Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το καλοκαίρι του 1920 καταφτάνει στη Χίο η Κυβέλη Αδριανού, η μεγάλη δόξα του ελληνικού θεάτρου. Γενικός Διοικητής του νησιού είναι ένας γοητευτικός νεαρός, ονόματι Γεώργιος Παπανδρέου. Εκείνη είναι παντρεμένη. Το ίδιο κι αυτός. Η εμβληματική πρωταγωνίστρια και ο πολιτικός που θα αναδειχθεί τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας ζουν για χρόνια έναν θυελλώδη παράνομο έρωτα, ώσπου ενώνονται με τα δεσμά του γάμου και γίνονται ένα από τα μυθικά ζευγάρια του εικοστού αιώνα. Όμως οι παράφορες αγάπες είναι πάντα σπαρμένες με αγκάθια.
Το φθινόπωρο του 1968, η Κυβέλη είναι μια ραγισμένη ύπαρξη, ο «Γέρος της Δημοκρατίας», κείτεται στο φέρετρό του και η Ελλάδα ασφυκτιά μέσα στο σκοτάδι της δικτατορίας. Την ίδια ώρα, η μοίρα τους συνδέεται με μια ομάδα ανθρώπων που αναζητούν τη δική τους λύτρωση, πρόσωπα ανώνυμα αλλά και πρόσωπα της Ιστορίας... Άραγε μπορείς να διεκδικήσεις ένα θαύμα όταν όλα τα σημάδια είναι εναντίον σου;
Το ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΣ είναι η τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής. Μέσα από ανέκδοτες επιστολές, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες, ο Στέφανος Δάνδολος φέρνει στο φως τη ζωή της θρυλικής Κυβέλης και την ταραχώδη σχέση της με τον Γεώργιο Παπανδρέου, ζωντανεύει αθέατες πτυχές του θεάτρου και της πολιτικής, ενώ παράλληλα, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία, χτίζει ένα επικό μυθιστόρημα για τον έρωτα, τον θάνατο και την ελευθερία.

Προσωπική άποψη:
Κάθε νέο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου είναι και μια αλησμόνητη εμπειρία. Και ενώ κάθε φορά λέω πως δεν θα μπορέσει να να μας προσφέρει κάτι ακόμα καλύτερο στο μέλλον, έρχεται η επόμενη και με διαψεύδει πανηγυρικά, αποδεικνύοντάς μας με τα γραπτά του πως δεν είναι απλά ένας καλός και ιδιαίτερος συγγραφέας, αλλά ένας αυθεντικός, μοναδικός λογοτέχνης, με όλη τη σημασία της λέξης. Ίσως τα τελευταία χρόνια να έχει αλλάξει ελαφρώς ύφος, εμμένοντας σε μυθιστορήματα που έχουν μια κάποια ιστορική ταυτότητα, παρουσιάζοντάς μας τη ζωή σημαντικών προσώπων της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας μέσα από αρχειακές πηγές -εφημερίδες, επιστολές κ.ά.- μέσα από τη δική του ματιά, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, όχι όταν το κάνει τόσο υπέροχα.

Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο της αφήγησής του βρίσκονται ο «Γέρος της Δημοκρατίας», ο Γεώργιος Παπανδρέου, και η Κυβέλη Ανδριανού, μια εκ των κορυφαίων ηθοποιών της γενιάς της που έμεινε στην Ιστορία γνωστή με το μικρό της όνομα, και όλοι γνώριζαν σε ποια αναφερόντουσαν, τα πρώτα χρόνια της ζωή τους μέχρι και τη γνωριμία τους που έμελλε να τους σημαδέψει. Ο μεγάλος τους έρωτας -σε μια εποχή που ήταν και οι δύο παντρεμένοι με άλλους συντρόφους- και ο παράνομος δεσμός τους -μεγάλο ταμπού για την εποχή εκείνη-, ο γάμος τους, που σταδιακά έκανε την φλόγα ανάμεσά τους να εξασθενίσει, μέχρι και τον θάνατο του πρώτου τον Νοέμβριο του 1968, με την Κυβέλη να βρίσκεται βουτηγμένη στο πένθος και τη χώρα βυθισμένη στο σκοτάδι της δικτατορίας. 

Το "Φλόγα και άνεμος" είναι, όπως ορίζει και το οπισθόφυλλό του, η τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής, με τον κύριο Δάνδολο να δίνει έμφαση στα χρόνια μεταξύ 1920 και 1968, παρά που ο άξονας της αφήγησής του είναι οι τέσσερις μέρες από τον θάνατο του Γεωργίου Παπανδρέου μέχρι και την κηδεία αυτού. Και μέσα από την αφήγησή του αυτή, γνωρίζουμε τις προσωπικές ιστορίες, όχι μόνο των δύο πρωταγωνιστών του, αλλά και όσον βρίσκονταν κοντά τους, γύρω τους. Άλλοι άγνωστοι μεταξύ άγνωστοι, άλλοι γνωστοί και δημοφιλείς, που το όνομά τους έμεινε γραμμένο στην Ιστορία, για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Και η κάθε μία ιστορία από αυτές, άμεσα συνδεδεμένη με την Κυβέλη και τον Γεώργιο, μα και ξεχωριστά μοναδική μέσα στην αλήθεια και την αυθεντικότητά της. Κάποιες τις γνωρίζαμε, κάποιες άλλες όχι, αλλά ακόμα και στην περίπτωση των πρώτων, μπήκαμε τόσο βαθιά μέσα τους, που ήταν σαν να βρισκόμασταν κι εμείς εκεί, μαζί τους.

Φλόγα και άνεμος.. Η Κυβέλη ήταν η φλόγα, παθιασμένη, έντονη, ζωντανή, δοσμένη σώμα και ψυχή στο θέατρο, στον έρωτα, σε όλες τις μεγάλες της αγάπες. Ο Γεώργιος ήταν ο άνεμος, σαρωτικός, ορμητικός, σαγηνευτικός, ελεύθερος, το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς που τον πίστεψε και τον ακολούθησε πιστά. Και πώς να μην χορέψει η φλόγα της Κυβέλης στο φύσημά του; Και πώς να μην νιώσει να καίγεται εκείνος από τη θέρμη τη δικιά της; Και κάπως έτσι πέρασαν τα χρόνια, με τους δυο τους να μάχονται και να πάλλονται, δύο αντίθετες δυνάμεις που έλκονταν η μία από την άλλη, μέχρι που έφτασαν στο σημείο εκείνο που δεν υπήρχαν πια άλλες αντοχές, που η φλόγα άρχισε να εξασθενεί και τελικά, έσβησε, μαζί με το τελευταίο φύσημα του ανέμου, που αν και αδύναμο, ήταν το πιο σαρωτικό του απ' όλα. 

Τέσσερις μέρες μέσα στις οποίες ξυπνούν δεκάδες μνήμες και που μας ταξιδεύουν στον χώρο και στον χρόνο. Μας κάνουν συμπορευτές της Κατίνας Παξινού, της Βαλεντίνης Ποταμιανού, του Δημήτρη Χορν, της Όλγας και του Φώντας, της Φωτεινής και του Μιχάλη. Μας ταξιδεύουν σε ζωές πάνω και πίσω από τη σκηνή, σε ζωές που βρίσκονται στα φώτα και σε άλλες που παλεύουν να βγουν από τα σκοτάδια τους. Μας μιλάνε για τη Χούντα με έναν τρόπο που δεν είναι ηθικοπλαστικός, αλλά βαθιά ρεαλιστικός, συγκινητικός και ανθρώπινος. Μέρες μέσα στις οποίες ζωντανεύουν όλα τα ανθρώπινα πάθη, παίρνει σάρκα ο έρωτας και με την ίδια ευκολία κατατρώει εκείνες των θυμάτων του. Σκέψεις, συναισθήματα, σωστές και λάθος επιλογές, όλες σε ένα γαϊτανάκι συναισθημάτων πλημμυρισμένο από εικόνες, με την μεστή πένα του κύριου Δάνδολου, γεμάτη από συναίσθημα αλλά χωρίς μανιέρες, να την τις χρωματίζει σε κάθε τους στιγμή, ξετυλίγοντας το νήμα μιας ιστορίας τόσο πολυεπίπεδης και πολυδιάστατης, παντρεύοντας την αλήθεια με τη μυθοπλασία, όπως μοναδικά ξέρει να κάνει. 
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Δάνδολος Στέφανος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 576
ISBN: 978-618-01-3386-8