Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
O Ντάνιελ Μακένζι είναι χαρακτηριστικό παιδί της οικογένειας Μακένζι. Πλούσιος, όμορφος και ταλαντούχος, γοητεύει τους πάντες με την παρουσία του.
Όταν συναντά τη Βάιολετ Μπαστιέν, ένα από τα πιο διάσημα μέντιουμ της Αγγλίας, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:
Α. Η δεσποινίς Βάιολετ Μπαστιέν είναι μια απατεώνισσα.
Β. Η δεσποινίς Βάιολετ Μπαστιέν είναι μια εξαιρετικά όμορφη απατεώνισσα.
Η Βάιολετ ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με τα πνεύματα, αλλά είναι εξαιρετική στο να διαβάζει τους ανθρώπους από τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές τους. Εύκολα διαπιστώνει ότι ο Ντάνιελ είναι ευφυής, πραγματιστής και επικίνδυνος για τη φήμη της επιχείρησής της, ταυτόχρονα όμως τον βρίσκει γενναιόδωρο και εξαιρετικά όμορφο.
Ενώ όλα δείχνουν ότι υπάρχει έλξη μεταξύ τους, τα φαντάσματα από το παρελθόν της Βάιολετ θα την οδηγήσουν σε μια κίνηση απελπισίας. Προκειμένου να μη χάσει τα πάντα, η Βάιολετ αναγκάζεται να εξαφανιστεί, υιοθετώντας μια νέα ταυτότητα.
Ο Ντάνιελ, όμως, είναι αποφασισμένος να ανακαλύψει όχι μόνο πού βρίσκεται, αλλά και ποια πραγματικά είναι. Αν και προέρχονται από εντελώς διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, η έλξη που νιώθει για εκείνη είναι πολύ δυνατή και σύντομα θα ανακαλύψει κάτι πρωτόγνωρο: στη ζωή δεν αρκεί να πιστεύεις μόνο στα γεγονότα και στα χειροπιαστά πράγματα. Στη ζωή μπορείς να πιστέψεις και σε κάτι περισσότερο, στην αγάπη.

Προσωπική άποψη:
Έκτο βιβλίο όπου η ερωτική -και όχι μόνο- ζωή της οικογένειας Μακένζι βρίσκεται στο προσκήνιο, με την Jennifer Ashley να συνδυάζει τον ρομαντικό και τον ερωτισμό με το μυστήριο, μα και με μια δόση δράματος, πράγμα στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει και τόσο πολύ η συγγραφέας, αλλά που πάντα εκτιμώ και απολαμβάνω, ειδικά σε μια καλή και ενδιαφέρουσα ιστορία. Και η αλήθεια είναι πως το "Μαντεύοντας την καρδιά" μπορεί να είναι λιγάκι φλύαρο σε κάποια σημεία, αλλά αν το κρίνουμε συγκεντρωτικά, αντιλαμβανόμαστε πως αυτό δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, όχι απέναντι στις πολύ καλές και όμορφες στιγμές που έχει να μας προσφέρει, κάποιες επιφορτισμένες με ιδιαίτερο συναίσθημα.

Ο εικοσιπεντάχρονος Ντάνιελ Μακένζι φέρει όλα τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν τους άντρες της οικογένειάς του. Είναι όμορφος, έξυπνος, γοητευτικός, ταλαντούχος, ο άντρας εκείνος, με λίγα λόγια, που δεν θα περάσει απαρατήρητος και που όλα τα βλέμματα θα στραφούν πάνω του -και φυσικά δεν είναι λίγες οι γυναίκες που θα ήθελαν να τον κατακτήσουν. Η ζωή του, όμως, έχει άλλα σχέδια για εκείνον, αφού φέρνει στον δρόμο του τη Βάιολετ Μπαστιέν, ένα από τα πλέον διάσημα μέντιουμ της Αγγλίας. Παρά το γεγονός πως ο ίδιος αντιλαμβάνεται από την πρώτη στιγμή πως πρόκειται για μια απατεώνισσα, δεν μπορεί να μην γοητευτεί από τα κάλλη της. Την ίδια στιγμή, η Βάιολετ, που πράγματι δεν έχει μαντικές ικανότητες, αλλά μια πολύ κοφτερή ματιά όσον αφορά τους ανθρώπους, συνειδητοποιεί από την πρώτη κιόλας στιγμή πως ο Ντάνιελ μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην επιχείρησή της, με το ορθολογιστικό του πνεύμα, όντας, την ίδια στιγμή, ένας γλυκός και γενναιόδωρος άνθρωπος που δεν μπορεί να την αφήσει ασυγκίνητη.

Η μεταξύ τους έλξη είναι μοιραία και αδιαμφισβήτητη και φαίνεται πως τίποτα δεν θα μπορέσει να σταθεί εμπόδιο στη γέννηση ενός μεγάλου έρωτα, μέχρι που το παρελθόν της Βάιολετ επιστρέφει και απειλεί να την καταστρέψει. Αυτό την οδηγεί στην απελπισμένη απόφαση να τα αφήσει όλα πίσω της, ακόμα και το ίδιο της το όνομα, και να εξαφανιστεί προς άγνωστη κατεύθυνση χωρίς ν' αφήσει κανένα απολύτως ίχνος. Όμως ο Ντάνιελ, όσο πραγματιστής και αν είναι, είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους και να πάρει τον έλεγχο της ζωής του στα χέρια του, πεπεισμένος πως, τελικά, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν είναι ανάγκη να τα βλέπεις για να τα κατανοείς, αρκεί να τα αισθάνεσαι σωστά, αληθινά και δυνατά μέσα σου, όπως είναι η αγάπη, που με τη σειρά της μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις σκοπέλους.

Ο Ντάνιελ και η Βάιολετ είναι δύο άνθρωποι που εκ διαμέτρου φαντάζουν εντελώς αντίθετοι, ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων, έχουν πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, τα οποία αξιοποιούν, όμως, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Την ίδια στιγμή, ο Ντάνιελ είναι ορθολογιστής και πραγματιστής και δεν ξεφεύγει από τα αυστηρά όρια αυτών, ενώ η Βάιολετ είναι πιο ευέλικτη, αξιοποιώντας τον δικό της ορθολογισμό προκειμένου να επιβιώσει, δημιουργώντας, παράλληλα, ένα φράγμα γύρω της, προκειμένου να προστατευτεί, το οποίο την κάνει να φαντάζει σκληρή και απροσπέλαστη. Στην πραγματικότητα, όμως, τόσο εκείνη, όσο και ο Ντάνιελ -με την πρώτη λίγο περισσότερο-, είναι άνθρωποι με βαθιά ευαισθησία, μα και με μια πηγαία ανάγκη ν' αγαπήσουν και ν' αγαπηθούν, μα και να βρουν έναν άνθρωπο στο πρόσωπο του οποίου θα βρουν την κατανόηση και την αποδοχή που χρειάζονται για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

Η ιστορία αυτή είναι εξαιρετικά αστεία, στα σημεία, με τις στιχομυθίες ανάμεσα στο ζευγάρι μας να είναι άκρως απολαυστικές και διασκεδαστικές, ενώ την ίδια στιγμή, υπάρχουν κάποιες άλλες που είναι τόσο βαθιά ανθρώπινες και εξομολογητικές, γεμάτες συναίσθημα, τρυφερότητα, ακόμα και σπαραγμό, που είναι εξαιρετικά δύσκολο το να μην συγκινηθείς και να μην ταυτιστείς, τόσο με τις προσωπικότητές τους, όσο και με τα θέλω τους, ακόμα και όταν αυτά έρχονται σε σύγκριση με τα πρέπει τους -ή με τα πρέπει που έχουν επιβάλλει κάποιοι άλλοι στη ζωή τους. Αλλά όπως έχει αποδείξει πολλές φορές η ζωή, τα θέλω είναι πιο δυνατά από οτιδήποτε άλλο, αρκεί να έχουμε την τόλμη να τα παραδεχθούμε και να τα κυνηγήσουμε, μέχρι εκεί που η καρδιά μας μπορεί ν' αντέξει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Ashley
Μεταφραστής: Παπαγεωργίου Ιωάννα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 560
ISBN: 978-618-5394-55-4