"Ανεκπλήρωτη δημοκρατία" του Alaa Al - Aswany

Κάιρο, 2011. Στo πλαίσιo της Αραβικής Άνοιξης, η Αίγυπτος φλέγεται από µια πρωτόγνωρη επανάσταση ενάντια στο καθεστώς του προέδρου Μουµπάρακ. Μέσα στη λαίλαπα των συνταρακτικών γεγονότων της πλατείας Ταχρίρ, η Άσµα και ο Μάζεν, που γνωρίστηκαν σε πολιτική συνέλευση, ζουν τις πρώτες στιγµές του έρωτά τους. Στο ίδιο σηµείο βρίσκεται κι ένα άλλο ζευγάρι, ο Χαλέντ και η Ντάνια, φοιτητές της ιατρικής που προσφέρουν τη βοήθειά τους στους τραυµατίες της αιµατηρής εξέγερσης. Εκείνος είναι γιος ενός απλού σοφέρ, εκείνη η κόρη του στρατηγού Αλουάνι, που ηγείται της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Σε κάποιο από τα κτίρια γύρω από την πλατεία, ο Άσραφ, µεσήλικας αστός, κόπτης στο θρήσκευµα και ηθοποιός που δεν κατάφερε να κάνει µεγάλη καριέρα, παρακολουθεί τα γεγονότα από το παράθυρό του, µαζί µε την Άκραµ, την υπηρέτριά του, µε την οποία ζει έναν µεγάλο έρωτα που θα ταράξει τα βαλτωµένα νερά του γάµου. Η απρόσµενη συνάντησή του µε την επαναστάτρια Άσµα θα τον κάνει να υποστηρίξει µε πάθος και την επανάσταση. Εκεί κοντά βρίσκεται κι ο Ισσάµ, πρώην κοµµουνιστής, χωρίς αυταπάτες, θύµα της φιλόδοξης γυναίκας του Νουρχάν, τηλεπαρουσιάστριας που είναι έτοιµη να κάνει τα πάντα για να αναρριχηθεί και να γίνει σύµβολο του συντηρητικού Ισλάµ, στηρίζοντας το απολυταρχικό καθεστώς µε τις εκποµπές της και επηρεάζοντας την κοινή γνώµη.
Τα πρόσωπα που συνθέτουν τη µεγάλη τοιχογραφία του νέου µυθιστορήµατος του Αλ-Ασουάνι ενσαρκώνουν τις διαφορετικές όψεις αυτής της επανάστασης που σηµάδεψε την Αίγυπτο: ελπίδα, πόθος, όνειρα και επιθυµίες, υποκρισία, καταπίεση, προδοσία... Η κοφτερή αφήγηση του Ασουάνι δε διστάζει να ξεσκεπάσει την ανείπωτη θηριωδία και τις απάνθρωπες πρακτικές µιας «δήθεν δηµοκρατίας», που καταπατά µε τον χειρότερο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώµατα και την ίδια την αξία της ζωής.
Η έκδοση της "Ανεκπλήρωτης δηµοκρατίας" είναι απαγορευµένη στην Αίγυπτο, καθώς και στις περισσότερες χώρες του αραβικού κόσµου.

"Η κραυγή του χελιδονιού" του Ahmet Ümi

Είδα τον πόνο. Είδα αργά αργά να συρρικνώνεται η ίριδα στο µέσον των µατιών τους και κατόπιν να σκάει έξαφνα σαν κραυγή. Είδα τα τρεµάµενα χείλη, τα πρόσωπα που µετατράπηκαν σε µελισσοκέρι, τα βαθουλωµένα µάγουλα, τα διογκωµένα ζυγωµατικά, τις κόγχες των µατιών που βάθαιναν και θύµιζαν σπηλιά, τις αποξηραµένες γλώσσες µέσα στα στεγνά στόµατα. Και αντιλήφθηκα ότι η στιγµή κατά την οποία συνειδητοποιούµε την ύπαρξή µας είναι η στιγµή που σπαρταρούµε από τον πόνο...
Φοβόµουν, διότι είδα την αρχική στιγµή όταν άνθρωπος σκοτώνει τον συνάνθρωπο, άκουσα το ουρλιαχτό της νίκης του δολοφόνου, την κραυγή φόβου του θύµατος. Ούρλιαξα κι εγώ σαν δολοφόνος κι έβγαλα την κραυγή του φόβου που βγάζει το θύµα. Μου άρεσε αυτή η κατάσταση του ανθρώπου.
Ο αστυνόµος Νεβζάτ αναλαµβάνει, µαζί µε τους βοηθούς του, τον υπαστυνόµο Αλή και την υπαστυνόµο Ζεϊνέπ, να ανακαλύψει τον δολοφόνο που εξοντώνει παιδόφιλους, µέσα σ’ ένα κλίµα αναταραχής και βίας, µέσα σε µια νέα πραγµατικότητα σηµαδεµένη από το φαινόµενο της εµπορίας ανθρώπινων οργάνων, στο οποίο καταφεύγουν για να γλιτώσουν από τη µιζέρια οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία...

"Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί" της Μάγιας Αγγέλου

To "Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί", το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μάγιας Αγγέλου που πρωτοκυκλοφόρησε το 1969 και έκτοτε επανεκδίδεται και μεταφράζεται συνεχώς, είναι ένα βιβλίο τόσο ευφρόσυνο και τόσο οδυνηρό, τόσο μυστηριώδες και τόσο αξιομνημόνευτο, όσο η ίδια η παιδική ηλικία. Η Μάγια Αγγέλου αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στις Νότιες Πολιτείες της Αμερικής: παιδικά χρόνια σημαδεμένα από έναν βιασμό, με αποτέλεσμα έναν βαθύτατο ψυχικό κλονισμό που της στερεί τη μιλιά για αρκετά χρόνια, εφηβεία που καταλήγει σε μια σύντομη ερωτική ιστορία, που της αφήνει έναν γιο. Σε μια εποχή κι ένα περιβάλλον έντονων φυλετικών διακρίσεων, η πίστη στη ζωή, η έμφυτη δύναμη για επιβίωση, η αγάπη για τις λέξεις που μπορούν να βάλουν τα πράγματα σε τάξη είναι τα όπλα μιας νεαρής κοπέλας που θα εξελιχθεί σε μια σπουδαία γυναίκα.
Το "Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί" είναι πλέον ένα κλασικό βιβλίο της αμερικανικής λογοτεχνίας, ένα βιβλίο που θα κερδίζει τις καρδιές και θα διαμορφώνει συνειδήσεις για όσο διαβάζουν οι άνθρωποι.

"Για τις γάτες" του Charles Bukowski

«Όταν διαλύομαι, απλά κοιτάζω μία ή περισσότερες από τις γάτες μου. Έχω 9. Απλά κοιτάζω κάποια να κοιμάται ή να μισοκοιμάται κι ηρεμώ. Η γραφή είναι επίσης η γάτα μου. Η γραφή με αφήνει να αντιμετωπίζω τα πράγματα. Με χαλαρώνει».
Κείμενα του Τσαρλς Μπουκόβσκι αστεία, συγκινητικά, άλλοτε σκληρά και άλλοτε τρυφερά, για τις γάτες που το διεισδυτικό τους βλέμμα τον μάγευε, που τις θαύμαζε και στην αντίληψή τους υποκλινόταν. Ποιήματα και πεζά για τις γάτες –αυτούς τους «ωραίους διαβόλους», όπως τις αποκαλούσε– τα οποία τις παρουσιάζουν στην πιο αδίστακτη και ανθεκτική πλευρά τους: είναι κυνηγοί, είναι μαχητικές και κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν, προκαλούν δέος και κερδίζουν τον σεβασμό, έτσι όπως με πείσμα γαντζώνονται στη ζωή. Ίσως γι’ αυτό ο Μπουκόβσκι θεωρούσε τα πλάσματα αυτά εφ’ όρου ζωής δασκάλους του.
Μια τραχιά, μα τρυφερή και αστεία ματιά στη σχέση των ανθρώπων με τις γάτες από έναν από τους πιο αγαπημένους και οριακούς συγγραφείς του κόσμου.

"Super Genes: Ξεκλειδώνοντας την εκπληκτική δύναμη των γονιδίων μας" των Deepak Chopra & Rudolph E. Tanzi

«Δεν είστε απλώς το σύνολο των γονιδίων με τα οποία γεννηθήκατε» γράφουν ο Ντίπακ Τσόπρα και ο Ρούντολφ Τάνζι. «Είστε ο χρήστης και ο διαχειριστής των γονιδίων σας, ο συγγραφέας της βιολογικής σας ιστορίας. Δεν υπάρχει πιο συναρπαστική προοπτική στον τομέα της αυτοφροντίδας».
Μετά το Super Brain (Εκδόσεις Πατάκη, 2015), ο διάσημος συγγραφέας και γιατρός Ντίπακ Τσόπρα και ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ Ρούντολφ Ε. Τάνζι μάς παρουσιάζουν μια τολμηρή νέα αντίληψη για τα γονίδιά μας και για το πώς απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να ενισχύσουν τη γενετική μας δραστηριότητα. Το άλμα στην «πλήρη ευεξία» είναι μια υπόσχεση που μένει να γίνει πραγματικότητα.
Επί δεκαετίες η ιατρική επιστήμη πίστευε ότι τα γονίδια καθορίζουν το βιολογικό μας πεπρωμένο. Τα ευρήματα της νέας γενετικής έχουν ανατρέψει πλήρως αυτή τη θεωρία. Θα έχετε πάντα τα γονίδια με τα οποία γεννηθήκατε, όμως τα γονίδια είναι δυναμικά και ανταποκρίνονται σε οτιδήποτε σκεφτόμαστε, λέμε και κάνουμε. Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα γονίδιά μας μπορούν να γίνουν οι ισχυρότεροι σύμμαχοί μας για την προσωπική μεταμόρφωση. Κάνοντας επιλογές τρόπου ζωής που βελτιστοποιούν τη συμπεριφορά των γονιδίων μας, μπορούμε να επιτύχουμε πρωτόγνωρες αλλαγές σχετικά με την πρόληψη, την ανοσία, τη διατροφή, τη γήρανση και τις χρόνιες διαταραχές.