"Άλικες σιωπές" της Κλαίρης Θεοδώρου

Θεσσαλονίκη 1935.
Η Ηλέκτρα δεν έπρεπε να ερωτευτεί τον Δημήτρη. Ο Δημήτρης δεν έπρεπε να ερωτευτεί την Ηλέκτρα. Κι όμως, σε πείσμα των διαφορετικών κόσμων από τους οποίους προέρχονται, της αδυσώπητης δικτατορίας που ζυγώνει και του πολέμου που απλώνεται σαν μαύρο σύννεφο, ο έρωτας τους είναι κεραυνοβόλος, απόλυτος και συνάμα σαρωτικός. Σε μια εποχή όπου όλα αλλάζουν και το σκοτάδι έχει κυριαρχήσει στο φως, σε μια κοινωνία που αδερφός προδίδει και σκοτώνει αδερφό, σε μια πραγματικότητα που τα πάντα - ακόμα και η ίδια η σιωπή - καθορίζονται από την πολιτική απόχρωση που τους αποδίδεται, εκείνοι δεν διστάζουν να ακολουθήσουν τον μόνο δρόμο που μπορούν, εκείνον που προστάζει η ψυχή τους. Και μάλιστα με όποιο τίμημα, με κάθε κίνδυνο, με μόνη ελπίδα το όνειρο που κάποιοι τους αρνήθηκαν να ζήσουν. Άνθρωποι διχασμένοι, μεταμορφωμένοι σε σαρκοβόρα θεριά σε έναν κόσμο, μια χώρα, μια πόλη, μια οικογένεια που παραπαίει στη δίνη του πολέμου. Όχι μόνο του μεγάλου, αλλά κι εκείνου του άλλου: του πιο βρόμικου και ανίερου, του πιο σπαρακτικού και άδικου, του εμφυλίου.
Πόσες φορές μηδενίζει το ρολόι της ζωής; Πόσες φορές μπορεί να ξεκινήσει κανείς από την αρχή; Και πόσο “άλικο” μπορεί να είναι το παρελθόν, όταν εισβάλλει απρόσκλητο με τη μορφή τετράγωνων, κατακόκκινων φακέλων στο παρόν ανατρέποντας το μέλλον;

"Το Πριγκιπότο" της Πηνελόπης Κουρτζή

Στα τέλη του 19ου αιώνα, δύο αδελφικές φίλες, η Αμάντα και η Κλημεντίνη, περνούν μαζί τα καλοκαίρια τους στην Κέρκυρα, όπου μοιράζονται τα μυστικά και τα όνειρά τους. Κάποια στιγμή, οι δρόμοι τους θα χωρίσουν. Η μία, θυμωμένη από τον έρωτα, προσπαθεί να ξεχάσει. Η άλλη, πληγωμένη από τον έρωτα, μετατρέπει τον πόνο της σε δημιουργικότητα, προκειμένου να καταφέρει να ανοίξει το δικό της ξενοδοχείο στην Κηφισιά.
Έπειτα από χρόνια, οι δύο γυναίκες θα συναντηθούν στο Πριγκιπότο για να ζήσουν πάλι μια κοινή ζωή, γεμάτη από τα μυστικά του παρελθόντος αλλά κι αυτά που έρχονται να τις ενώσουν ξανά. Μα όταν ο θυμός του έρωτα ζωντανέψει εκ νέου, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και για τις δύο. Επειδή αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν μέχρι το τέλος είναι ποια από τις δύο θα πέσει θύμα στα βέλη του… Ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται από το 1878 μέχρι το 1898 στην Κέρκυρα και κατόπιν στην Κηφισιά της μπελ επόκ. Μια γυναίκα που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Και ο έρωτας∙ ο παράνομος, που δεν έχει λόγο άνθησης, αλλά έχει λόγο ύπαρξης.

"Τα φαντάσματα να τα κοιτάς στα μάτια" της Σοφίας Παράσχου

Έρωτας και προδοσία, αδικία και καταπίεση, ντροπή και ενοχές, είναι οι εφιάλτες της Φωτεινής από τότε που θυμάται τη ζωή της. Τα στερημένα από τη γονική αγάπη παιδικά χρόνια, η ντροπή στην οποία τη βύθισε η ίδια της η μάνα, η εφηβεία δίπλα στην αυταρχική θεία, είναι πληγές που μόνο ο έρωτας της με τον Περικλή μπορεί να επουλώσει. Ωστόσο, αυτός ο έρωτας έμελλε να εξελιχθεί στον χειρότερο εφιάλτη της. Την ημέρα που είναι έτοιμη να παραιτηθεί από την ίδια της τη ζωή, η φράση, «τα φαντάσματα να τα κοιτάς στα μάτια, μόνο έτσι θα τα νικήσεις», είναι η ελπίδα που θα την κρατήσει όρθια. Η Φωτεινή φτάνει στο νησί για την κηδεία της μητέρας της, και όλες οι εικόνες από παρελθόν, όμορφες και άσχημες, ζωντανεύουν στη μνήμη της. Στον τόπο που ορίστηκε η σκληρή μοίρα της, στον ίδιο τόπο θα επιστρέψει για να ξαναγράψει η ίδια το βιβλίο της ζωής της. Γιατί τώρα, δώδεκα χρόνια ύστερα από την οδυνηρή φυγή της, έχει πια τη δύναμη να διώξει τα φαντάσματα και να βγει στο φως του έρωτα…

"Η πυραμίδα της οργής" του Μένιου Σακελλαρόπουλου

Ένα περίστροφο που μυρίζει οργή. Δυο υπουργοί που δωροδοκούνται. Μια εταιρεία που ψυχορραγεί. Ένας αδίστακτος εργοδότης.
Τετρακόσιες οικογένειες έρμαια του φόβου και της αγωνίας για το σήμερα και το αύριο. Στημένα παιχνίδια. Ένα κοριτσάκι στη μέση του κυκεώνα. Ο πυροβολισμός που αλλάζει τα πάντα. Κι η Νέμεση που έρχεται για να ξεμπερδέψει το θλιβερό κουβάρι, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές, μπλεγμένες με έρωτες και προδοσίες.
Μια συνταρακτική, καθηλωτική, ανθρώπινη ιστορία που κόβει την ανάσα και αγγίζει τις ψυχές, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση. Μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι αληθινή…


 
"Μαζεύοντας κοχύλια" της Rosamunde Pilcher

Από όλα τα πράγματα που αγάπησε στη ζωή της η Πενέλοπε, ξεχωρίζει μάλλον ένα: τον πίνακα του πατέρα της, Μαζεύοντας κοχύλια. Αυτός ο πίνακας, με τα παιδιά που παίζουν στην αμμουδιά, είναι η δική της παιδική ηλικία: τα ξένοιαστα χρόνια πριν από έναν άτυχο, χωρίς αγάπη, γάμο και ύστερα έναν μεγάλο έρωτα, που τον σφράγισε όμως η τραγωδία του πολέμου…
Τώρα, καθώς οδεύει προς τη δύση της ζωής της, ο πίνακας αυτός γίνεται η αιτία μιας απρόβλεπτης έντασης με τα τρία της παιδιά. Η αξία του θα μπορούσε να τους χαρίσει πλούτη ή φήμη – ό,τι ονειρεύεται ο καθένας. Αλλά η Πενέλοπε πρέπει ν’ αποφασίσει αν θέλει –κι αν πρέπει– να τον αποχωριστεί για χάρη τους…
Η Ρόζαμουντ Πίλτσερ ξετυλίγει την ιστορία μιας γυναίκας και μιας οικογένειας σ’ ένα μυθιστόρημα για όλα όσα φέρνει και όσα μοιραία παίρνει η ζωή, που συγκίνησε εκατομμύρια αναγνώστες και την καθιέρωσε ως μία από τις πιο δημοφιλείς συγγραφείς της γενιάς της.

"Πέρα απ' τον χειμώνα" της Isabel Allende

Είναι χειμώνας στο Μπρούκλιν. Η χειρότερη θύελλα των τελευταίων ετών σαρώνει την πόλη. Στον χιονισμένο δρόμο, ο Ρίτσαρντ Μπάουμαστερ, ένας μοναχικός εξηντάρης καθηγητής, τρακάρει ελαφρά τη νεαρή Έβελιν Ορτέγα. Τίποτε ιδιαίτερο – μόνο που, λίγες ώρες αργότερα, τη βλέπει έκπληκτός να στέκεται στο κατώφλι του. Η Έβελιν, παράνομη μετανάστρια από τη Γουατεμάλα, δείχνει ταραγμένη και δε μιλάει πολύ. Ο Ρίτσαρντ καλεί τη γειτόνισσά του, τη Λουσία, να τον βοηθήσει να βγάλει άκρη. Αλλά κανείς τους δεν είναι προετοιμασμένος γι’ αυτό που έχει να τους πει η Έβελιν…
Σε μια πόλη θαμμένη στο χιόνι, τρεις άνθρωποι έρχονται κοντά με απρόβλεπτο τρόπο. Μέσα σε λίγες ώρες, ανθίζουν ανάμεσά τους η συμπόνια, η αλληλεγγύη, ακόμα κι ένας έρωτας, θυμίζοντάς τους πως, στην καρδιά του χειμώνα, μπορείς να φυλάς μέσα σου ένα ανίκητο καλοκαίρι…
Η Ιζαμπέλ Αλιέντε αφηγείται με τον ανεπανάληπτο τρόπο της μια ιστορία επίκαιρη όσο ποτέ, για την Αμερική του σήμερα, τη μετανάστευση και τη μοναξιά, αλλά και την ελπίδα, την ανθρωπιά και τις δεύτερες ευκαιρίες.

"Μαξ Τιλτ 1: Φωτιά κάτω από τη θάλασσα" του Peter Lerangis

Ο νεαρός Μαξ Τιλτ βρίσκει κατά τύχη το ανολοκλήρωτο και αδημοσίευτο χειρόγραφο του προ-προ-προ-προπάππου του, Ιούλιου Βερν, με τίτλο Οι Χαμένοι Θησαυροί, αλλά δε συνειδητοποιεί αμέσως ότι μαζί μ’ αυτό έχει βρει και τις λύσεις σε όλα τα προβλήματά του.
Γιατί ο Μαξ έχει πολλά προβλήματα. Η μητέρα του είναι άρρωστη, ο πατέρας του άνεργος και το σπίτι τους υπό κατάσχεση. Όταν λοιπόν ανακαλύπτει μαζί με την ξαδέλφη του, Άλεξ, ότι όλα όσα έχει γράψει ο Βερν είναι αλήθεια και όχι φαντασία, αντιλαμβάνεται ότι το βιβλίο θα τον βοηθήσει να σώσει το σπίτι του και την οικογένειά του.
Τα δύο ξαδέλφια δεν είναι οι μοναδικοί που γνωρίζουν για τα στοιχεία του Βερν. Ο Σπένσερ Νίμαντ, ένας περίεργος άντρας με μαλλιά σαν νυφίτσας, είναι αποφασισμένος να διαμορφώσει εκ νέου τον κόσμο χρησιμοποιώντας τον κρυμμένο θησαυρό. Για να προλάβουν πρώτοι, ο Μαξ και η Άλεξ πρέπει να μπλεχτούν σε μια απίστευτη περιπέτεια που θα τους οδηγήσει από τα ερείπια μιας βυθισμένης πόλης στα σαγόνια ενός γιγάντιου καλαμαριού και στο χείλος μιας ρουφήχτρας απ’ όπου ποτέ κανείς δεν έχει βγει ζωντανός.
Το πρώτο μέρος μιας τριλογίας γεμάτης δράση, από τον ευπώλητο συγγραφέα Πίτερ Λεράντζις.

"Η τριλογία του μεγάλου σεισμού 2: Οι επίλεκτοι" της Scarlett Thomas

Η Έφη Τρούλαβ έχει αποβληθεί από τα μαθήματα μαγείας και τώρα δεν μπορεί καν να επιστρέψει στον Άλλον Κόσμο – το μέρος που αγαπά περισσότερο και όπου νιώθει ότι ανήκει. Αν καταφέρει να βρει ένα αντίτυπο του βιβλίου Οι Επίλεκτοι για να δώσει στον πατέρα της, ίσως μπορέσει να φτιάξει τα πράγματα.
Το πρόβλημα είναι ότι, όλως περιέργως, έχουν εξαφανιστεί όλα τα αντίτυπα του βιβλίου, διότι ο Άλβιον Φρίκι, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, πληρώνει τους ανθρώπους για να τα καταστρέψει ώστε να είναι ο μοναδικός κάτοχος της συλλεκτικής έκδοσης που ετοιμάζει η εκδότρια Σκυλούριαν Μίντζαρ.
Η Ρέιβεν υποψιάζεται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με το σχέδιο της Σκυλούριαν αλλά δεν είναι σίγουρη τι, ενώ ο Μαξιμίλιαν έχει εξαφανιστεί κάπου στην Ευρώπη την εποχή του Ναπολέοντα. Θα καταφέρουν οι πέντε φίλοι –η Έφη, η Ρέιβεν, ο Μαξιμίλιαν, η Λέξι και ο Γουλφ– να ενώσουν τις δυνάμεις τους ξανά για να σώσουν τον κόσμο από τους Νταϊμπέρι; Και θα μπορέσουν να γλιτώσουν από τον Τέρενς Ντιρ-Χαρτ, τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων που φαίνεται να ενδιαφέρεται μάλλον υπερβολικά για τη ζωή της Έφης;