Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η λαίδη Έλινορ Ράμσι είναι η μόνη που γνωρίζει την αλήθεια για τον Χαρτ Μακένζι.
Μετά τον αρραβώνα τους, είναι η μοναδική γυναίκα στην οποία θα άνοιγε την καρδιά του. Ο Χαρτ τα έχει όλα: ένα δουκάτο, πλούτη, δύναμη, επιρροή, οτιδήποτε επιθυμεί. Κάθε γυναίκα τον θέλει – οι ικανότητές του στην αποπλάνηση είναι θρυλικές.
Όμως ο Χαρτ έχει θυσιάσει πολλά για να παραμείνουν τα αδέρφια του ασφαλή, πρώτα από τον βάναυσο πατέρα τους και έπειτα από τον υπόλοιπο κόσμο.
Έχει επίσης πληγωθεί από τον χαμό της συζύγου του και του νεογέννητου γιου του, καθώς και της γυναίκας που αγάπησε με όλη του τη δύναμη, αν και το συνειδητοποίησε πολύ αργά. Τώρα η Έλινορ εμφανίζεται ξανά στη ζωή του, έχοντας στα χέρια της σκανδαλώδεις γυμνές φωτογραφίες του από το παρελθόν. Μαγνητισμένος από την πρόκληση των γαλάζιων ματιών της και αναστατωμένος από τη γοητευτική, απόλυτη αποφασιστικότητά της, ο Χαρτ θα αρχίσει να αναρωτιέται αν η γυναίκα αυτή έχει έρθει για να τον καταστρέψει ή… για να τον σώσει. 

Προσωπική άποψη:
Το έπος της οικογένειας Μακένζι συνεχίζεται με την ιστορία ενός αδερφού που ναι μεν έχουμε ξανασυναντήσει -με μεγάλη μερίδα του γυναικείου κοινού να τον έχει λατρέψει με την πρώτη ματιά, ενώ μια άλλη τον αντιπάθησε αμέσως, ίσως και για τους σωστούς λόγους, η οποία μάλλον θα τον αντιμετωπίσει στην προκειμένη με κάποια μικρή προκατάληψη-, αλλά που στην πραγματικότητα ελάχιστα γνωρίζουμε γι' αυτόν. Ένας Μακένζι που στην πορεία ανακαλύπτουμε πως έχει πολλά περισσότερα μυστικά απ' όσα θα μπορούσαμε να διανοηθούμε, μα και μια τρομερά ευαίσθητη και πληγωμένη καρδιά που φέρει μέσα της σημάδια που της έχουν προκαλέσει καταστάσεις σκληρές και δύσκολες, με άλλες απ' αυτές να μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αλλά με τις περισσότερες απ' αυτές ν' αποτελούν μονόδρομο στο διάβα της ζωής ενός ανθρώπου που έχει το καθήκον του πάνω απ' όλα.

Ο Χαρτ Μακένζι είναι από τους άντρες εκείνους που από τα μικρά του κιόλας χρόνια έχει φορτωθεί πάνω του πολύ περισσότερες ευθύνες απ' όσες θα έπρεπε κι απ' όσες του αναλογούσαν. Μεγαλώνοντας στο πλευρό ενός σκληρού πατέρα, έπρεπε να κάνει ό,τι μπορούσε προκειμένου τα αδέρφια του να παραμείνουν ασφαλή, τόσο από εκείνον όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο, σε όλες τις διαστάσεις που αυτό μπορεί να έχει. Ωστόσο, αυτό του το χαρακτηριστικό, η αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στην οικογένειά του και η ανάγκη του να προστατεύσει αυτούς που αγαπάει, μα και το όνομά του, δεν τον καθιστά τέλειο. Όχι, γιατί όπως όλοι, έτσι και ο Χαρτ έχει τα αδύναμά του σημεία, μα και τις κακές του στιγμές και συμπεριφορές. Είναι παρορμητικός σε ό,τι έχει να κάνει με τα αισθήματά του, ενώ στο παρελθόν έχει πάρει αποφάσεις που αποδείχθηκαν λάθος και που τον οδήγησαν σε ακόμα περισσότερες λανθασμένες αποφάσεις και όλες αυτές μαζί τον έφεραν σε έναν φαύλο κύκλο απώλειας, πένθους και αναπάντητων γιατί.

Κάπου εκεί, ενώ γυρίζει γύρω από τον ίδιο του τον εαυτό και τα προβλήματα που κατά βάθος αρνείται να παραδεχθεί πως έχει, ένα ακόμα έρχεται να προστεθεί στη λίστα του και αυτό δεν είναι άλλο από τη λαίδη Έλινορ Ράμσι, τον μοναδικό και πραγματικό του έρωτα, τη γυναίκα που αγάπησε όσο καμία, έστω κι αν δεν ήταν αυτή που οδήγησε μέχρι τα σκαλιά της εκκλησίας. Όμως, τώρα, η Έλινορ επιστρέφει για να διεκδικήσει όλα όσα εκείνος της στέρησε και είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί, ακόμα και να τον εκβιάσει με στιγμές ενός παρελθόντος που για εκείνον είναι τόσο μακρινό που σχεδόν το έχει ξεχάσει. Και ο Χαρτ, μην μπορώντας να της αντισταθεί, αποδεχόμενος την πρόκλησή της χωρίς να γνωρίζει που αυτή θα τον οδηγήσει, στη λύτρωση ή στην καταστροφή του, αποφασίζει να δεχτεί την πρόκλησή της και να ρισκάρει τα πάντα, σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά. Και κάπως έτσι, το "παιχνίδι" ανάμεσά τους ξεκινά.

Θα έλεγα πως στο συγκεκριμένο βιβλίο, η Ashley, επιστρέφει με μια αρκετά πιο τολμηρή διάθεση απ' αυτήν που είχε στα προηγούμενα τρία βιβλία της, γεγονός που με ξάφνιασε ευχάριστα και που παρά τις όποιες εντάσεις μπορεί να προκαλεί όλο αυτό, σε προσωπικό επίπεδο, κατάφερε να μου κεντρίσει εξαιρετικά πολύ το ενδιαφέρον. Οι στιγμές συναισθηματικής κορύφωσης δεν είναι λίγες και κυρίως, διόλου άτονες, αλλά αντίθετα βρίσκουν στόχο και "χτυπάνε" τις πιο ευαίσθητες χορδές μας κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε αν τελικά ο πόνος που μπορεί να βιώνουμε στις εκάστοτε στιγμές της ζωής μας είναι αναπόφευκτος ή θέμα επιλογής. Και τελικά, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, αλλά και πως η ουσία της ζωής βρίσκεται ακριβώς εκεί. Στο να ζεις, να ξεπερνάς, να δημιουργείς από την αρχή. Ο Χαρτ και η Έλινορ δεν είναι το ιδανικό ζευγάρι, ούτε οι τέλειοι χαρακτήρες, έχουν πολλά μειονεκτήματα ως προσωπικότητες, μα και αδυναμίες που δεν καταφέρνουν πάντοτε να διαχειριστούν ομαλά, αλλά αυτό είναι, εν τέλει, που τους καθιστά τόσο γήινους κι ενδιαφέροντες. Και ναι, δεν είναι τέλειοι για τους άλλους, αλλά είναι τέλειοι ο ένας για τον άλλον και καμιά φορά αυτό είναι αρκετό.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Ashley
Μεταφραστής: Τουλούπη Ελένη
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-618-5394-12-7