Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Την έταξαν σε έναν άγνωστο…
Η Κορντίλια ΜακΚουίν ήταν ουσιαστικά φυλακισμένη στο σπίτι του πατέρα της. Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν η οικογένειά της αποφάσισε χωρίς ντροπή να της φερθεί ως εμπόρευμα. Στη διάρκεια μιας διαμάχης για περισσότερη γη και δικαιώματα πάνω σε μια πολύτιμη πηγή νερού, ο πατέρας της την παρέδωσε ως νύφη στον Ντάλας Λι.
Εκείνος ανήκε σε αυτή τη γη…
Ο Ντάλας είχε αφιερώσει όλη του τη ζωή σ’ αυτή τη γη. Σκόπευε να ξαναβάλει το Δυτικό Τέξας στον χάρτη, να το κάνει μια σπουδαία περιφέρεια, που δεν θα είχε τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες. Όμως, το μεγαλύτερο όνειρό του ήταν να αποκτήσει έναν γιο. Όταν το βλέμμα του έπεσε πάνω στην ξένη, που πλέον του ανήκε, οι φιλοδοξίες του πήραν μια απρόβλεπτη στροφή. Μια ανεξήγητη επιθυμία γεννήθηκε μέσα του... Μήπως η ευτυχία τελικά δεν κρύβεται στο τι έχεις, αλλά στο ποιος είσαι; Και μήπως για την υπόσχεση της αγάπης αξίζει να πολεμήσεις περισσότερο απ’ ό,τι για τη μεγαλύτερη δόξα;

Προσωπική άποψη:
"Η δόξα", το δεύτερο βιβλίο της "Τριλογίας του Τέξας" της Lorraine Heath, είναι από τα βιβλία εκείνα που ξεκίνησα να διαβάζω με ιδιαίτερα θετική διάθεση, δεδομένου ότι το πρώτο βιβλίο της σειράς μού άρεσε πολύ περισσότερο απ' όσο περίμενα και φανταζόμουν, μα και από τα βιβλία εκείνα που δεν περίμενα πως θα μπορούσε να με κερδίσει περισσότερο από το μεγαλύτερο "αδερφάκι" του, κυρίως γιατί εκείνο είχε κάνει την μεγάλη έκπληξη στα μάτια μου, ενώ η περιγραφή του συγκεκριμένου δεν με προετοίμαζε για κάτι που θα μπορούσε να κερδίσει, σίγουρα όχι με την πρωτοτυπία του, αλλά με το βάθος και συναισθήματα του. Και όμως, όπως αποδείχθηκε, το κατάφερε και με το παραπάνω. Παρεμπιπτόντως, η προηγούμενη πρόταση πρέπει να είναι η μακρύτερη που έχει ειπωθεί ποτέ, σε τούτον τον ιστότοπο -αλλά αυτό, μάλλον, λίγο σας νοιάζει. 

Η ιστορία μας είναι αρκετά βασική! Η Κορντίλια, έχοντας περάσει ολόκληρη τη ζωή της φυλακισμένη, ουσιαστικά, στο σπίτι του πατέρα της, χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα επιλογής και αποφάσεων στη ζωή της, φτάνει να ζήσει τη μεγαλύτερη ταπείνωση και υποτίμηση που θα μπορούσε ποτέ της. Να πουληθεί, ουσιαστικά, από την οικογένειά της σε έναν άντρα που δεν γνωρίζει και που δεν αγαπά, απλά και μόνο για να επεκτείνει ο πατέρας της τη γη του και τα δικαιώματά του σε αυτήν. Η συνθήκη αυτή, από μόνη της, είναι αρκετή για να μας εξοργίσει, ειδικά όταν αναλογιζόμαστε πως παλαιότερα αποτελούσε πάγια τακτική, ακόμα και σε χώρες που θεωρούνται πολιτισμένες, αλλά που την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν τη γυναίκα ως ον κατώτερου θεού, που δεν έχει το δικαίωμα της γνώμης της, παρά οφείλει τυφλή υπακοή και αφοσίωση στην οικογένειά της, και η Heath έχει αξιοποιήσει την "παράδοση αυτή" στον μέγιστο βαθμό.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο Ντάλας, μεγαλογαιοκτήμονας που έχει αφιερώσει τη ζωή του ολάκερη στη γη, ενώ τώρα, στα άμεσα σχέδια του, βρίσκεται το να ξαναβάλει στον χάρτη το Δυτικό Τέξας και να το καταστήσει δυνατό και αξιοθαύμαστο, χρήσιμο και υπολογίσιμο, όπως τόσες και τόσες περιφέρειες του Τέξας, από τις οποίες δεν θα έχουν τίποτα να ζηλέψουν. Όμως, αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο όνειρο του Ντάλας. Πρώτο και κυρίαρχο είναι το ν' αποκτήσει έναν γιο, και για να το πετύχει αυτό φτάνει στο σημείο να προσφέρει μια ανταλλαγή, που με τη σειρά της θα του προσφέρει μια γυναίκα με την οποία θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να πραγματώσει τη μεγαλύτερή του επιθυμία. Ωστόσο, όπως έχει αποδείξει η ιστορία πολλές φορές, όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει.

Η Κορντίλια και ο Ντάλας, βαθιά πληγωμένοι και οι δύο από ιστορίες του παρελθόντος -διαφορετικές για τον καθέναν τους, αλλά και οι δύο φέροντες βαθιά σημάδια-, είναι δύο άνθρωποι που μπλέκουν σε μια μεταξύ τους σχέση, που μπορεί να φαντάζει εντελώς αταίριαστη, αλλά που έχει πολλά ν' αποφέρει για τον καθέναν τους, ακόμα και αν δεν το γνωρίζουν ή και δεν το αντιλαμβάνονται εξ' αρχής. Η Κορντίλια φοβάται τον Ντάλας, ειδικά μετά τα όσα έχει ακούσει γι' αυτόν από την οικογένειά της, και η ίδια έχει δεχθεί αρκετή κακοποίηση, σωματική και λεκτική, σε όλη της τη ζωή για να μπορέσει ν' αντέξει το βάρος ενός ακόμα τραμπούκου μέσα σε αυτήν. Από την άλλη, ο Ντάλας, αν και είναι καθαρόαιμος εκπρόσωπος των άλφα αρσενικών, σε σχέση με την Κορντέλια φανερώνει ορισμένες ευαισθησίες που δεν θα περίμενε κανείς, οι οποίες, ωστόσο, δεν τον παρασύρουν σε μονοπάτια που θα τον έκαναν να χάσει την ταυτότητά του.

Κάπως έτσι, με τις ισορροπίες να διατηρούνται και με τον καθέναν από τους ήρωές μας να διατηρεί τον χαρακτήρα του, μα και να τον εξελίσσει παράλληλα, μέσα από την σχέση του με τον άλλον, έχουμε να κάνουμε με δύο ανθρώπους που, ουσιαστικά, κοιτάζουν για πρώτη φορά τη ζωή κατάματα, που αντιμετωπίζουν τα φαντάσματα του παρελθόντος τους, και που αντιλαμβάνονται πως η ζωή δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται, αλλά και αυτό που εσύ μπορείς να την κάνεις να είναι, αρκεί να είσαι ανοιχτός σε ό,τι νέο σου δίνεται, πόσο μάλλον όταν αυτό μπορεί να είναι γεμάτο συναίσθημα και αλήθειες που οδηγούν βήμα βήμα προς την ευτυχία σου. Πράγμα που συμβαίνει, με την Κορντίλια να νιώθει πως είναι για πρώτη φορά το ν' ακούγεται η φωνή και η γνώμη της, και με τον Ντάλας να της προσφέρει την ελευθερία που τόσο εκείνη έχει ανάγκη, και που μέσα από την αναγέννησή της έρχεται και η δική του.

Η ιστορία, πέραν του ρομαντικού στοιχείου και της ωραίας δομής και ανάπτυξης που έχει η σχέση ανάμεσα στους δύο κεντρικούς μας χαρακτήρες, έχει και ένα ευρύτερα ενδιαφέρον αφηγηματικό φάσμα, με τα γεγονότα που συμβαίνουν πέρα και έξω από τη σχέση του ζευγαριού, να παίζουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο, μα και να παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον. Πολλές φορές, μάλιστα, γινόμαστε μάρτυρες αρκετά άγριων και σκληρών καταστάσεων, πράγμα που ναι μεν δεν έχουμε συνηθίσει και τόσο πολύ σε αυτό το λογοτεχνικό είδος, αλλά που σε προσωπικό επίπεδο θεωρώ πως αποτέλεσε μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη. Παράλληλα, οι ιστορίες κάποιων δεύτερων χαρακτήρων, που είναι εξίσου μελετημένες και δοσμένες με αληθοφάνεια και συναίσθημα, σίγουρα θα σας αγγίξουν, όπως και το παρελθόν του Ντάλας και του αδερφού του -και η, ίσως, επίλυση των προβλημάτων ανάμεσά τους. Συνολικά, πάντως, μιλάμε για ένα ρομαντικό μυθιστόρημα βαθιά συγκινητικό, γεμάτο εντάσεις και δυνατές στιγμές, μα πάνω απ' όλα, για ένα μυθιστόρημα βαθιά ανθρώπινο που ο άξονάς του περιστρέφεται γύρω από τον πυρήνα της ίδιας της ζωής και της πραγματικής αξίας αυτής.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lorraine Heath
Μεταφραστής: Γιατράκου Νέλλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 420
ISBN: 978-618-5394-50-9