. Και παρά τις μεγάλες διαφορές τους, τα δύο κορίτσια θα έρθουν υπερβολικά κοντά και μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια δυνατή και βαθιά φιλία. Ωστόσο, μεγαλώνοντας, θα αναγκαστούν ν' απομακρυνθούν η μία από την άλλη καθώς, πλέον, το χάσμα που τις χωρίζει, κοινωνικά και ταξικά, είναι τόσο μεγάλο κι επιτακτικό που δεν μπορεί να κρυφτεί. Η Βικτόρια εκπαιδεύεται να γίνει μια ακόμα νωχελική αριστοκράτισσα, την ίδια ώρα που η Ρόζι εργάζεται ως υπηρέτρια της τάξης της πρώτης στο αρχοντικό των Ένισμορ. Κι ενώ γύρω τους μαίνονται γεγονότα που θ' αλλάξουν την Ιστορία για πάντα, οι ίδιες παλεύουν να βρουν τις προσωπικές τους ισορροπίες, μα και ποιες πραγματικά είναι κι αν θα διεκδικήσουν τα θέλω τους απέναντι στη ζωή.

Θέλω να ξεκινήσω από τη φιλία ανάμεσα στα δύο κορίτσια που πρωταγωνιστούν στην ιστορία αυτή, η οποία είναι πραγματικά συγκινητική και εξαιρετικά καλά δομημένη. Ουσιαστικά, οι δυο τους γνωρίζονται σε μια πολύ τρυφερή ηλικία, με ένα πολύ συγκεκριμένο συναισθηματικό υπόβαθρο, πάνω στο οποίο βασίζεται σημαντικά η ανάπτυξη της βάσης της ψυχολογίας, την ενσυναίσθησης και του τρόπου σκέψης της κάθε μίας, έτσι ώστε να υπάρχει η σωστή υποδομή, σε σχέση πάντα με την αλληλεπίδραση με τους παράγοντες του περιβάλλοντός τους, για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της προσωπικότητά τους μέσα στα χρόνια που ακολουθούν από τη στιγμή της αρχικής τους γνωριμίας μέχρι και το τέλος της αφήγησης. Η μία συμπληρώνει την άλλη με τρόπο μοναδικό και η μεταξύ τους διαφορετικότητα, αν και προκαλεί δυσκολίες, σε καμία των περιπτώσεων και σε καμία στιγμή δεν μπορεί θεωρηθεί αδυναμία ή ελάττωμα. Αντίθετα, μέσα απ' αυτήν γεννιούνται δύο ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με ψυχή, καρδιά, θέληση και όνειρα, που ακόμα και τις στιγμές των μεγάλων τους συγκρούσεων, τότε που μοιάζουν να τις χωρίζουν τα πάντα, εκείνες ξέρουν πως άλλα τόσα τις ενώνουν και πως θα το κάνουν για μια ζωή.

Εν μέσω, ίσως, της πιο ταραχώδους εποχής στη νεότερη Ιστορία της Ιρλανδίας, λοιπόν -με την συγγραφέα να εστιάζει περισσότερο στη Νότια Ιρλανδία, επιλέγοντάς την ως βάση της αφήγησή της, και όχι στη Βόρια, όπως συνηθίζεται λογοτεχνικά-, με τους Ιρλανδούς να διεκδικούν παθιασμένα την ανεξαρτησία τους, την ίδια ώρα που η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται για την είσοδό της στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα δύο αυτά κορίτσια συγκρούονται, όπως συγκρούονται και οι κόσμοι τους, μα και όπως συγκρούονται τα προσωπικά τους "θέλω" με αυτά που επιτάσσει, για την κάθε μια τους, το κοινωνικό στερεοτυπικό πρότυπο στο οποίο υπάγονται. Γιατί, δεν έχει σημασία αν είσαι φτωχός ή αριστοκράτης. Κανόνες, όρια, περιορισμοί και εμπόδια υπάρχουν πάντα και παντού, και διακρίσεις επ' αυτού δεν γίνονται. Και όταν όλα αυτά έρχονται να κορυφωθούν εν μέσω μίας εθνικής κρίσης, όπου το εγώ δεν μπορεί να υπερτερήσει του εμείς, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ασφυκτικά και δύσκολα.

"Τα κορίτσια του Ένισμορ" είναι ένα μυθιστόρημα που αποτελεί μια άκρως παραστατική, πανοραμική απεικόνιση της τοιχογραφίας μιας κοινωνίας που θυμίζει καζάνι που βράζει, και που είναι έτοιμη να εκραγεί, με συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ή να υπολογίσει. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι και μια ιστορία ανθρώπινη, μια ιστορία για όλα εκείνα που επηρεάζουν και καθορίζουν τη μοίρα των ανθρώπων και την εξέλιξη της πορείας της ζωής τους. Η φιλία, ο έρωτας, η οικογένεια, το καθήκον και η υποχρέωση απέναντι στην τελευταία, το δίκαιο και το άδικο, το σωστό και το λάθος, όλα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Falvey και αναλύονται εξονυχιστικά, καθώς έρχονται σε συνεχείς συγκρούσεις που μας δοκιμάζουν και μας φέρνουν αντιμέτωπους με διλήμματα, συναισθηματικά και ηθικά. Συνολικά, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία απόλυτα άρτια και ολοκληρωμένη, με γερές ιστορικές βάσεις μα και με μοναδική μυθιστορηματική ανάπτυξη, με εξαίσιους χαρακτήρες και ψυχογράφηση αυτών. Μία ιστορία που μας φέρνει στα όριά μας, μας δοκιμάζει, μας καθηλώνει, μα πάνω απ' όλα μας συγκινεί και αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Patricia Falvey
Μεταφραστής: Πεκιαρίδη Στέλλα
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 528
ISBN: 978-960-19-0662-1