Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στη μακροχρόνια, άμεμπτη καριέρα του, το υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και αφοσιωμένος σύζυγος είχε λάβει τρεις ανώνυμες επιστολές. Οι δύο πρώτες ήταν παλιές, είχαν σταλεί πριν από δεκαε-τίες. Η τελευταία είχε έρθει πρόσφατα και έκανε σαφείς υπαινιγμούς για την πίστη της νεα-ρής και πανέμορφης δεύτερης συζύγου του, της Αντέλε, μιας σαγηνευτικής femme fatale, γυναίκας με άγριο αισθησιασμό αλλά συμπεριφορά σεμνή και τυπική σε όλα, ακόμα και στο ντύσιμο. Κανείς λοιπόν δεν απορεί που σε ιδιαίτερες περιστάσεις φοράει ένα άψογο γκρι ταγιέρ. Το ρούχο αυτό ωστόσο έχει βαθύ συμβολικό νόημα. Ένα νόημα που ο σύζυγός της θα ήταν καλύτερα να μη μάθαινε ποτέ…
Ο μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας Αντρέα Καμιλλέρι αποδεικνύει για άλλη μια φορά τις ικανότητές του ως ανατόμου της γυναικείας ψυχής. Για άλλη μια φορά, επίσης, δεν διστάζει να θίξει τον αστικό καθωσπρεπισμό και την απαράμιλλη υποκρισία που χαρακτηρίζουν την «καλή» –και διεφθαρμένη– κοινωνία της σύγχρονης Σικελίας. 
 
Προσωπική άποψη:
Έχω συνηθίσει να βλέπω το όνομα του Camilleri σε τυπικά αστυνομικά αναγνώσματα. Μάλιστα, έχει κοινό που τον ακολουθεί πιστά, ακόμα και στη χώρα μας, ενώ η επιτυχία και η αναγνωρισιμότητά του σε διεθνές επίπεδο δε νομίζω πως μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, πόσο μάλλον από μένα. Άλλες φορές οι ιστορίες του μου αρέσουν πολύ, άλλες, πάλι, λιγότερο, αλλά αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό και το αναμενόμενο, ειδικά όταν μιλάμε για έναν δημιουργό με τόσο μεγάλη βιβλιογραφία πίσω του. Και όσον αφορά "Το γκρι ταγιέρ", πραγματικά, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, τελικά, το αν μου άρεσε ή όχι, όσο το ότι με ξάφνιασε στο μέγιστο βαθμό, αφού περίμενα να διαβάσω κάτι το εντελώς διαφορετικό απ' αυτό που συνάντησα.
 
Η ιστορία διαδραματίζεται στη σύγχρονη Σικελία, έναν τόπο που ο συγγραφέας, δίνει την αίσθηση, ν' αγαπά και να μισεί ταυτόχρονα, προσπαθώντας να ξεδιπλώσει στο χαρτί την φυσική ομορφιά της, η οποία, ωστόσο, μπλέκεται με την ασχήμια της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης, και της διαφθοράς που την συνοδεύει, και που διαβρώνει, εν τέλει, όλη την εικόνα, δημιουργώντας έναν διαστρεβλωμένο αντικατοπτρισμό μιας κοινωνίας που θα μπορούσε να είναι διαφορετική, μα κι ενός τόπου που θα έπρεπε να πλησιάζει πιο κοντά στον παράδεισο. Η Θεία ευλογία έρχεται σε αντίθεση με την ανθρώπινη ανικανότητα, που βουλιάζει έναν τόπο ολόκληρο -ίσως και τον κόσμο όλον- στην ασυδοσία και στο κυνήγι μιας ατέρμονης ευτυχίας και ολοκλήρωσης, που θυσιάζεται στον βωμό του πρέπει και της φαίνεσθαι.

"Θύμα" αυτής της ηθικοπλαστικής κοινωνίας που τα ίδια της τα σπάργανα αιμορραγούν και καταστρέφουν συνειδήσεις, και το ζευγάρι της ιστορίας αυτής, ένας άντρας που έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που τον κατατάσσουν στα υψηλά κοινωνικά στρώματα, μα και μια γυναίκα ερωτική και ποθητή, που αν και πολλά λέγονται για εκείνη, στα μάτια του κόσμου φέρεται πάντα έτσι όπως πρέπει και επιβάλλει, όχι μόνο ο ρόλος της ως συζύγου, αλλά και η ίδια η κοινωνία, ακόμα και το φύλο της. Όμως, στην πραγματικότητα, τι κρύβεται κάτω απ' όλην αυτή τη φαινομενική τελειότητα; Ποια κρυφά πάθη και ανάγκες καλύπτονται πίσω από κλειστές πόρτες και τι μπορεί να συμβολίζει ένα ρούχο που φαινομενικά είναι η επιτομή της κομψότητας και της σεμνότητας, όταν κάτω απ' αυτό βράζει καυτό το αίμα μέσα στις φλέβες αυτής που το φοράει;

Ένας Camilleri διαφορετικός, που δεν διστάζει -όπως ποτέ, άλλωστε- να χτυπήσει το μαχαίρι στο κόκαλο και ν' αναγκάσει τον καθέναν από εμάς να κοιτάξει να βρει τα σφάλματα της δικιάς του της ζωής, επηρεασμένα από δικές του επιλογές, είτε αυτές καθορίστηκαν από άλλους είτε όχι, και μέσα από αυτές να αναζητήσουμε τα πραγματικά μας θέλω. Ένας Camilleri που προσεγγίσει με μεγάλη σοβαρότητα και ωριμότητα τη γυναικεία ψυχοσύνθεση, που όσο περίπλοκη κι αν φαντάζει, στην πραγματικότητα, είναι πολύ εύκολο να την ερμηνεύσει κανείς. Ένας Camilleri που κριτικάρει, έμμεσα και άμεσα τη νοοτροπία, μα και τις συμπεριφορές συνάμα, που συνεχίζει να καλλιεργεί και να τροφοδοτεί στο σήμερα, μια κοινωνία κολλημένη στο χθες, ενώ θα έπρεπε να κοιτάζει μπροστά. Ένα μυθιστόρημα βγαλμένο μέσα απ' τη ζωή, αληθινό, ρεαλιστικό, ανθρώπινο, μα και βαθιά ευάλωτο στον πυρήνα της ύπαρξής του που σε προσκαλεί στα δικά σου άκρα και όρια.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Andrea Camilleri
Μεταφραστής: Σκαρβέλη Γιάννα
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 208/div>
ISBN: 978-960-19-0704-8