Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Το κακό δε μένει ποτέ ατιμώρητο, μεσιέ. Η τιμωρία, όμως, ενίοτε παραμένει κρυφή».
Νικ Μπάκλεϊ; Αυτό το όνομα είναι εντελώς ασυνήθιστο για μια νέα και όμορφη γυναίκα! Όμως, δεν είναι το μόνο ασυνήθιστο πράγμα στη ζωή της. Αρχικά, σε μια απότομη πλαγιά στην Κορνουάλη, χαλάνε τα φρένα του αυτοκινήτου της. Έπειτα, σε ένα στενό μονοπάτι, γλιτώνει την τελευταία στιγμή από έναν βράχο που πέφτει από ψηλά. Κι ακόμη πιο μετά, ένας βαρύς πίνακας αποκολλάται από τον τοίχο και παραλίγο να την αφήσει νεκρή στο κρεβάτι της.
Όταν ο Ηρακλής Πουαρό ανακαλύπτει μια τρύπα από σφαίρα στο καπέλο της, παίρνει αμέσως την απόφασή του: Αυτό το κορίτσι χρειάζεται την προστασία και τη βοήθειά του. Την ίδια στιγμή αρχίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο ενός φόνου που δεν έχει συμβεί – ακόμη… 

Προσωπική άποψη:
Ο Ηρακλής Πουαρό ξαναχτυπά! Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με όλες τις άλλες φορές που έχουμε ασχοληθεί με τα κατορθώματά του, καλείται να λύσει το μυστήριο ενός φόνου που... δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα. Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν πως αυτός θα συμβεί και μάλιστα πολύ σύντομα, εκτός κι αν κάποιος επέμβει έγκαιρα ώστε να σταματήσει τον υποψήφιο δράστη από το να διαπράξει το ειδεχθές έγκλημα που έχει στο μυαλό του. Για να το πετύχει, βέβαια, αυτό, θα πρέπει να τον ανακαλύψει, πράγμα καθόλου εύκολο, όχι όταν ο καθένας θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση αυτή, για τους δικού του, προσωπικούς λόγους.

Μπορεί αυτή η περιπέτεια του Πουαρό να είναι αρκετά έξω από τα συνηθισμένα, όμως είναι από εκείνες που απόλαυσα τα πλείστα, πράγμα που ίσως να οφείλεται στο γεγονός πως για πρώτη φορά είδα κι ένα διαφορετικό πρόσωπο του Πουαρό απ' αυτό με το οποίο έχει συνηθίζει να παρουσιάζεται σε εμάς. Όχι πως ξαφνικά έγινε ο ιδανικός ήρωας στα μάτια μας, με τον αδαμάντινο χαρακτήρα -αν συνέβαινε αυτό δεν θα μιλούσαμε για τον Πουαρό και το πόσο ιδιαίτερος και μοναδικός είναι-, αλλά μας επέτρεψε να δούμε μια λιγότερο κυνική και περισσότερο ανθρώπινη πλευρά του, εκείνη που μπορεί να νοιάζεται, πέραν του να λύσει ένα γρίφο και να ενισχύσει τη φήμη του, και για ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα που χρειάζεται την προστασία κάποιου.

Για μια ακόμα φορά, η Christie χρησιμοποιεί όλη την αφηγηματική και περιγραφική της μαεστρία για να μας μεταφέρει σε ορισμένες από τις ομορφότερες περιοχές και κομητείες του Ηνωμένου Βασιλείου, αναπαριστώντας τα με τόσο γλαφυρότητα και ζωντάνια που μας ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε ένα με το τοπίο αλλά και με τα όσα εξελίσσονται με φόντο αυτό. Κι όσο ρομαντισμό και λυρισμό κρύβουν στις γωνιές τους τα μέρη αυτά, τόσο τα στοιχεία τούτα έρχονται σε σύγκριση με το απειλητικό πέπλο του θανάτου που βρίσκεται πάνω από το κεφάλι της Νικ Μπάκλεϊ και που γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο κάθε μέρα που περνάει, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα κράμα ομοιοτήτων και αντιθέσεων που συγκρούονται στα πλαίσια ενός καμβά που χρωματίζεται από την έκρηξη αυτών.

Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, αυτό που μας κερδίζει περισσότερο από κάθε άλλο στοιχείο στο βιβλίο αυτό, είναι οι χαρακτήρες και η ανάπτυξη αυτών, μέσα στην εξέλιξη των ίδιων των γεγονότων, που παρά που είναι έντονα δεν καταφέρνουν να τους "πνίξουν". Πολλοί χαρακτήρες, πρωτεύοντες και δευτερεύοντες, με τον καθέναν να παίζει τον δικό του ρόλο, με κανέναν από αυτούς να μην είναι περιττός ή άνευ σημασίας, μπλεγμένοι σε μια τυπική, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα της Christie, ιστορία μυστηρίου που μας παραπλανεί και μας οδηγεί πολλάκις προς τη λάθος κατεύθυνση, ανατρέποντας τις θεωρίες και τις στατιστικές και θυμίζοντάς μας πως όταν προσπαθούμε να τα βάλουμε μαζί της και να δηλώσουμε με βεβαιότητα πως ξέρουμε τι συμβαίνει, μάλλον, τελικά, ισχύει το ακριβώς αντίθετο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Καψάλης Χρήστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 256
ISBN: 978-618-01-3064-5