Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η δική τους ιστορία, δικό σου ταξίδι...
Για όλο τον υπόλοιπο κόσµο η Ηλέκτρα Ντ’ Απλειάζ είναι µια γυναίκα που έχει τα πάντα: είναι παγκοσµίου φήµης µοντέλο, όµορφη και πλούσια.
Κι όµως, κάτω από τη λάµψη, κρύβεται µια γυναίκα µε εύθραυστη ψυχολογία που κλονίζεται από τον θάνατο του πατέρα της, του µυστηριώδους δισεκατοµµυριούχου Πα Σαλτ, ο οποίος έχει υιοθετήσει τις έξι κόρες του από τις τέσσερις γωνιές της γης.
Δυσκολεύεται να διαχειριστεί τον χαµό του, γεγονός που την κάνει να στραφεί ακόµα περισσότερο στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά. Κι ενώ οι κοντινοί της άνθρωποι ανησυχούν για την υγεία της, εκείνη δέχεται ένα γράµµα από µια άγνωστη, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι η γιαγιά της και µε την παρουσία της ίσως φέρει αναπάντεχες ανατροπές στη ζωή της…
Η Κόρη του Ήλιου, η έκτη επική ιστορία της σειράς Οι Κόρες των Αστεριών µε πωλήσεις πολλών εκατοµµυρίων σε όλο τον κόσµο, µας ταξιδεύει από το Μανχάταν στις µαγευτικές αχανείς πεδιάδες της Αφρικής.
Ανακαλύψτε τον εαυτό σας στην καρδιά της ιστορίας!

Προσωπική άποψη:
Η πολυαναμενόμενη έκτη συνέχεια της σειράς των εφτά αδερφών της Lucinda Riley, και η προτελευταία πριν να πέσει η αυλαία σε αυτό το τεράστιο και γεμάτο περιπέτειες και συναισθήματα ταξίδι, κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Διόπτρα, που πιστές στο ραντεβού τους, έσπευσαν να το φέρουν στα χέρια μας. Γιατί, κακά τα ψέματα, το να μεταφράσεις και να επιμεληθείς τόσο άρτια, ένα τόσο μεγάλο βιβλίο και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την πρώτη του κυκλοφορία, φανερώνει όχι μόνο συνέπεια αλλά και βαθιά αγάπη γι' αυτό που κάνεις, και οι αγαπημένες μας εκδόσεις μάς έχουν αποδείξει πως τα βιβλία που ξεχωρίζουν στην καρδιά των αναγνωστών τους, τ' αγαπούν και τα προσέχουν έτσι όπως ακριβώς τους αξίζει, χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα έναντι της ταχύτητας, αλλά συνδυάζοντάς τες και ισορροπώντας ανάμεσά τους.

Έφτασε η ώρα, λοιπόν, να γνωρίσουμε την Ηλέκτρα Ντ’ Απλειάζ, την έκτη και μικρότερη υιοθετημένη κόρη του δισεκατοµµυριούχου Πα Σαλτ, που όπως και στις περιπτώσεις των άλλων του κορών, άφησε και σε εκείνη ένα γράμμα προκειμένου να τη βοηθήσει και να την κατευθύνει ώστε ν' ανακαλύψει τις ρίζες της. Όμως η Ηλέκτρα, παρά τα όσα πιστεύει ο κόσμος για εκείνη, αφού είναι ένα πολύ όμορφο, περιζήτητο και πλούσιο μοντέλο, είναι ένα πλάσμα βαθιά βουτηγμένο μέσα στη δυστυχία και στην απελπισία που κατατρώει τα σωθικά της. Ζει μια ζωή μέσα στα φώτα της δημοσιότητας, όμως η λάμψη τους δεν φτάνει να φωτίσει την ψυχή της που βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στα σκοτάδια αυτού του κόσμου που μπορεί να φαντάζει τόσο υπέροχος στους απ' έξω, που όμως για όσους ζουν και κινούνται μέσα του μπορεί να αποδειχθεί μια πραγματική κόλαση.

Σαν να μην έφτασαν όλα αυτά -συν οι ανασφάλειές της και η πίκρα μιας ερωτικής απογοήτευσης που δεν ήταν έτοιμη να βιώσει-, ο θάνατος του Πα Σαλτ έρχεται να φέρει ακόμα περισσότερο σκοτάδι στη ψυχή της Ηλέκτρας, έχοντας πάντα στο μυαλό της την τελευταία τους συνάντηση και πόσο βαθιά μετανιώνει για όσα είπε -και για όσα δεν είπε ενώ θα έπρεπε να έχει πει-, με την ίδια να παραδίδεται ολοένα και περισσότερο στα ναρκωτικά, στο αλκοόλ και σε κάθε φύσης κατάχρηση που θαρρεί πως μπορεί να την βοηθήσει ν' ανταπεξέλθει στο απαιτητικό της πρόγραμμα, αλλά και για να επιβιώσει τη μία μέρα μετά την άλλη. Όμως, εκτός από το γράμμα του Πα, στα χέρια της φτάνει και το γράμμα της Στέλλας, της βιολογικής της γιαγιάς, που και αυτό αρνείται να το ανοίξει, και κατά συνέπεια ν' αντιμετωπίσει το παρελθόν της. Ωστόσο, η Στέλλα δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη και εμφανίζεται μπροστά της μην αφήνοντάς της περιθώρια και επιλογές, παρά μονάχα να μάθει την αλήθεια και μέσα απ' αυτήν, ν' ανακαλύψει και την αλήθεια για τον ίδιο της τον εαυτό.

Για μια ακόμα φορά, η Riley έχει μοιράσει την αφήγησή της ανάμεσα στο παρελθόν και στο σήμερα. Στο παρελθόν γινόμαστε μάρτυρες της ιστορίας της Σέσιλι, της μητέρας της Ηλέκτρας, ενώ στο παρόν της ίδιας, με τις δύο αυτές γυναίκες να μην έχουν συναντηθεί μεν ποτέ, αλλά να έχουν στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα από το αίμα να τις ενώνει. Γιατί μπορεί να έζησαν σε διαφορετικούς καιρούς, με διαφορετικές συνθήκες, όμως παραμένουν δύο βαθιά πληγωμένες ψυχές που η ζωή τις σημάδεψε βαθιά. Μόνο που η Σέσιλι έχει κάνει ήδη την επιλογή της όταν ήταν η ώρα της, ενώ η Ηλέκτρα καλείται ν' αποφασίσει τώρα αν θέλει και αν αξίζει να παλέψει για τη ζωή της, για τις επιλογές της, για τα θέλω που ζουν βαθιά μεσ' την καρδιά της και που την βασανίζουν όσο μένουν ανεκπλήρωτα, ακόμα και τις στιγμές που εκείνη δεν το συνειδητοποιεί. Δυο διαδρομές σε αντίθετους χρόνους, μα σε κοινή πορεία που ίσως και να οδηγήσει σε έναν κοινό προορισμό που θα δέσει το χθες με το σήμερα, την Ηλέκτρα με τις ρίζες της, την ψυχή της με τον πραγματικό της εαυτό.

Οφείλω να ομολογήσω πως ο καταμερισμός της αφήγησης ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν είναι αρκετά άνισος, με το βιβλίο να ξεφεύγει σε κάποια σημεία του και να γίνεται λίγο πιο φλύαρο απ' όσο θα ΄πρεπε. Ωστόσο, η Riley έχει τη μοναδική ικανότητα να με ταξιδεύει και να κάνει το μυαλό μου να ξεφεύγει, ζωντανεύοντας μπροστά στα μάτια μου τόσο την κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη του 1938, όσο και την Κένυα με τις απέραντες πεδιάδες και την άγρια ομορφιά της, που την ίδια στιγμή που σε μαγεύει, σε τρομάζει, μα ακόμα περισσότερο σε τρομάζει η πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από αυτήν που είναι πολύ πιο άγρια απ' οτιδήποτε άλλο. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό και άγριο από την ταξικότητα, τον φυλετικό διαχωρισμό, τον πόλεμο στον οποίο μπορούν να οδηγηθούν οι άνθρωποι φτάνοντας στο σημείο να σηκώσουν όπλο ακόμα και απέναντι στον ίδιο τους τον αδερφό, την πίκρα της προδοσίας και τον πόνο της απώλειας. Την ίδια στιγμή, όμως, με έναν τρόπο αλλόκοτο, όλα αυτά τα βιώματα γίνονται μαθήματα ζωής και αν κρατήσουμε αυτό το κομμάτι τους που πρέπει, τότε ίσως και να μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.

Όπως πάντα, η Riley κατάφερε να με ταξιδέψει και να με κάνει να χαθώ στο νέο αυτό κεφάλαιο μιας ιστορίας που ακόμα δεν έχει τελειώσει -αν κι εξακολουθώ να επιμένω πως ήταν λίγο μεγαλύτερο απ' όσο θα έπρεπε-, μα πάνω απ' όλα κατάφερε να με γεμίσει συναισθήματα, να με συγκινήσει, να με κάνει να δακρύσω και να γελάσω, μα και να μπω στη θέση των ηρωίδων της και ν' αναλογιστώ τι θα έκανα εγώ αν ήμουν στη θέση τους. Και μπορεί να μην έχω δώσει ακόμα κάποια ξεκάθαρη απάντηση στον εαυτό μου, όμως για ένα πράγμα είμαι σίγουρη. Η Riley είναι όχι μόνο μια συγγραφέας, αλλά και ένας άνθρωπος που αγαπάει βαθιά τις γυναίκες και τις αλήθειες τους, όποιες και αν είναι αυτές, που πιστεύει στην αξία της φιλίας, της αγάπης, της μητρότητας, και όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, δεν διστάζει να μας το θυμίσει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lucinda Riley
Μεταφραστής: Τάπα Σοφία
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 968
ISBN: 978-960-653-068-5