Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Χρεώνεται αμαρτίες ο μεγάλος έρωτας, ή είναι αθώος σαν ανεύθυνος; Κι εγώ πια είμαι ανεύθυνη, ακαταλόγιστη, ανίδεη κι αναγκεμένη όσο ένα μωρό την πρώτη ώρα του τοκετού.
Όχι, δε με ενδιαφέρει απόψε η αμαρτία! Ούτε υποψιάζομαι πως υπάρχει τέτοια κατάσταση. Άραγε, το να αμαρτάνεις προϋποθέτει συνείδηση; Ή και ασυνείδητα τη φορτώνεσαι και την πληρώνεις μετά; Μεγάλο θέμα αλλά απόψε μάταιο…
Ένα κορίτσι εξαφανίζεται και δε θα την βρει ποτέ ξανά κανείς, κι ας μένει κοντά στο σπίτι από όπου δραπέτευσε. Δραπέτευσε από τους παρανοϊκούς γονείς της, ερωτεύτηκε παράφορα έναν αφηρημένο άντρα, βρήκε τη φιλία που σώζει.
Μια ιστορία ζωής, θανάτου, και πάλι ζωής.

Προσωπική άποψη:
Αγαπώ την κυρία Βαμβουνάκη! Την αγαπώ όχι μόνο ως συγγραφέα, αλλά και ως άνθρωπο, όχι γιατί την γνωρίζω προσωπικά, αλλά γιατί αισθάνομαι πως την έχω γνωρίζει, αληθινά, βαθιά, ουσιαστικά, μέσα από τα ίδια της τα έργα. Βιβλία μικρά σε έκταση, μα τόσο μεγάλα σε διάσταση. Βιβλία που στις σελίδες τους μπορεί να βρει κανείς κομμάτια του εαυτού του, της ζωής του, των επιλογών του, μικρές και μεγάλες στιγμές προσωπικής ενδοσκόπησης που άλλοτε μας οδηγούν στην προσωπική μας κόλαση και άλλες στη λύτρωσή μας. Μικρές και μεγάλες ιστορίες βγαλμένες μέσα από τα σπλάχνα της ίδιας της ζωής και των ανθρώπων αυτής, που άλλοτε καλούνται να υποδυθούν ρόλους και άλλοτε να αποδείξουν ποιοι πραγματικά είναι. 

Μια τέτοια ιστορία είναι και το νέο της βιβλίο, το "Ένας αφηρημένος άνθρωπος", ένας τίτλος που όπως αποδεικνύεται στην πορεία της αφήγησης είναι διττής σημασίας. Μια ιστορία που τον πυρήνα της είναι αρκετά απλά και συνηθισμένη, μια ιστορία όπως τόσες και τόσες άλλες που έχουμε διαβάσει, ή και που έχουμε ακούσει στο οικείο περιβάλλον μας, ή και που έχουμε ζήσει εμείς οι ίδιοι -είτε το παραδεχόμαστε, είτε όχι-, αλλά την ίδια στιγμή, μια ιστορία που στις προεκτάσεις της είναι τόσο αληθινή και βαθιά συναισθηματική και ανθρώπινη που δεν μπορούμε να την προσπεράσουμε, όχι όταν η συγγραφέας την έχει αντιμετωπίσει με τόση αγάπη, τόσο ρεαλισμό, μα πάνω απ' όλα, με τόση ειλικρίνεια, απογυμνώνοντας ακόμα και τις πιο αδύναμες πτυχές της ψυχής και της σάρκας των ηρώων τους.

Ίσως το πιο σημαντικό, για μένα, στην ιστορία αυτή, μα και σε κάθε ιστορία που αφηγείται κατά περιόδους η κυρία Βαμβουνάκη, είναι το ότι δεν προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες, αλλά μοιράζει το βάρος αυτών σε όλους όσοι πρέπει, όχι για να τους τιμωρήσει, αλλά για να τους δείξει με τρυφερότητα τα λάθη τους, προσπαθώντας, παράλληλα, να τους δείξει τον σωστό για εκείνους δρόμο. Και μέσα από τον ευγενή παραδειγματισμό των ηρώων της, επιχειρεί να παραδειγματίσει κι εμάς, ως αναγνώστες, όχι απαραίτητα για να μην κάνουμε, αλλά για να μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε σωστά όταν έρθουμε αντιμέτωποι μαζί τους. Γιατί ακόμα και τα λάθη μας μπορούν ν' αποδειχθούν διδακτικά, μα και σωστά στην πορεία τους, αρκεί στο τέλος να οδηγηθούμε στο μονοπάτι εκείνο που δεν είναι απαραίτητα το σωστότερο για άλλους, αλλά το καλύτερο για εμάς.

Με περίσσια τρυφερότητα, λοιπόν, μα και με μια γοητευτικά λυρική, σχεδόν ποιητική αφήγηση, η Μάρω Βαμβουνάκη μάς προσφέρει μια ιστορία έρωτα, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με τα διλήμματα και τα αμαρτήματα αυτού. Μια ιστορία επανάστασης απέναντι στην καταπίεση και τα θέλω των άλλων, που διεκδικεί στο αποκορύφωμά της το αναφαίρετο δικαίωμά της στην ίδια τη ζωή. Μια ιστορία για τους μικρούς εκείνους θανάτους που βήμα προς βήμα μπορούν να μας φέρουν απέναντι στην πιο οριστική μορφή αυτού, εκεί που αυτός πάλλεται και μάχεται ενάντια στη ζωή, με την παράδοση και την ελπίδα να παλεύουν να κερδίσουν, για να φτάσουν είτε σε μια νέα αρχή είτε σε ένα τέλος που θα 'ναι πια οριστικό. Και τελικά, είναι επιλογή δικιά μας, όχι μόνο αποφασίζοντας το να κάνουμε ένα βήμα μπροστά ή πίσω, αλλά επιτρέποντας και στους "σωστούς" ή "λάθος" άλλους να κάνουν τα βήματα αυτά μαζί μας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Βαμβουνάκη Μάρω
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 296
ISBN: 978-618-01-3042-3