Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα νέο κεφάλαιο στο διαρκώς εξελισσόμενο σύμπαν του Stephen King.
Η συναρπαστική συνέχεια της νουβέλας Η Γκουέντι και το κουτί που έγραψε ο Ρίτσαρντ Τσίζμαρ μαζί με τον Στίβεν Κινγκ. Προετοιμαστείτε να επιστρέψετε στο Καστλ Ροκ του Στίβεν Κινγκ –την ήσυχη κωμόπολη που είναι θεμελιωμένη σε ένα βαθύ υπόστρωμα από σκοτεινά μυστικά, πάνω που είναι έτοιμη να ξυπνήσει από τον γαλήνιο ύπνο της για άλλη μία φορά.
Κάτι διαβολικό έχει εισβάλει στη μικρή πόλη Καστλ Ροκ του Μέιν. Ο σερίφης Νόρις Ρίτζγουικ και η ομάδα του ψάχνουν απεγνωσμένα δύο εξαφανισμένα κορίτσια, ενώ ο χρόνος τούς πιέζει ασφυκτικά.
Στην Ουάσινγκτον, η τριανταεπτάχρονη Γκουέντι Πίτερσον δεν θυμίζει σε τίποτα την ανασφαλή έφηβη στην οποία κάποτε ένας μυστηριώδης ξένος εμπιστεύθηκε ένα πολύ ιδιαίτερο και πανίσχυρο κουτί με χρωματιστά κουμπιά. Όταν όμως, εντελώς ανεξήγητα, το κουτί επανεμφανίζεται, η Γκουέντι αποφασίζει να επιστρέψει στο Καστλ Ροκ για να βοηθήσει στην έρευνα του σερίφη.

Προσωπική άποψη:
Ο συγγραφέας Richard Chizmar, χωρίς τη βοήθεια του Stephen King αυτή τη φορά -αν και αυτός είναι που προλογίζει το εν λόγω βιβλίο-, επιστρατεύει όλη του τη φαντασία, αλλά και τους χαρακτήρες που γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο της σειράς "Button box", "Η Γουέντι και το μαγικό κουτί". Μόνο που αυτή τη φορά η Γουέντι δεν είναι η ανασφαλής δωδεκάχρονη που είχαμε γνωρίσει κάποτε, αλλά μια τριανταεπτάχρονη γυναίκα που έχει πάρει τη ζωή στα χέρια της και που ξέρει ποια είναι και ποια είναι η θέση της στον κόσμο, πράγμα που από μόνο του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ακόμα πιο ιντριγκαδόρικο.

Η μικρή πόλη του Καστλ Ροκ του Μέιν χάνει ξαφνικά την ηρεμία της, όταν δύο κορίτσια εξαφανίζονται και η αστυνομία δεν φαίνεται να είναι σε θέση να κάνει τίποτα γι' αυτό, παρά τις προσπάθειές της. Η υπόθεση είναι εξαιρετικά μυστήρια και όλα μαρτυρούν πως στην πραγματικότητα κρύβεται πίσω της κάτι πολύ πιο σατανικό απ' ό,τι μπορεί κανείς να υποθέσει. Τότε είναι που στη Γουέντι επανεμφανίζεται το κουτί με τα πολύχρωμα κουμπιά και τις πανίσχυρες δυνάμεις, που ένας άγνωστος άντρας είχε εμπιστευτεί κάποτε στα χέρια της, και τότε ξέρει πως είναι η στιγμή νε επιστρέψει πίσω στο σπίτι της και να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί τον σερίφη.

Άλλη μια ιστορία, κάτι μεταξύ νουβέλας και μυθιστορήματος, με αρκετά καλοδουλεμένη πλοκή, που διατηρεί την ένταση και τον ρυθμό της καθ' όλη τη διάρκεια της αφήγησης, αν και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι πιο αναπτυγμένη στα σημεία και ως εκ τούτου μεγαλύτερη σε έκταση κι εν τέλει πιο ολοκληρωμένη -γιατί σε ό,τι αφορά το θριλερίστικο-αστυνομικό κομμάτι της πλοκής, η αλήθεια είναι πως θα ήθελα να έχει τολμήσει ο συγγραφέας να το πάει ένα βήμα παραπέρα και να μας προσφέρει έναν πραγματικό δυναμίτη, γιατί υπήρχαν οι προδιαγραφές για να πετύχει κάτι τέτοιο.

Εν κατακλείδι, η επιστροφή της Γουέντι αποδείχθηκε διαφορετική απ' αυτή που περίμενα, αλλά εξαιρετικά δυνατή, με την ίδια να έχει υπέροχη εξέλιξη ως χαρακτήρας, ενώ δεν θα έλεγα όχι σε μια μελλοντική επιστροφή της, με την προϋπόθεση πως ο συγγραφέας θα πάρει την απόφαση να γίνει λίγο πιο τολμηρός όσον αφορά την ανάπτυξη της πλοκής του. Γιατί έχει καλός ρυθμός και μια καλή δομή, από μόνα τους, δεν είναι αρκετά στοιχεία για να φτάσει κανείς το απόλυτο, αλλά είναι μια πολύ καλή αρχή για να φτάσει βήμα το βήμα προς τα εκεί.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Richard Chizmar
Μεταφραστής: Αρβανίτη Γωγώ
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 296
ISBN: 978-960-645-101-0