Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Ρέινα είναι εξοργισμένη με την κακοτυχία της. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειές της να ξεφύγει, αιχμαλωτίστηκε από τον ιππότη Ράναλφ, ο οποίος είχε λάβει εντολή από τον μισητό λόρδο Ρόθγουελ να τη φέρει ταπεινωμένη μπροστά στα πόδια του.
Η λαίδη, ωστόσο, είναι αποφασισμένη να μη δεχτεί ποτέ να γίνει γυναίκα του λόρδου Ρόθγουελ και θα κάνει τα πάντα, ακόμα και συμφωνία με τον διάβολο, για να το πετύχει. Προτείνει λοιπόν στον ιππότη Ράναλφ να προδώσει τις διαταγές του κι εκείνη σε αντάλλαγμα θα τον βοηθήσει να αποκτήσει εξουσία και τίτλους τιμής. Όλα αυτά, αρκεί να συμφωνήσει να την παντρευτεί.
Όμως, ο γενναίος Ράναλφ θέλει από εκείνη πολύ περισσότερα από έναν συμβατικό γάμο. Η ξεροκέφαλη λαίδη Ρέινα μπορεί να του φέρεται υποτιμητικά και με αυθάδεια, αλλά ταυτόχρονα το αίμα στις φλέβες της αρπάζει φωτιά.
Όσο δελεαστική κι αν είναι η πρόταση της Ρέινα, ο ιππότης είναι πολύ περήφανος για να την αποδεχθεί. Ο Ράναλφ θέλει η ίδια να αποφασίσει να έρθει μαζί του επειδή το επιθυμεί και όχι από συμφέρον. Τα πιόνια πλέον έχουν τοποθετηθεί στη σκακιέρα και οι δύο πρωταγωνιστές θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά τα μηνύματα της καρδιάς τους.
Γιατί οι επόμενες κινήσεις είτε θα τους φέρουν κοντά σε αυτό που ποθούν είτε θα τους καταστρέψουν... 

Προσωπική άποψη:
Τα ιστορικά ρομαντικά μυθιστορήματα των late 80's και των early 90's είναι λίγο παραπάνω περίπλοκα απ' όσο τα σημερινά. Βρίσκονται ακριβώς πάνω σ' εκείνον τον χρονικό κόμβο όπου δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ούτε παλιά, αλλά ούτε και νέα. Δεν είναι ξεκάθαρα επηρεασμένα από την παλιά Σχολή, αλλά ούτε και τοποθετημένα επαρκώς πάνω στις βάσεις της νέας. Με απλά λόγια, ακροβατούν στο μεταίχμιο αυτών των δύο εποχών, εκεί ακριβώς που αυτές συναντιούνται, διασταυρώνουν τα ξίφη τους, συναλλάζονται -έτσι ώστε η νέα να λάβει στοιχεία της παλιάς και να τα προσαρμόσει στα δικά της δεδομένα-, κάτι που δεν οδηγεί πάντα σε ένα ευχάριστο αποτέλεσμα, αλλά σε ένα συνονθύλευμα ιδεών, απόψεων, συγκρούσεων που, εν τέλει, δεν μπορούν να ισορροπήσουν πουθενά. Το "Μην αψηφάς την καρδιά", λοιπόν, δεν είναι μία από τις περιπτώσεις αυτές.

Η νεαρή λαίδη Ρέινα -μόλις δεκαεπτά ετών-, εξαιτίας του θανάτου του πατέρα της έναν χρόνο νωρίτερα, έχει βρεθεί με πολλές ευθύνες, αλλά και με μεγάλη εξουσία και δύναμη στα χέρια της, όχι μόνο απέναντι στους ανθρώπους που βρίσκονται υπό τις διαταγές της, αλλά και απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό. Μαζί με όλα τα άλλα, ο πατέρας της τής άφησε την επιλογή να παντρευτεί όποιον εκείνη επιθυμεί και υπό τους δικούς της όρους. Μια επιλογή που προσπαθεί να της στερήσει ο λόρδος Ρόθγουελ όταν αναθέτει στον ιππότη Ράναλφ να την κλέψει για λογαριασμό του και να του την παραδώσει με σκοπό να την κάνει γυναίκα του. Η Ρέινα, όμως, δεν είναι πρόθυμη να παραδοθεί έτσι εύκολα στη μοίρα της, αφού είναι αποφασισμένη να μην αφήσει κανέναν άλλον να την ορίσει για εκείνη, παρά μονάχα η ίδια για τον εαυτό της.

Έτσι, η Ρέινα, κάνει στον Ράναλφ μια πολύ δελεαστική πρόταση. Εκείνη θα του προσφέρει όλα όσα εκείνος μπορεί να έχει λαχταρίσει, δόξα, χρήματα, τίτλους κι εξουσία, με μοναδικό αντάλλαγμα να προδώσει τις διαταγές του Ρόθγουελ και να την παντρευτεί... με τους όρους της. Ο γάμος τους δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μία σύμβαση, και για τους δυο τους, με τον καθέναν απ' αυτούς ν' αποκομίζει τα δικά του οφέλη. Αυτό σημαίνει πως ο Ράναλφ δεν θα έχει καμία εξουσία πάνω της, δεν θα έχει κανένα δικαίωμα ν' απλώσει χέρι πάνω της -με ό,τι αυτό συνεπάγεται, άλλωστε, μιλάμε για 12ο αιώνα-, και παρά που το κάνει εντελώς απρόθυμα, υποκύπτει τελικά στα θέλω της και δέχεται την πρότασή της. Και τώρα, αυτό που μένει, για τον Ράναλφ, είναι να πετύχει αυτό που ήθελε εξ' αρχής. Να κάνει την Ρέινα να παραδεχθεί πως κάτω από την αυθάδειά της και τον υποτιμητικό της τρόπο απέναντί του, υπάρχει μια γυναίκα που τον ποθεί και θέλει να του παραδοθεί... έστω και μεταφορικά.

Τώρα, να εξηγήσω λίγο καλύτερα γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο, αν και θα μπορούσε, δεν ανήκει στην κατηγορία εκείνων που περιέγραψα στην πρώτη παράγραφο. Πρώτα απ' όλα, και κόντρα στα συντηρητικά πρότυπα της εποχής όπου υποτίθεται πως διαδραματίζονται τα γεγονότα της ιστορίας μας, έχουμε να κάνουμε με μια ηρωίδα άγρια, δυναμική, ανεξάρτητη και ιδιαίτερα αυθάδη, που ξέρει πολύ καλά ποια είναι, τι θέλει, για το τι είναι ικανή. Από την άλλη, έχουμε έναν ήρωα που αν και είναι λίγο αγροίκος και άξεστος, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα ζητήματα του έρωτα -όπου σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής, οι γυναίκες δεν έχει σημασία να ευχαριστιούνται το σεξ, αρκεί να συμμετέχουν σε αυτό-, κατά τ' άλλα είναι ήπιων τόνων, ευγενικός και πραγματικά ιπποτικός, παρά το άγριο και τραχύ παρουσιαστικό του. Δύο χαρακτήρες εκ διαμέτρου αντίθετοι που, όμως, δένοντας τις ζωές τους και αλληλεπιδρώντας, ξεκινούν μια κοινή πορεία που βήμα βήμα τους οδηγεί σε νέους δρόμους, τους ανοίγει νέους ορίζοντες και τους κάνει να αλλάζουν. Όχι να χάνουν την ταυτότητά τους, ούτε να υποσκελίζουν την προσωπικότητά τους, αλλά να μαθαίνουν να κάνουν λίγο πίσω όταν αξίζει τον κόπο να "δουλέψεις" για να λειτουργήσει κάτι καλύτερα.

Επί της ουσίας, το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, είναι που γίνεται το deal και οι ήρωές μας μάς παρουσιάζουν τα πιο αρνητικά στοιχεία του εαυτού τους, μέσα από μια συνεχή και ασταμάτητη κόντρα μεταξύ τους, όπου ο καθένας με τον τρόπο του προσπαθεί να επιβληθεί και να κερδίσει έναντι του άλλου, όχι επειδή αρνείται τα συναισθήματά του, αλλά το να παραδώσει τα όπλα έτσι εύκολα. Στο δεύτερο μισό, πάλι, βλέπουμε τους δυο τους να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, να παραδέχονται σταδιακά αυτά που αισθάνονται και να προσπαθούν να δώσουν μια ευκαιρία στον εαυτό τους να βελτιωθεί και να γίνει καλύτερος, αλλά και στη σχέση τους να ευωδώσει και να εξελιχθεί σε αυτό που πραγματικά μπορεί να γίνει -κάτι που οδηγεί σε απίστευτα τρυφερές στιγμές, μα και σε άλλες τόσες κωμικές, κάτι που κάνει την ανάγνωση του βιβλίου αυτού μια απολαυστική και άκρως διασκεδαστική εμπειρία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Johanna Lindsey
Μεταφραστής: Γιατράκου Νέλλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-618-5394-24-0